érettségi 2016
#Suli, munka

Hogyan kell kiszámolni a felvételi pontokat?

2016.04.27.
1 perces olvasási idő

Ha nem készülsz gőzerővel az érettségire, talán azzal sem vagy tisztában, hogy mennyit kockáztatsz egy esetleges rosszabb eredménnyel. Tudtad, hogy a maximálisan megszerezhető 500 pontból 200-ról az érettségi eredményei döntenek? Miből áll össze a maradék 300?

Szintén 200 pontot érhet a tanulmányi eredményed, a fennmaradó 100 pontot pedig plusz pontként, például emelt szintű érettségivel, vagy nyelvvizsgával szerezheted meg. - írja az eduline.hu.

Bár korábban arról szóltak a hírek, végül mégsem emelték meg az idei minimum ponthatárokat. Alap- és osztatlan szakokon ez 280, felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a minimálisan megszerzendő.

Tudtad? Ezek a legnépszerűbb szakok 2016-ban

Hogyan kell kiszámolni a felvételi pontokat?

Hogyan szerezz plusz pontot?

Az emelt szintű érettségiért plusz pont kapható, de vannak olyan szakok, ahova nem is vesznek fel a meghatározott tárgyból letett emelt vizsga nélkül. Ráadásul idén már csak olyan tárgyakból tehettek emelt érettségit, aminek a pontja beleszámít a felvételibe.

Tehát ha nem is kötelező a választott szakok alapján emelten érettségizni, akkor is megéri a többletpontok miatt. A legalább 45 százalékos eredményért ugyanis már 50 pluszpont jár, ha pedig két tárgyból is jogosult vagy többletpontra, akkor 100 (ez a maximális) pontot szerezhetsz pluszban.

Mennyit ér egy jól vagy egy rosszabbul sikerült érettségi? A teljes cikk az eduline.hu oldalon olvasható.

Tudj meg többet! Pszichológiai alapú trükkök a sikeres vizsgákért