érettségi 2016
#Suli, munka

Érettségi: jó tanácsok kamaszoktól kamaszoknak

2016.04.30.
4 perces olvasási idő

Vészesen közeledik a nagy megmérettetés: az érettségi. Úgy érzed, hogy a napok egyre rövidebbek, a tanulnivaló pedig még halmokban áll? Nyugi! Kamasz szerkesztőink beavatnak a felkészülés és a vizsga sikeres átvészelésének titkaiba!

Megkérdeztük a KamaszPanasz jelenlegi és volt szerkesztőit, hogy ők hogyan készültek fel a vízválasztó érettségi vizsgákra. Olvasd el, hogy mit tanácsol, aki már túlesett a középiskolai éveket lezáró vizsgákon, és mit mond, aki szintén a napokban fog érettségizni!

Béres Zsombor: oszd be az idődet, és ne stresszelj!

Az érettségi az első igazán jelentős vizsga, amivel egy diák találkozik tanulmányai során, ezért nem érettségiszabad félvállról venni a felkészülést. A legfontosabb, hogy kezdj el időben tanulni, ne halassz minden ismétlést az utolsó pillanatra! Ha neked ez segítség, készíts ütemtervet! Ezt betartva biztos minden tárgyra lesz elég időd felkészülni. Az is fontos, hogy ne hajszold túl magad. Iktass be szüneteket tanulás közben, amikor szellemileg vagy akár fizikailag is kicsit kikapcsolódsz! Ilyenkor megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból, sportolhatsz, vagy akár szundíthatsz is egyet.

A tananyagra koncentrálásban az is segíthet, ha bizonyos időközönként helyszínt váltasz. Menj át például egy másik szobába tanulni, de ha szép az idő, az udvarra is kimehetsz. Érdemes lehet akár a barátaiddal együtt tanulni. Segíthettek egymásnak, ráadásul azzal, ha valakinek elmagyarázod az anyagot, te is jobban megérted és megjegyzed. Csak fontos, hogy ilyenkor tényleg tanuljatok, a szórakozásnak nem most van itt az ideje. A legfontosabb tanács, hogy ne rettenj meg a temérdek tananyagtól! Ne hagyd hogy elhatalmasodjon feletted a stressz vagy a pánik! Nyugtasd meg magad, hiszen már mások is végigcsinálták ezt előtted, neked miért ne sikerülne? Ne aggódj: az érettségid nem csak azon fog múlni, hogy az utolsó hetekben mennyit tanultál – ha már eddig is odatetted magad, annak biztosan meglesz az eredménye.

Sipos Alexandra: figyelmesen olvasd el a feladatokat, kezdd a könyebbekkel!

vizsgaÉn azt tanácsolom minden érettségizőnek, hogy legyetek nyugodtak! Már amennyire ilyenkor lehet valaki. Ugyanis ha higgadtan álltok hozzá, akkor meglátjátok, hogy sokkal könnyebbnek fogjátok találni a feladatokat. Nagyon fontos, hogy először olvassátok át a feladatot alaposan, értsétek meg, és csak utána fogjatok hozzá, mert könnyen előfordulhat, hogy esetleg nem a kérdésre válaszoltok, és így értékes pontoktól eshettek el. Főleg matek feladatoknál érdemes a könnyebbekkel kezdeni, amikben biztosak vagytok, és a végére hagyni a nehezeket, amikkel sok idő elmehet. De szerintem érdemes így hozzálátni a többi tantárgy feladataihoz is.

A szóbelire mindenkinek a vizsgára felkészülős technikámat ajánlanám: Osszátok be magatoknak a tételeket. Pl. osszátok el 4 napra az összes tanulnivalót, az 5. napon pedig ismételjétek át. De ezeket a beosztásokat tartsátok be, és akkor nem fogtok kicsúszni az időből, és látni fogjátok, hogy ez a tempó megfelelő-e, vagy kell-e változtatni valamin. Mindenkinek sok sikert kívánok!:)

Kedves Flóra: életmentő tippek az utolsó hajrára

A tanárok előszeretettel ijesztgetnek minket az érettségivel éveken keresztül, s bár joggal mondják, hogy kemény dió lesz, azért még senki nem halt bele. Íme, néhány életmentő tipp az utolsó hajrára, s az elkövetkezendő hónapokra:

Írásbeli: Már nincs túl sok idő a tanulásra, azonban korántsem kell kétségbe esni, van egy-két hasznos flóratippem. A történelem érettséginél nemhiába mondják, hogy vedd elő az atlaszt. Sokat fog segíteni, de a józan paraszti észre is szükséged lesz. Jöhet a matek. Akik olyanok, mint én (nem matekzsenik), azoknak azt tanácsolnám, alaposan nézzék át a függvénytáblázatot, hogy mindent megtaláljanak benne. Az első résznél érdemes belehúzni, hiszen ott általában könnyebb feladatok vannak, a másodiknál pedig a részpontokra hajtani. Magyarból készíts vázlatokat magadnak előre a szövegalkotás részhez, arról, hogy melyik szövegtípust hogyan kell megírnod, így nem érhet meglepetés. Ha pedig valamire végképp nem sikerült tanulnod (pl. angol, biosz stb.) akkor csinálj meg párat az előző évi feladatsorokból, mert az is sokat segíthet.

