földközeli objektum
#Suli, munka

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (5. rész)

2012.02.13.
3 perces olvasási idő

Érdekes tudományos tényekről szóló cikksorozatunk végén a földközeli objektumokról és a rákbetegségről osztunk meg néhány érdekességet.

Földközeli objektumok

Egy földközeli objektum (NEO) a Naprendszernek olyan része, amelynek pályája keresztezi a Föld pályáját és ezáltal fennáll az ütközés veszélye. NEO-nak nevezhetünk néhány ezer aszteroidát (kisbolygó), üstököst, számos nap körül keringő űrhajót és meteoridot. Az 1980-as évektől fogva izgatják a tudósok fantáziáját a földközeli objektumok, amiatt a potenciális veszély miatt, amivel az aszteroidák és üstökösök fenyegetnek. 2008-ra két földközeli objektumot is bejártak űrhajóval.

Ezek a 433 Eros és a 25143 Itokawa. A 433 Eros a második legnagyobb földközeli aszteroida, az 1036 Ganymed után. Az Eros maximális átmérője nagyobb, mint tíz kilométer és elérte a Mars pályáját.2001-ben a NEAR Shoemaker űrszonda az 433 Eros nevű kisbolygó felszínén landolt.iskola

Az Elenin (C/2010 X1) egy hosszúperiódusú üstökös, amit egy amatőr orosz csillagász, Leonid Elenin fedezett fel 2010. december 10-én. Az Elenin üstökös 2011. szeptember 10-én volt perihéliumban (napközelpont, a pálya azon pontja, amikor az égitest a Naphoz legközelebb esik) 2011. október 16-án az üstökös elérte pályájának Földünkhöz legközelebbi pontját.

Megállapították, hogy az üstökös napkörüli pályájának ideje hatszázezer év, de mivel egy nagy excentritású pályáról van szó, az üstököst gyakran megzavarják a bolygók, amint elhagyja a belső naprendszert. A JPL Horizons On-Line Ephemeris System használatával megállapították, hogy az üstökösnek fél nagytengelye, körülbelül tizenegyezer hétszáz év. Ez elég figyelmeztető adat, mivel a pleisztocén földtörténeti korszaknak a Földön pontosan tizenegyezer hétszáz éve lett vége.

2004. december 25-én a 99942 Apophis nevű aszteroidát a Torino-skálán négyes értékűnek sorolták be, ami az eddigi legnagyobb érték. A Torino-skála a földközeli objektumok becsapódási valószínűségét osztályozza egy nullától tízig tartó skálán. 2004. december 27-én 2,7 % esély volt a Földdel való ütközésre 2029. április tizenharmadikán. Azóta az aszteroidával való ütközés kockázata 0%-ra esett vissza 2029-ben, de a lehetőség megmarad, hogy a 2029-es földközeli találkozás során az Apophis átjut egy gravitációs kulcslyukon és ez előkészít egy jövőbeni 2036. április 13-i lehetséges ütközést.

Jelenleg az egyetlen ismert földközeli objektum, amelynek a Palermo skálán mért becsapódási veszélye nagyobb, mint nulla, az a 1950 DA, amiről azt jósolják, hogy nagyon közel fog elhaladni a Föld mellet, vagy esetleg becsapódik 2880-ban. Az emberiség már készül arra a napra, amikor egy aszteroidával való ütközés elkerülhetetlenné válik. Egy GT (gravity tractor) nevű űreszköz képes lenne eltéríteni egy űrbeli objektumot csupán a gravitációs mezőjének a használatával a megfelelő impulzus kibocsátása érdekében.

Tumor

Mindenki, aki ezt a cikket olvassa, biztosan tisztában van azzal a ténnyel, hogy a rákos betegség az emberek halálát okozhatja. A rák a betegségeknek egy igen heterogén formája. Kontrollálatlan sejtosztódást okoz az emberi testben. Hogyha már aktívvá vált, a sejt betörhet a szövetekbe és elpusztíthatja a többi egészséges sejtet. A tumor a test különböző pontjain terjedhet tovább a nyirokrendszeren és a keringésen keresztül. A rákkal kapcsolatos elhalálozások vagy a diagnosztizált megbetegedések száma folyamatosan növekszik. 1904-ben a jelentések szerint csupán huszonnégyből egy embernél diagnosztizáltak valamilyen tumort. 2008-ban már két férfiből egynél és három nőből egynél állapítottak meg rákos megbetegedést, azt orvosok.

A statisztikára hatással van a DNS analízis felfedezése és az orvosi technológia fejlődése is. A népesség több mint ötven százalékánál diagnosztizálnak rákot az élete során. A Macmillan Cancer Support nevű egészségügyi jótékonysági szervezet által nemrégiben közzétett sajtóhír szerint tíz emberből négynél rákos megbetegedést diagnosztizálnak az Egyesült Királyságban. Jelenleg az Egyesült Államokban négy halálból egyért a rák felelős. 2011-ben a kutatások szerint összesen egymillió ötszázkilencvenhatezer hatszázhetven új rákos eset és ötszázhetvenegyezer kilencszáz ötven haláleset fog bekövetkezni.

Az Egyesült Államokban a rákos megbetegedések összesített statisztikái szerint, a férfiaknál a betegség az elmúlt néhány évben stagnált. (nem emelkedett a megbetegedések száma) A nőknél az előfordulási valószínűség 1998 óta évente hat tized százalékkal csökken. A rákos megbetegedések kockázata a szegény környéken élőknél több, mint kétszer olyan gyakori, mint a gazdagoknál.

Az 1900-as évek elején a tüdőrák gyakorlatilag még nem létezett a világban. Azok a nők, akik dohányoznak több, mint kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek valamilyen tumorral diagnosztizálva az elkövetkezendő években, mint a férfiak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által publikált 2008-as jelentés szerint megközelítőleg húsz millióra emelkedik az újabb rákos esetek száma a tizenkét millióról.

(Sz. D. L., listverse.com)