#Lélek #szorongás

376 db cikk a témában

Kiégés kamaszkorban
#kiégés
2022.05.29.

Kiégés kamaszkorban

Nem tudod, nem érted mi történik veled. Megmagyarázhatatlan rossz érzések nehezítik meg a mindennapjaidat: reggelente gyomorgörccsel ébredsz, még el sem kezdődött a nap, de már azt várod, hogy vége legyen, semmi sem tölt el örömmel, motiválatlan, elégedetlen és ingerült vagy.

Hogyan állj ki magadért?
#függetlenség
2022.05.13.

Hogyan állj ki magadért?

Nem tudsz ellent mondani másoknak? Nem tudod szüleidnek, barátaidnak elmondani, hogy valójában mit gondolsz? Amit te szeretnél, azt valahogy soha sem sikerül véghezvinni. Miért?

A skizofrénia jellegzetes tünetei
#skizofrénia
2022.05.10.

A skizofrénia jellegzetes tünetei

A skizofrénia jellegzetes tünetei közé tartoznak a bizarr téveszmék, a hallucináció és a paranoia. Ezen kívül a betegség többféle viselkedésváltozást is előidézhet.

Sírni, vagy nem sírni?
#sírás
2022.05.08.

Sírni, vagy nem sírni?

Sírni, vagy nem sírni? Ez itt a kérdés… Valóban. Azt, hogy miért sírsz, bánatodban könnyű megmagyarázni… Sírsz mert elvesztettél valakit, valamit.

A háború lelki hatásai, miként győzhető le a szorongás?
#háború
2022.04.29.

A háború lelki hatásai, miként győzhető le a szorongás?

Még igazából fel sem szabadultunk a koronavírus járvány okozta stressz és szorongás szorításából, amikor 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Amiről eddig csak a történelemkönyvekből hallottunk, olvastunk, most a közvetlen közelünkben zajló borzalomként elevenedett meg. Emberek váltak földönfutóvá egyik pillanatról a másikra, egész életek munkája vált és válik a földdel egyenlővé - a biztonságérzetünk, amiről azt hittük, hogy erős lábakon áll, elillant a semmibe.

A szavaknak súlya van! Vigyázz, hogyan használod őket!
#ciki
2022.04.20.

A szavaknak súlya van! Vigyázz, hogyan használod őket!

A bebiflázott versnek egyetlen sora sem jut eszedbe feleléskor. Ciki. Elfeledkeztél édesanyád születésnapjáról. Ciki. Sárga harisnyát vettél fel az iskolai ünnepségre. Ciki. Mi lehet ezeknél is cikibb? A cikizés. Annak is a durva, parttalan fajtája.

Beszélj a szüleiddel
#szülő
2022.04.12.

Beszélj a szüleiddel

Bizonyára azt gondolod, hogy lehetetlen a szüleiddel a szexről beszélni. Ezzel nem vagy egyedül – a gyerekek 83%-a fél a szexről kérdezősködni, ugyanígy a tinik fele. Miért? Tény, hogy azok a serdülők, akik beszélnek a szexről a szüleikkel, kevésbé valószínű, hogy teherbe esnek, hiszen nagyobb eséllyel védekeznek, amikor szexuálisan aktívak lesznek.

Zárkózott kamasz vagy magányos kamasz?
#zárkózottság
2022.04.07.

Zárkózott kamasz vagy magányos kamasz?

A kamaszkor egyaránt jár testi és lelki változásokkal, hiszen ilyenkor sok minden történik egyszerre. Változik a test, egyre fontosabbak a barátok, egyre idegesítőbbek a szülők, beköszönt az első szerelem, feléled a szexuális vágy, előbb-utóbb el kéne dönteni, hogy milyen irányba menjünk tovább.

12 hasznos tipp arra, hogy hogyan kerülj ki a mókuskerékből
#fáradtság
2022.04.02.

12 hasznos tipp arra, hogy hogyan kerülj ki a mókuskerékből

Mint tudod, akkor kerülsz mókuskerékbe, ha kifogysz az ötletekből és a motivációból. Például ez lehet az eredménytelenség. Ha többet dolgozol, akkor sem tudsz semmi használhatót elérni. Miközben dolgozik az ember, alkalmanként mókuskerékbe kerülhet (különösen akkor, amikor egyfolytában dolgozik, pihenés nélkül). Ilyenkor hosszú napokat is eltölthetünk a számítógép előtt úgy, hogy semmit nem alkotunk. Elég frusztráló tud lenni.

#én idő
2022.02.27.

Mit nevezünk én-időnek, és vajon mi lehet az otthon-idő?

Az én-idő divatos fogalom manapság, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy jusson időnk saját magunkra is. Csak magunkra, és csakis minőségi időben mérve. Amikor kizárólag azzal töltjük a perceket (szerencsés esetben órákat vagy akár egy egész napot), amivel mi szeretnénk, amit mi választottuk, ami rólunk és értünk szól.

Fásultság kamaszkorban? Létező probléma, amit orvosolni kell
#fásultság
2022.02.20.

Fásultság kamaszkorban? Létező probléma, amit orvosolni kell

Minden perced mértani pontossággal van beosztva. Az ébredéstől az elalvásig megszokott rend szerint telnek a napjaid. Iskola, tanulás, szakkör, korrepetálás, edzés, verseny, otthoni teendők - nincs időd a tétlenségre. Alig jársz el a barátokkal bulizni, alig beszélgetsz a szüleiddel (te sem érsz rá, ők sem érnek rá), hajtod magad előre.

Milyen sebeket hagy a gyermekkori bántalmazás?
#gyermekbántalmazás
2022.02.14.

Milyen sebeket hagy a gyermekkori bántalmazás?

Gyermekbántalmazás. Egy probléma, amiről nem csak beszélni kell, hanem tenni is kell ellene, méghozzá minél gyorsabban és hatékonyabban. A jelenség sajnos nem egyedi, naponta szenvednek el gyerekek testileg-lelkileg az egész életükre kiható súlyos sebeket, mert nem kapnak elegendő figyelmet a környezetüktől. Mert, ha kapnának, akkor lenne, aki közbeléphetne: szomszéd, rokon, tanár, védőnő, orvos, ismerős.

#fóbia
2022.02.12.

Rettegsz attól, hogy mit gondolnak rólad mások?

A fóbiák tárháza igen széles: egyesek a pókoktól, mások a magasságtól, megint mások a tűtől félnek. Sokan vannak viszont, akik a társas helyzetekben szoronganak, olyannyira, hogy még enni sem mernek mások előtt.

A motiválatlanság kezelhető
#motiváció
2022.02.06.

A motiválatlanság kezelhető

Mindenhol teljesíthetetlennek tűnő elvárások, feladatok vesznek körül - csak az eredményesség számít, semmi más, miközben Neked éppen most nincs kedved semmihez, talán még a semmihez sem…

A képzelt beteg - Semmi bajom nincs?
#hipochonder
2022.02.02.

A képzelt beteg - Semmi bajom nincs?

Moliere művében Argan egész életét kitölti az, hogy betegségeket képzel, és orvosról orvosra jár. Semmi másban nem hisz, csak az orvosokban és orvosságokban. A mű a 17. században íródott, de „képzelt” betegekkel ma is találkozhatunk.