Szóbeli: A szóbelikre egyöntetűen igaz, hogy kezdd el időben kidolgozni a tételeket. Még ha nem is tudsz a végükre érni, NE legyen olyan tétel, amibe bele sem néztél, hiszen ha épp azt húzod ki, akkor a többi is időpocsékolás volt. Amint megkapod a tételt, írj vázlatot a legfontosabb pontokról, amikre rá tudsz pillantani felelet közben. Ne ess kétségbe akkor sem, ha hirtelen fogalmad nincs a témáról: próbálj meg következtetni ismét a józan eszeddel. Hihetetlenül fontos még a magabiztosság is. (Személyes tapasztalat: egy véletlenül el nem olvasott könyvből is lehet ötösre szóbelizni, ha ügyesen forgatod a szavakat.)

Egyéb tippek: Ami nekem személyesen bevált, az az, hogy minden írásbeli és szóbeli előtt is reggeliztem, ez adott energiát a feladatokhoz. Csokiból válaszd az étcsokit (ha szereted), mert felpörget és sokkal egészségesebb, mint a tejes párja. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen volt számomra, mert a szervezetnek sem jó, ha egész nap a szobában csücsül. Végezetül pedig a kikapcsolódás: én azt tanácsolom mindenkinek, hogy igenis menjen el arra a bizonyos bulira, amit az írásbelik után szoktak tartani. Egy kis kikapcsolódás, feltöltődés a több hetes tanulás előtt nem fog rontani senkinek az eredményén. Csak mindent ésszel! Nem könnyű az érettségi, ez tény, de pár hónap és nevetve fogtok rá visszatekinteni. Kitartást és ne féljetek, a tanároknak is az a célja, hogy sikeresek legyetek.

Béres Csenge: meg tudjátok csinálni!

csengeEmlékszem, mennyire izgultam tavaly ilyenkor az érettségi időszak előtt – úgy éreztem, hogy ezen múlik az egész jövőm és az itt elért eredményeimnek mindent eldöntő hatása lesz a továbbiakban. Ez részben tényleg így is van, de most visszagondolva úgy látom, hogy ez kis túlzás azért. Persze az érettségi nagy dolog, mert egy korszak végét jelzi, az egyetemi vagy főiskolai felvételi pedig alapvetően ezen múlik. Ugyanakkor nem kell hagyni, hogy elhatalmasodjon rajtunk a nyomasztó érzés a leendő eredményeink miatt, mert akkor sokkal nagyobb lehet az esélye annak, hogy hibázni fogunk. Nem szabad lebecsülni az érettségi jelentőségét, ugyanakkor a folytonos stresszelés nem old meg semmit. Próbáljuk meg kihozni a képességeinkből a lehető legjobbat, amit a tanulás mellett egy kis odafigyeléssel és koncentrálással is el lehet érni, hiszen az érettségi legnagyobb része azon múlik, hogy akkor és ott helyesen értelmezzük a feladatokat.

Sok sikert tehát mindenkinek az érettségihez – higgyétek el, meg tudjátok csinálni!

Béres Kamilla: felejtsd el a halogatást, ismételj!

Szerencsére én már pár éve magam mögött hagytam az érettségi nehézségeit, így az ezzel járó "fejfájás" is már a múlté. Vannak viszont olyan tanulságok, amiket az egyetemi vizsgaidőszakra is magammal vittem. A lehető legrosszabb, amit tehetsz, az a halogatás. Attól, hogy később állsz neki, sem az anyag nem lesz kevesebb, sem a lelkesedésed több. Arról nem is beszélve, hogy az idő kérlelhetetlenül telik. Nagyon hasznos ellenben, ha beosztod, hogy minden egyes napból hány órát és mire szánsz. Ebben az időszakban tanul meg igazán az ember tanulni, hiszen az eddigiekhez képest a legtartalmasabb és hosszabb anyagot kell reprodukálnod az érettségi vizsgákon. Ha viszont ez időszakban kiismered magad eléggé, akkor a jövőben már játszi könnyedséggel tanulsz meg új dolgokat.

A legfontosabbat ne feledd: az érettségi eredménye nem csak azon múlik, hogy az utolsó napokban mit "magolsz be gyorsan". Ha úgy tetszik, akkor ez egy hosszú folyamat, ami már az első középiskolai órádon elkezdődött, és az érettségivel tetőzöd be, hiszen itt elsősorban az eddigi középiskolai éveidben megtanultakra lesz szükséged. Ezért csak rá kell venned magad az ismétlésre! Az érettségid eredménye pedig egy új dolog, a felsőfokú képzésed kezdete!

Ha viszont már végleg feladnád a reményt, ne csüggedj, hanem hidd el, hogy olyan tantárgy sincsen, aminek a teljes érettségi anyagát ne lehetne megtanulni vészhelyzet esetén akár egy hét alatt! Bár ettől mindenkit óva intenék, hiszen felesleges stresszt visz az életbe, amivel elég az egyetemi vizsgaidőszakban megbarátkozni.

Sok sikert és kitartást kíván minden most érettségiző diáknak a KamaszPanasz csapata!

(KamaszPanasz)