szex
#Lélek

Beszélnünk kellene!

2013.04.05.
1 perces olvasási idő

A folyamatos hangulatváltakozás, veszekedések, a dolgok, melyek bosszantanak, valóban megkurtítják az önbecsülésedet. Beszélj a pároddal azokról a dolgokról, amelyek nem tetszenek neked!

Ha valóban szeret, akkor belátja, hogy ez így nem mehet tovább, és nagyon fontos, hogy ezen változtasson. De mi van, ha nem akar meghallgatni a párod? Ekkor viszont el kell gondolkodnod azon, hogy ilyen hozzáállással komoly-e a kapcsolatotok.

Könnyen mérges lesz?

Nem mindig könnyű beszélni valakivel az érzéseinkről, és arról, hogy nem tetszik valami, amit ő csinál. Ha a párod agresszív vagy erőszakos, akkor a beszélgetés még nehezebb.

A biztonság a legfontosabb dolog, ha valaki olyannal szeretnél beszélni, aki veszélyes: bízz az ösztöneidben! Ha aggódsz, hogy megsért, ha beszélsz vele, hallgass az érzéseidre. Lehet, hogy jobb lenne csendben maradni és kilépni ebből a kapcsolatból.

konfliktusTipp, hogy mit mondj

Amikor először érzed magad kényelmetlenül, menj elébe a dolgoknak, és ne hagyd, hogy a dolgok elfajuljanak! Ne reménykedj abban, hogy a dolgok később megváltoznak, és megjavulnak. Ha ez gyakorivá válik, akkor menekülj abból a helyzetből és ne térj vissza!

Ha tudod (és biztonságos), akkor őszintén mondd el neki, hogy a viselkedése zavar téged! Tudasd vele, hogy elvárod tőle, hogy tisztelettel bánjon veled és nem szeretnéd, ha azt a bizonyos dolgot, ami idegesít téged, még egyszer megtenné.

Mit mondj neki?

  • Nem szeretem, amikor ezt csinálod.
  • Amikor nevetsz rajtam, az nekem rosszul esik.
  • Szeretek veled lenni, de szükségem van arra is, hogy a barátaimmal legyek.
  • Nekem fáj az, amit te mondtál.
  • Az nincs rendben, hogy elolvasod az sms-eimet.
  • Ne kiabálj velem!
  • Szeretlek, de nem akarok veled szeretkezni.

Gyenge vagyok, ha nem tudok vele beszélni?

„Ha rossz kedve van, kiabál és a nevemen szolít. Általában akkor gyorsan odamegyek. Néha bocsánatot kér, máskor meg nem. Még soha nem ütött meg, mégis félek tőle. Nem tudnám elmondani senkinek, zavarba jönnék, mert azt hinnék rólam, hogy gyenge vagyok.”

Ha ismerősek ezek a mondatok és érzések, ne érezd magad rosszul! A dühös, indulatos embert nehéz kezelni. A legjobb stratégia, ha csendben maradsz, és segítséget kérsz valamelyik rokonodtól, hozzátartozódtól, vagy egy tanácsadótól! Egy tapasztalt tanácsadó nem fog elítélni és nem fogja rólad azt gondolni, hogy gyenge vagy. Pontosan tudja, hogy most milyen nehéz neked.

(M. T., lovegoodbadugly.com)