iskolaundor
#Suli, munka

Suliundor: segítünk, hogy leküzdd!

2023.03.12.
2 perces olvasási idő

Aggódsz, szorongsz, nincs kedved suliba menni? Lehet, hogy az osztálytársaid zavarnak, lehet, hogy a tanulással vannak nehézségeid - mi megpróbálunk segíteni!

Utálom a sulit, és nem fogok visszamenni oda!” Kikiáltani könnyű, megvalósítani viszont nagyon nehéz. Az iskolás évek alapozzák meg a továbbtanulási lehetőségeinket, és ezáltal távolabbi jövőnket is, a kérdést tehát nem lehet egy egyszerű nemmel elintézni.

A legtöbbünknek volt olyan időszaka, amikor ki nem állhattuk a sulit, amikor kényszernek éreztünk minden ott töltött napot. Úgy érzed, pontosan ugyanez történik most veled? Olvass tovább, hátha tanácsaink segítenek megtalálni a megoldást.

Az iskola, mint stresszforrás

A sulival kapcsolatos szorongások hatással vannak a szervezetünkre - okozhatnak többek között fejfájást, hasfájást, egyeseket az izgulás miatt gyakran hányinger kerülget.

Mások alvási nehézségekkel küzdenek, például csak órákkal lefekvés után tudnak álomba zuhanni, vagy reggel a szükségesnél jóval korábban ébrednek. A kialvatlanság miatt morcos, fáradt, türelmetlen lesz az ember, és még kevésbé képes odafigyelni az órákon.

Stresszesen nehezebben hozunk döntéseket – előfordulhat, hogy a reggeli készülődéskor nem tudod eldönteni, mit vegyél föl, mit reggelizz, mit vigyél magaddal uzsonnára… Túlságosan lassan készülődsz, komótosan szedegeted össze a dolgaid, mígnem ráébredsz, hogy megint lekésted a buszt. Még az is lehet, hogy kivételesen sikerül elnapolnod a suliba menést, de ettől még a probléma megoldatlan marad.

Te pontosan miért utálod a sulit?

Az első lépés a változtatás felé, hogy megkeresed az okokat. Van, aki azért nem szeret bejárni, mert az osztályában csúfolják, piszkálják, erőszakosak vele. Az is zavarhat, ha egy osztálytársad, akit nem igazán kedvelsz állandóan veled akar lógni, és nem tudsz mit kezdeni a helyzettel. Különcnek, elszigeteltnek érezheted magad a többiekkel szemben, úgy érezheted hogy nincs elég barátod. Az is előfordul, hogy valakinek az osztályfőnökével vagy más tanárával való rossz kapcsolata nyomja rá a bélyegét a mindennapokra.

Máskor nem a társasággal, hanem az iskolai teljesítéssel van a gond. Túl könnyűnek találod az órai feladatokat, és gyakran unatkozol? Vagy éppen ellenkezőleg, az az érzésed hogy kevésbé vagy eszes, mint a többiek? Például nehézséged lehet az olvasással, mégis egyre többet és többet várnak el tőletek, mígnem úgy tűnik, hogy a lemaradást már lehetetlen behozni. Az emiatti aggodalom, és számos más probléma csökkentheti a koncentráló képességed.

Kérj segítséget

Sokat segít, ha valakivel megbeszéled az iskolai problémákat. Fordulj bátran szüleidhez, egy hozzád közel álló rokonhoz, egy kedvelt tanárodhoz vagy az iskolai tanácsadóhoz. Mindenképpen kérd egy felnőtt segítségét, ha valaki a suliban piszkál, erőszakoskodik veled, vagy fizikailag bántalmaz!

Egy másik kézenfekvő ötlet: vezess naplót. A naplóba „kiírhatod” érzelmeidet, amik egyébként kimondatlanul bent ragadnának. Az írás során valószínűleg rendeződni fognak a gondolataid, tisztábban fogod látni a problémákat.

Ha inkább az órai anyagban vagy lemaradva, kérj segítséget tanáraidtól. Az ő céljuk is az, hogy diákjaik minél jobban elsajátítsák a tananyagot, ezért többnyire örülnek, ha őszinte kéréssel fordulsz hozzájuk. Amennyiben csak egy-egy speciális tárgyban van lemaradásod, lehet hogy csak pár különóra szükséges ahhoz, hogy felzárkózz. Ne hagyd magad túl sokáig „lebegni” a tudatlanságban – könnyebb egy fejezet bepótolni, mint egy egész könyvet!

Pro és kontra – változtass a rossz dolgokon

Amikor erőt vesz rajtad az iskola-undor, vegyél elő egy papírt, és csinálj két oszlopot: az egyikbe írd bele, hogy mit nem szeretsz, a másikba azt, hogy mit szeretsz a suliban (még ha csak az uzsonna és a torna óra szerepel itt, az is valami: a kezdet). Most gondold át, min tudnál változtatni azon dolgok közül, amik a „nem szeretem” listán vannak!

Talán, ha megcsinálnád a házidat, magabiztosabb lennél az órákon? Kéne valaki, aki elmagyaráz pár dolgot matekból és fizikából? Kivel beszélgethetnél az iskolai problémákról? Szeretnéd megtalálni a módját, hogy a tehetségedet kamatoztasd? Ha lenne egy igazi barátod, máris jobban éreznéd magad? Milyen programokban tudnál részt venni, hogy új emberekkel ismerkedj meg?

Könnyen lehet, hogy nem tudsz minden kellemetlen dolgon egyszerre változtatni, de ne csüggedj. Apró változtatásokkal a suli undor igenis megszüntethető.

(KamaszPanasz - M. N.)