elsősegély
#Suli, munka

Tanulj meg életet menteni!

2012.01.09.
1 perces olvasási idő

Hazánkban a legtöbb fiatalkorú baleset miatt veszti életét. Évente mintegy 200 iskoláskorú gyermeket veszítünk el és említett korosztály (6-19 év) kórházi ellátásának a száma meghaladja a 15 ezret évente.

A balesetek kivétel nélkül megelőzhetők lennének, így a fent említett közel hétosztálynyi gyermek is életben maradhatna! Ugyanakkor jelentős hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a sérülést követően milyen beavatkozások történnek az első néhány percben, ugyanis ezen időintervallum az, amely a leginkább meghatározza a bajba jutott életesélyeit. A mentők átlagosan 15 perc alatt érnek a helyszínre, a helyszínen lévő laikusok beavatkozása tehát kulcsfontosságú.

Te tudnád, mit kell tenni?

Sajnos a hazai lakosság elsősegély-ismeretei igen hiányosak. Alig minden 200. ember tud csak szakszerűen segítséget nyújtani.elsősegély

Tanuld meg te is!

Az Országos Mentőszolgálat idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. A verseny célja, hogy a diákok megtanulják a segélynyújtást, így azok jelentkezését is várják, akik még nem jártasak a témában.

A versenyt két kategóriában, 5-8. és 9-12. osztályos tanulók részére hirdetik meg. A két kategóriában a versenyfeladatok részben eltérőek.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várják, egy iskola több csapattal is képviseltetheti magát, nem feltétel, hogy egy csapatban csak azonos korú diákok versenyezzenek, a csapattagok életkora azonban azonos kategóriába tartozzon. Felkészítő lehet pedagógus, egészségügyi dolgozó, de akár szülő is. Nevezhetnek határon túli csapatok és iskolától független szervezetek (alapítványok, diákmozgalmak, önképzőkörök stb.).

A verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik. A döntőre, amely Budapesten kerül megrendezésre, a legjobban szereplő csapatok kapnak meghívást. Egy-egy iskola maximum egy csapatot delegálhat, azonos pontszám esetén az iskola dönti el, melyik csapatát szerepelteti a döntőn.

Az első forduló megjelenése 2012. január 23.

További felvilágosítás a verseny honlapján: oev.hu