nobel díj
#Suli, munka

Nobel-díj 2010. - A díjazottak

2010.12.14.
2 perces olvasási idő

December 10. minden évben a Nobel-díjak átadásának napja. Kik kaptak idén Nobel díjat, és milyen eredményekért? Mely Nobel-díjas kutatók és közéleti személyiségek a legnépszerűbbek manapság?

December elején lázban ég Svédország és Norvégia. A legtöbb Nobel díj – a fizikai, kémiai, orvosi- és élettani, irodalmi, közgazdasági elismerések - átadása ugyanis Stockholmban zajlik, míg a Nobel-békedíjat Oslo-ban adják át. A ceremóniának több mint ezer meghívottját ezután sokfogásos vacsora várja, a díjazottak pedig az ezt megelőző napokban tartják meg témájukkal kapcsolatos előadásaikat.

2010-es díjazottak

Idén a kémiai Nobel díjat palládium-atomok által katalizált szerves kémiai reakciók kutatásáért kapták Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi és Akira Suzuki. Az általuk kikísérletezett módszerek segítségével újféle szénvegyületek állíthatóak elő, melyeket a gyógyszeripar már ma is előszeretettel alkalmaz.

A fizikai Nobel-díjat a grafén előállításáért Andrej Geim és Konsztantyin Novoszelov kapta. Ez a grafitból készíthető, egy atom vastagságú szénatomokból álló réteg különlegesen erős, és nagyon jó vezetőképességű. Egyesek szerint a grafén felválthatja majd a szilícium-alapú nanoelektronikát.

Az orvosi-élettani Nobel-díjat Robert Geoffrey Edwardsnak ítélték, a mesterséges megtermékenyítés módszerének kidolgozásáért. Az első, a kutató keze alatt „fogant” lombikbébi 1978-ban született Angliában, és azóta mintegy 4 millió ember született ezzel a módszerrel. Az eljárás lényege, hogy a nő petefészkéből érett petesejteket szívnak le, melyeket laboratóriumi körülmények között egyesítenek a partner spermiumaival, majd a megtermékenyített és növekedésnek induló embriót beültetik a nő méhébe.

Az irodalmi Nobel-díjat idén a perui születésű író, Mario Vargas Llosa kapta, a bizottság indoklása szerint „a hatalomszerkezetek feltérképezéséért és az egyéni ellenállás, fellépés és kudarc erőteljes ábrázolásáért".

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat megosztva kapták Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides, akik a munkaerőpiacok hatékonyságával kapcsolatos elemzéseket folytattak. Az általuk kidolgozott elmélet segíthet a munkát keresők és az alkalmazók egymásra találásában.

A Nobel-békedíjat Liu Xiaobo-nak ítélték a Kínában az alapvető emberi jogok kivívásáért folytatott küzdelméért. 2008-ban hazájában 11 évnyi börtönre ítélték, jelenleg is tölti büntetését.

Híres Nobel-díjasok

A világ legismertebb Nobel-díjasa kétség kívül Albert Einstein (1921, fizika), aki az elméleti fizikában elért eredményei, és elsősorban a fotoeffektus bizonyításáért kapott díjat. A teljesség igénye nélkül következik néhány igen ismert díjazott: Marie Curie (1903 fizika, 1911 kémia), Ernest Rutherford (1908, kémia), George Bernard Shaw (1925, irodalom), Thomas Mann (1929, irodalom), Alexander Fleming (1945, orvosi), Hermann Hesse (1946, irodalom), Ernest Hemingway (1954, irodalom), Linus Pauling (1954, kémia, 1962, béke), Martin Luther King (1964, béke), Konrad Lorenz (1973, orvosi), Teréz Anya (1979, béke), Gabriel Garcia Marquez (1982, irodalom), Nelson Mandela (1993, béke), Al Gore (2007, béke).

Bár a természettudományok területén általában nagyobb az egyetértés, a többi díj – legfőképp a Nobel-békedíj – odaítélése olykor óriási vitákat kavar. A jelölők és a jelöltek listája 50 évig nem hozható nyilvánosságra, így csak azt tudhatjuk, hogy 1960 előtt kik és kiket jelöltek Nobel díjra. Pont emiatt a fel-felröppenő hírek, melyek az aktuális év esélyeseiről szólnak, kevéssé tekinthetőek megbízhatónak.

(M.N. - nobelprize.org)