felsőoktatási felvételi 2016
#Suli, munka

Felsőoktatási felvételi: melyek a legnépszerűbb szakok 2016-ban?

2016.04.05.
1 perces olvasási idő

A tavalyinál öt százalékkal többen, 111 162-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Idén első helyen alapképzésre 72 371-en, osztatlan képzésre 11 201-en, felsőoktatási szakképzésre 6440-en, mesterképzésre 21 150-en pályáznak - mondta el Palkovics László. Állami ösztöndíjas képzésre 95 883-an, önköltséges képzésre 15 279-en jelentkeztek, az előbbi adat öt, az utóbbi hat százalékkal magasabb az előző évinél.

Melyek a legnépszerűbb szakok?

Az államtitkár kiemelte: a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés területén bekövetkezett növekedést. Gazdaságtudományokra a diákok 17 százaléka, műszaki képzésekre 14 százalék, pedagógusképzésre 13 százalék nyújtott be kérelmet. Nincs változás az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika iránti érdeklődésben, előbbire a diákok 9, utóbbira 8 százaléka pályázik idén is.

felvételi

A legnépszerűbb alapképzések az elsőhelyes jelentkezések alapján:

 • gazdálkodási és menedzsment,
 • óvodapedagógus,
 • mérnökinformatikus,
 • gépészmérnöki k
 • ápolás és betegellátás

Az államtitkár kitért a duális képzés alakulására is, és elmondta: az eltelt egy év és a mintaprojektek oda vezettek, hogy 24 felsőoktatási intézmény 600 céggel együttműködve mintegy 300 meghirdetést tett közzé. E képzési formára is egyre többen adnak be kérelmet: nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma az agrár-, a gazdaságtudomány, az informatika, a műszaki területeken is.

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmények:

 1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE),
 2. Debreceni Egyetem,
 3. Szegedi Tudományegyetem,
 4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
 5. Pécsi Tudományegyetem

A hallgatók bizalma a magyar felsőoktatási rendszerben mérhető, egyre növekvő mértékben preferálják, szemben más lehetőségekkel - összegezte az idei adatokat az oktatási államtitkár.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke elmondta: a felsőoktatásba jelentkező 111 ezres létszám 66 százaléka a most érettségiző korosztály, emellett nagyon komoly eredmény az ötszázalékos bővülés az elsőhelyes jelentkezéseknél. A felsőoktatási szakképzésre átlagosan 10 százalékkal többen adtak be kérelmet. A jelentkezők átlagéletkora 24 év volt.

Felsőoktatási felvételi: a legfontosabb dátumok

 • Április közepétől folyamatosan megtekinthetők a jelentkezők eljárásban rögzített személyes adatai, jelentkezései, ellenőrizhetők a benyújtott dokumentumok.
 • Július 12-ig lehetséges a további dokumentumfeltöltés, illetve az egyszeri sorrend- és adatmódosítás.
 • Július közepétől lesz elérhető a jelentkezők pontszáma.
 • A ponthatárokat várhatóan július 26-án állapítják meg

(MTI)