krízis
#Lélek

Hogyan dolgozhatjuk fel a krízist?

2014.02.02.
1 perces olvasási idő

Egy szeretett személy elvesztése, katasztrófák, balesetek sajnos időnként megesnek. A krízisbe került ember valóságos érzelmi viharon megy keresztül. Lássuk a krízis szakaszait és megoldási módjait - tanácsolja a pszichológus.

Fejlődési krízisek

A krízisek elkerülhetetlenek, életünket keresztülszövik a fejlődési krízisek. A gyermekből kamasz lesz, a kamaszból felnőtt, a gyermek kirepül a családból, stb. Krízis minden olyan szakasz, amikor fejlődési lehetőség nyílik meg előttünk. Ezekhez a változásokhoz a családnak, a személynek alkalmazkodnia kell. Ha nem sikerült, előfordulhat, hogy a fiatal felnőtt nem alakít ki párkapcsolatot, vagy szüleivel marad akkor is, amikor már önállósodnia kellene.

Akcidentális krízisek

Sajnos életünk nem csupa öröm és móka, előbb-utóbb látjuk azt, hogy hogyan múlik el az élet, vagy azt, hogy hogyan károsítanak meg minket vagy családtagjainkat. Az akcidentális krízisek váratlanok, hirtelen rengeti meg az ember életét. Függetlenül attól, hogy hány éves az ember vagy éppen milyen élethelyzetben van: egy baleset miatt felfordul minden.

A krízis hat-nyolc hét alatt zajlik le. Először tagadásba kerül az ember. Hihetetlen, ami történt, talán nem is igaz. Néhány perctől hetekig húzódhat ez az állapot, amikor egyszerűen nem akarjuk elhinni a történteket. Aztán idővel felszabadulnak az érzelmek: haragudhatunk magunkra, az orvosokra, istenre. Végül a történtek apránként beépülnek az életünk történetébe, személyiségünkbe.

A krízis lehetséges kimenetelei

1. Megoldás: a krízis megoldása érdekében a létező erőforrásokat mozgósítja, és mint tapasztalatot építi be a személy. Ez a legkedvezőbb kimenetel.

2. Kompromisszumkötés esetén az egyén megpróbál a tragédiával együtt élni, nem okul belőle, nem változtat a megküzdési módjain, ezért hasonló krízishelyzetben újra és újra kiszolgáltatottá válik.

3. A krízis megoldására választhatunk egy olyan kimenetelt is, amely nem hatékony. Sajnos gyakran megesik Magyarországon, hogy a tragédia után alkoholhoz nyúlnak az emberek, mert sokkal könnyebb italba menekülni, és a problémát elfelejteni, mint megküzdeni vele.

4. Végül a lehető legrosszabb, ha nem születik megoldás, és a krízis kimenetele egy újabb tragédiába torkollik. Például gyermek halála esetén a házastársak nem tudják feldolgozni a gyászt és a válást választják, mint megoldást a fájdalom elkerülésére. Legrosszabb esetben pedig felmerül az öngyilkosság gondolata.

Krízisben az egyén gondolkodása beszűkült, érzelmeit nehezen tudja kontrolálni. Dönteni nem képes, hiszen még nem alakult ki a számára megfelelő megoldási mód, ezért javasolt a szakszerű támogatás, pszichológus felkeresése.

Ha téged vagy ismerősödet nagy megrázkódtatás ért, és azonnali segítségre van szükséged (pl.: öngyilkossági gondolatok), akkor bátran keressetek fel egy krízisambulanciát, ahol azonnali és gyors segítséget tudnak nyújtani.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)