magány
#Lélek

Fontos leckék, melyeket meg kell tanulnod egy párkapcsolatban

2023.11.17.
1 perces olvasási idő

Mielőtt egy hosszabbnak ígérkező kapcsolatba belevágsz, van néhány fontos lecke, melyeket jó megtanulni, hisz könnyebbé és stresszmentesebbé teheti az együttlétet. A szerelem bonyolult és szövevényes lehet, éppen ezért jó előre tudni, hogy mibe vágod a fejszédet, mielőtt komolyabbra fordulnak a dolgok kettőtök között.

Nem tudod megváltoztatni

Lehet, hogy kisebb változásokat el tudsz érni, de teljesen (pláne alapvető dolgokban) nem leszel képes átformálni őt – bármennyire is nagy erőfeszítéssel próbálod és szeretnéd. Csábító dolog azt gondolni, hogy valakit – akinek bizonyos tulajdonságai tetszenek, másokat viszont nem tudsz elfogadni –, álmaid párjává tudsz formálni. Ha nem tudod teljes mértékben elfogadni, úgy, ahogy van, nem fogod tudni sem varázsütésre, sem kitartó munkával megváltoztatni. Gondolkodj hosszasan el, mielőtt elhatároznád magad valaki mellett. Légy kompromisszumképes és alkalmazkodó, de csak addig, amíg nem léped át a saját határaidat.

A vonzódás nem gombnyomásra működik

Egy kapcsolat, amely forró románcnak indul, rövid időn belül kevésbé szenvedélyessé is válhat. Ezt néha lehet orvosolni azzal, hogy új dolgokat próbáltok ki, de gyakoribb az, hogy nem lehet visszahozni a lángolást. Bizonyára minden sejted azt mondja ilyenkor, hogy még mindig jó mellette lenni, de ha a kémia már nem működik, valószínű, hogy a közeljövőben sem fog, és hiába akarod, akkor sem fog működni, ha erőlteted. Olyasvalakivel folytatni a kapcsolatot, akivel hiányzik a szikra, rossz ötlet. Megvezeted őt is, és olyannal töltöd az időt, akivel felesleges.

Olvass tovább 7 kérdés, ha a szakítást fontolgatod

Mindenek előtt magadat kell szeretned

Ezt bizonyára már sokszor hallottad, és még sokszor fogod is – ahhoz, hogy valóban sikeres és tartalmas kapcsolatot tudj kialakítani, magadat kell előbb szeretned. Lehet, hogy ez úgy hangzik, mint egy önsegítő könyv idézete, de ez így igaz. Ha nem fogadod el magad, akkor hogyan várhatnád el másoktól ugyanezt? Minél boldogabb vagy azzal, aki vagy, annál egyszerűbb olyasvalakit bevonzanod, aki méltó a szeretetedre.

Hallgass a megérzéseidre

A legfontosabb, amit meg kell tanulnod, mielőtt nagy lépésre szánnád el magad, hogy hallgass magadra. Tanácsot kérni másoktól rendben van, de minden tekintetben te tudod, hogy valójában mi a legjobb neked. Ha éppen egy olyan kapcsolatban vagy, amely nagyon gyorsan halad, de néha úgy érzed, valami nem stimmel, akkor ne hagyd figyelmen kívül ezeket az érzéseket. Ne hozz elhamarkodott döntéseket, és vedd komolyan a felmerülő kétségeket.

Gondolkodj el azon, hogy boldog vagy-e igazán, ha igen, hajrá, csak így tovább - ha nem, akkor itt az ideje annak, hogy elmerülj magadban, és megtedd a szükséges lépéseket, melyek hozzájárulhatnak a boldogságodhoz, vele, vagy nélküle.

(Fekete Boglárka - life&health coach)