magyar érettségi
#Suli, munka

Elkezdődött a magyar érettségi, olvasd az első infókat

2017.05.08.
1 perces olvasási idő

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin.- olvasható az eduline.hu.

A középszinten érettségizők magyar érettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

TIPP! Így szerezhetsz ötöst magyarból

Ezután az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül vlaszthatnak, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozícióára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

TIPP! Önéletrajz írása

A ma érettségizők az elsők, akiknek már az újfajta feladatsort kell megoldaniuk - 2017-től ugyanis változik a középszintű magyarérettségi felépítése. Az első blokk továbbra is egy szövegértési teszt - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

A cikk további része az eduline-on olvasható.