érettségi
#Suli, munka

Így szerezhetsz ötöst érettségin magyarból!

2017.05.02.
1 perces olvasási idő

Hétfőn a magyarérettségivel indul a tavaszi érettségi szezon legfontosabb hete. Középszinten érettségiztek magyarból? Akkor olvassátok el a következő tanácsokat, hogy minél több pontot szerezzetek az írásbelin. - olvasható az eduline.hu-n.

Olvassátok el kétszer a feladatot

Figyeljetek oda arra, mit kér tőletek a feladat utasítása, olvassátok el kétszer, és húzzátok alá a legfontosabb elemeket az utasításban. Ha például egy szövegértési feladat idézetet kér tőletek, akkor nem jó, ha a saját szavaitokkal fogalmazzátok meg a választ. Talán még fontosabb az érvelés/gyakorlati szövegalkotás, valamint az elemző feladat leírásának értelmezése - az utasítás mindig megad olyan szempontokat, amelyeket használnotok kell.

Írjatok vázlatot

Az írásbelin kaptok majd olyan lapot is, amelyen vázlatot készíthettek - azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen írjátok össze pár pontban, mit fog tartalmazni az esszétek, akár a műelemzést, akár az összehasonlító elemzést választjátok a középszintű vizsga második részében. Ha tartjátok magatokat a vázlathoz, szépen felépített, logikus szöveget fogtok írni, erre pedig értékes pontokat kaphattok.

TIPP! Érettségi: jó tanácsok kamaszoktól kamaszoknak

Használjátok a helyesírási szabályzatot

Ha a vizsga végén marad időtök, még egyszer olvassátok át az esszéteket, és ha vannak olyan kifejezések, amelyeknek a helyes írásmódjában bizonytalanok vagytok, ellenőrizzétek a helyesírási szótárban, abból ugyanis minden teremben több példány lesz.
Plusz egy tipp: a csúnya írással, ronda javításokkal két pontot is veszíthettek a magyarérettségin, így erre is érdemes odafigyelni.

Ne csak a novella elemzési szempontjait ismételjétek át

Bár a középszinten érettségizők általában arra számítanak, hogy az írásbelin az egyik esszéfeladat egy novellához kapcsolódik majd, ez korántsem biztos. Ne csak a novellák elemzési szempontjait ismételjétek át az érettségi előtt, hanem például a balladákét, a tárcákét stb.

Olvass tovább! Változik a középszintű érettségi magyarból!

(Eduline)