iskola
#Suli, munka

Hogyan osszam be az időmet?

2024.10.17.
1 perces olvasási idő

Az iskola, a különórák és az egyéb találkozók torlódása nyomasztó lehet. Ám, ha okosan osztod be az idődet, akkor sokkal rendszerezettebbek lehetnek a hétköznapjaid. Ígérjük, hogy pár tippünk követésével sokkal több szabadidődre tehetsz szert!

Időbeosztás. Már a szótól is összerándul a gyomrod? Nem lehet mindenki egy határidőnapló, de sokat segíthet, ha megfogadod az alábbi tippeket.

Tűzz ki célokat

Jó ötlet lehet elgondolkodni azon, hogy mire szeretnéd és mire kell fordítanod az idődet. Ha ezeket a célokat kitűzöd, akkor sokkal hatékonyabban használhatod fel a szabadidődet.

Tervezd meg az iskolai teendőket

Van valamilyen feladatod az iskolában, de nem tudod, hogy mikor kezdj hozzá? Segíthet, ha leírsz mindent, amire szükséged van, majd a lista elemeit fontossági sorrendbe rendezed, és ezek alapján valósítod meg őket. Így ez egy kis segítséget nyújthat neked ahhoz, hogy hogyan is haladj. Ezzel a trükkel sokkat átláthatóbbá válnak a teendőit, így pontosan tudni fogod, hogy mennyi munka szükséges a cél eléréséig - és nem a sötétben tapogatózol majd, mint eddig.

Vezess naplót

Mindig legyen nálad egy notesz, amelybe feljegyezheted a találkozókat, a határidőket és a házi feladatokat. Így sokkal egyszerűbben fejben tarthatod, hogy mikor mit is kell csinálnod, és nem érhet majd meglepetésként valamely teendőd. Ha falinaptárt használsz, akkor még jobb a módszered, ugyanis, ha minden hónapban bejelölöd az aktuális, elvégzendő feladatokat, akkor előre láthatod, hogy mire számíthatsz.

Kapcsold ki a telefonod és a laptopod

Ha úgy érzed, hogy telefonon vagy e-maileken keresztül háborgatnak, akkor sokat segíthet, ha kikapcsolod a telefonodat és nem nézegeted az emaileidet. Hiszen később is visszahívhatod azokat, akik kerestek.

Légy rugalmas

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak, és akár újratervezésre is szükséged lehet, hogy megvalósíthasd a már kitűzött céljaidat.

Egyensúlyozz az időddel

Ha a cselekedeteid is kiegyensúlyozottak, akkor a mindennapok is egyszerűbbek lesznek. Jó ötlet időt és sort keríteni mind relaxálásra, az aktív kikapcsolódásra, valamint barátokkal való lógásra is. A relaxáció során ráadásul feltöltődhetsz energiával, amely segíthet a tanulás során is.

Beszélj valakivel

Nem ritka, hogy rengeteg dolog van, amit meg kellene tenned, ám nem tudsz rá időt szakítani. Ha viszont ügyesen osztod be az idődet, akkor ezek a problémák is elkerülhetőek. Ha nehezedre esik az időbeosztás átgondolása, akkor sokat segíthet, ha beszélsz a szüleiddel, tanároddal vagy az osztályfőnököddel.

(KamaszPanasz - Gy. A., ie.reachout.com)