facebook
#Suli, munka

Felvételi: a Facebookozók maguk döntenek

2011.10.25.
1 perces olvasási idő

Mi alapján döntik el, hogy hol, milyen képzésen tanulnának tovább a felvételizők? A Facebookon a korábbi és jelenlegi jelentkezőket kérdeztük arról, mi befolyásolta őket leginkább a szakválasztásban.

Korábbi kutatásunk azt mutatta, hogy a jelentkezők leggyakrabban a közvetlen környezet - család, barátok, tanárok - véleményére hagyatkoznak, valamint az adott szakmával elérhető fizetések befolyásolják őket legjobban az egyetem, főiskola, illetve a szak kiválasztásánál. Az utóbbi napokban zajló Facebookos szavazás során azonban a saját szakmai érdeklődést jelölték meg legtöbben. Természetesen ez utóbbi internetes felmérés semmilyen szempontból nem tekinthető reprezentatívnak, mivel csupán egy szűk réteg véleményét tükrözi, és nem vonható le általános igazság.

Annyi azonban kiderült, hogy a Felvi Facebookos követői körében a saját vélemény a leginkább meghatározó a leendő szak kiválasztásánál. A 202 válaszadó nagy része (179 fő) ezt a lehetőséget jelölte meg, mint leginkább befolyásoló tényezőt, míg legkevesebben - összesen egy fő - a tanáraik véleményére voksoltak. A válaszadók alig 8 százaléka érezte úgy, hogy a szakválasztásban fontos szerepe van a későbbi elhelyezkedési és pénzkereseti lehetőségeknek.

Mi alapján választotok/választottatok szakot?

szakválasztás

A cikk a felvi.hu-n folytatódik.