egyetem
#Suli, munka

Hogyan tanulj az egyetemen?

2015.11.06.
2 perces olvasási idő

Talán azt gondoltad, amikor felvettek az egyetemre, hogy tudod, hogyan kell tanulni, és jól teljesíteni az egyetemi órákon. Ezek a kurzusok azonban teljesen más módon folynak, mint amihez a gimiben hozzászokhattál. Ha az első hónapok alatt sem sikerült belerázódnod az egyetemi tanulásba, ne ess kétségbe, mutatunk néhány praktikát.

Melyik a jó tanulási módszer?

Gondolj azokra az alkalmakra, amikor valami nagyon jól összejött! Úgy tanulsz a leghatásosabban, ha látod a dolgokat? Ha hallgatod a dolgokat? Ha meg is csinálod magadnak? Ha másokkal csinálod meg? Akkor tudsz jobban koncentrálni és több információt elraktározni, ha szól a zene vagy a TV, vagy inkább ha egy csendes helyen vagy?

Ha nem tudod biztosan, próbálj ki több módszert, és utána jegyezd fel, hogy melyik vált be legjobban az agyadnak. Többet tanultál úgy, hogy hallgattad a tanárt az órán? Úgy, hogy utána egy tanulócsoporttal átbeszéltétek az anyagot? Ha csendben, egyedül átnézted a saját órai jegyzeteidet? Valószínűleg az agyadnak jobban megfelel az egyik tanulási forma a másiknál, és ha rájössz, hogyan tedd könnyebbé magad számára a tanulást, akkor sokkal-sokkal egyszerűbb lesz az egyetemi életed.

Találj egy jó helyet a tanuláshoz

Talán szeretsz a szobádban lógni, mert kényelmes az ágyadon, de mindent összevetve nem biztos, hogy az hely a legalkalmasabb a tanulásra. Légy kreatív és gondold végig, hogy az egyetem mely egyéb részein tanulhatnál.

Maradj széles látókörű: azok a helyek, amikről azt gondolnád, hogy a legkevésbé produktívak, tökéletesek lehetnek a minőségi tanuláshoz. Például a könyvtárban tanulás talán unalmasnak hangzik, de ha többre jutsz egy óra alatt a könyvtárban, mint kettő alatt a kávézóban jutnál, akkor jobban jársz, ha az előbbit választod.

Figyelj oda arra, pontosan miből kell felkészülnöd

Ha már kitaláltad, hogy és hol tudsz a legjobban tanulni, azt kell kiderítened, hogy mit kell tanulnod. Végeredményben ha rossz anyagot tanulsz, az éppen olyan hátrányos lehet, mintha egyáltalán nem is tanultál volna. Minden hosszabb (sőt, akár rövidebb) tanulásra szánt idő előtt szánj pár percet az alábbiakra:

  • Nézd meg a tantervet! Milyen anyagrészről beszélt a professzor az előadáson? Mit Hogyan tanulj az egyetemen?kellett tudnod előző héten? Mit kellett tanulnod ezen a héten? Mit kell tudnod következő héten? Mikre összpontosíthatsz most, hogy később könnyebb legyen tanulni egy esetleges vizsgára?
  • Nézd meg az órai jegyzeteket! Akár a tanárod tette fel a netre, akár saját kezűleg írtad, az órai jegyzet, valószínűleg hűen tükrözi, hogy a tanárod mit tart fontosnak. Min volt hangsúly? Milyen kulcsfontosságú fogalmakat vettetek át? Mit nem értettél? Mit tudsz máris biztosan?
  • Beszélj az oktatóddal a munkaidejében! Talán zavarba ejtőnek hangzik, de ha munkaidőben megállsz beszélgetni vele, az óriási segítség lehet. Azon túl, hogy megismered egy kicsit, azt is megtudhatod, hogy mely anyagrészekre kell koncentrálnod. Az a 10-20 perc amit az oktatóddal töltesz, többórányi eredménytelen tanulást spórolhat meg neked – és még a jegyeden is javíthat.

Hogyan oszd be jól az idődet?

Tegyük fel, hogy 2 órádba telik átvenni és rendesen megtanulni minden új fejezetet kémiára, és például 4 fejezetet kell átnézned a jövő pénteken lévő ZH-ig. Mivel jó 8 órára van szükséged, hogy rendesen megtanuld az anyagot, ügyelj arra, hogy elég időt iktass be a mai és a vizsga napja között. Lehet, hogy ez napi egy órát jelent, vagy néhány többórás alkalmat, de legalább tudod, mennyi időre van szükséged, és ennek fényében tervezhetsz.

Tervezz magadnak tanulási időpontokat – és tartsd is be őket!

Az egyik legnagyobb kihívás az egyetemen, hogy szinte mindig történik valami izgalmas valahol a campuson. Csábító lehet, hogy valami izgalmasabbat csinálj, amikor tanulnod kellene, de ne feledd, hogy mindig lesz szórakozási lehetőség, és hogy tanulási időpontot terveztél akkorra, amit be kell tartanod. Úgy kezeld a tanulásra szánt időt, mint az orvosi vizsgálat időpontját; lehet, hogy néha kicsit kényelmetlen és fejfájást okoz, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól teljesíts. Ha a tanulmányaid nem neked a legfontosabbak, akkor kinek legyenek?

(B.Zs.)