vizsga
#Suli, munka

Hamis érettségik: még a tablóra is felkerülhetsz

2012.04.24.
1 perces olvasási idő

Virágzik az érettségi-bizonyítványokkal való illegális kereskedelem. Van, aki félmillió forintot kér a hamis bizonyítványért, de olyan is akad, aki tizedennyiért is árusít okleveleket.

„Teljesen hivatalos, ellenőrizhető, bejegyzett érettségi, előre fizetés nélkül”, "Ha regisztrált bizonyítványt szeretnél előre fizetés nélkül úgy, hogy még a tablóra is kikerülsz, itt a helyed" – hemzsegnek az ehhez hasonló hirdetések az apróhirdetési oldalakon. „Ismertem valakit, aki 25 ezerért vásárolt hamis érettségit. Az új munkahelyén kellett bemutatnia, és szó nélkül elfogadták. A mai napig nem bukott le a srác” – mesélte az Eduline-nak egy neve elhallgatását kérő egyetemi hallgató.

Diploma

Jobb jegyekért is veszik

Nem egyedi esetről van szó: becslések szerint évente több ezer hamis bizonyítvány talál gazdára. A rendőrség szerint a hamis okiratok szinte kivétel nélkül megrendelésre készülnek, és profi vagy amatőr, de mindenképpen megfelelő számítógépes ismerettel és háttérrel rendelkező hamisítók készítik őket.

Az Oktatási Hivatal leginkább a felsőoktatási felvételi időszakban talál hamis érettségi bizonyítványokat. "Tavaly a 141 ezer jelentkező közül 14 esetében tett feljelentést a hivatal" – mondta Cseh Boglárka kommunikációs irodavezető.

Nemcsak azok vadásznak hamis érettségire, akik nem végezték el a középiskolát, hanem azok is, akik megszerezték ugyan a bizonyítványt, de nem túl fényes eredménnyel. Cseh Boglárka szerint ez a gyakoribb eset, de nem érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni: szinte biztos a lebukás, ha a benyújtott érettségi bizonyítvány másolati példányán a hivatal nyilvántartásától eltérő eredmények szerepelnek.

(eduline.hu)