vizsgadrukk
#Suli, munka

Felelés, dolgozat, vizsga? Ints búcsút a feszültségnek!

2023.12.03.
2 perces olvasási idő

Mindenkit elfog a szorongás, ha dolgozatok vagy vizsgák vannak kilátásban. Egy kevés idegesség még javíthatja is a teljesítményedet, ösztönzőleg hathat. A gond az, ha túl ideges leszel ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújts. Ha közeledik valamilyen próbatétel, próbáld ki az alábbi módszereket, amik segítséget nyújthatnak a vizsgadrukk ellen.

1. Ne próbálj túl sok mindenre emlékezni

Az első tipp a következő: ne vidd túlzásba az ismétlést! Ha túl sok információt próbálsz bezsúfolni a fejedbe, akkor a végén nem leszel majd képes mindenre emlékezni. Összpontosíts inkább a kulcsfontosságú részekre! Nem emlékezhetsz minden egyes szóra, úgyhogy ne ingereld magadat azzal, hogy biztos valami olyan fog előjönni a vizsgán, amit nem néztél át. Enélkül is elég nyomás van rajtad.

2. Idejében kezdj el ismételni

Kezdd korán az ismétlést, ne az utolsó pillanatra hagyd! Egyáltalán nem tesz jót a teljesítményednek, amikor az utolsó percben lesz rajtad úrrá a pánik. Így a végén ahelyett, hogy új dolgokat tanulnál, csak elfelejted azokat is, amiket eddig tudtál. Segíthet, ha készítesz egy ismétlési tervet, így biztosan átnézel mindent, amit szükséges, és elegendő időt szabhatsz ki az ismétlésre.

3. Vitaminok, agyturbózók

Ha nagyon sokszor jelentenek problémát az idegeid, érdemes lehet kipróbálni valamilyen agyserkentő vitamint, gyógynövény teát. Nagyon jót tesz az agyműködésnek az Omega-3, a C-és E-vitamin, a béta karotin és a ginko is. Ezekből vannak olyan készítmények, amelyeket kiszerelésükből adódóan bárhol, bármikor használhatsz, de például az Omega-3-ban gazdag olajos magvak is bármilyen táskába beférnek.

Ezeken kívül megpróbálhatsz légzési technikákat is elsajátítani, valamint relaxációs zenéket vagy motivációs videókat hallgatni – ezekhez rengeteg segítséget találsz az interneten.

4. Tervezz, tagolj

Valószínűleg úgy tűnik, hogy annyi ismételnivalód van, hogy sosem leszel képes bármire is Stressz és vizsgaemlékezni belőle. Itt jön képbe a tervezés. Kevésbé tűnik ijesztőnek az anyag, ha nagyobb darabokra tagolod. Könnyebb kisebb darabokat memorizálni, és ha megtanultál egy részletet, továbbhaladhatsz a következőre. Így sokkal kevésbé stresszes a tanulás.

5. Szabadulj meg a nyomástól

Ha sikerül megszabadulnod a súlytól, ami a válladat nyomja, sokkal nyugodtabban birkózhatsz meg a vizsgáiddal. Ne úgy állj hozzá, hogy biztosan elszúrod majd, hiszen negatív hozzáállással nagyobb az esély, hogy nem fog sikerülni. A lényeg, hogy ne pánikolj!

6. Gondoskodj magadról

A kimerítő tanulás és felkészülés közben ne szorítsd háttérbe a szükségleteidet. Ne tanulj például éjjel, ne áldozd fel az alvásra szánt idődet a tanulás miatt. Aludj eleget, és időnként iktass be szüneteket a tanulási ütemtervedbe. Ami legalább ennyire fontos, egyél és igyál rendesen: ha csak kávén és pizzán élsz, képtelen leszel hatásosan dolgozni! Oldalunkon több cikket is találsz a vizsgaidőszakban ajánlott étkezésről, olvasd el és fogadd meg tanácsainkat!

7. Gyakorlat teszi a mestert

Végül, de nem utolsó sorban: csinálj próbavizsgát! Ez segíthet lenyugtatni az idegeidet, legyen szó akár gyakorlati, akár szóbeli vizsgáról. Keress magadnak egy tanulótársat, gyakoroljatok közösen, vizsgáztassátok egymást. Megkérheted a tanárodat is, hogy játsszátok el a vizsgát. Ezek után közel sem fog olyan félelmetesnek tűnni élesben sem a megpróbáltatás.

Nagyon kevés ember képes teljes nyugalommal hozzáállni a vizsgáihoz, szóval nem vagy egyedül, ha te inkább az a körömrágós típus vagy. Ám ha betartod ezeket a tippeket, biztosan képes leszel egy kissé enyhíteni a szorongásodat, így sokkal jobban tudsz majd teljesíteni, mint az elején gondoltad volna.

(KamaszPanasz - B.Zs.)

Kapcsolódó címkék

suli