szerelem
#Lélek

Párok és változások

2017.06.02.
2 perces olvasási idő

„Emlékszel arra, hogy milyen jó volt, amikor összejöttünk?” Születésünk után sok mindenben változunk. Először édesanyánk szoknyáján lógunk, aztán elkezdjük vívni saját harcunkat a függetlenségért, majd újra megtaláljuk a régi értékeket. Ugyanúgy, ahogy életünk változik, párkapcsolataink is dinamikusan alakulnak.

Mi, együtt – A szimbiózis időszaka

Megismerkedés után a párok imádnak együtt tölteni minden másodpercet. Az órák csakúgy repülnek, sokat beszélgetnek, ismerkednek az szerelmesek. Nem számítanak a különbségek, a hasonlóságokat kutatják egymásban. Ilyenkor a rózsaszín szemüveg elfedi az apróbb-nagyobb hibákat. A másikban véljük felismerni azt a tökéletes másik személyt, akit keresünk. „Ő pontosan olyan, amilyennek mindig is elképzeltem”. Tegyen Ő bármit is, az tökéletes. A szimbiózis időszaka alatt a párok megfeledkezhetnek barátaikról, mindig egymással vannak elfoglalva, sokat érintik egymást, ölelkeznek, dédelgetik egymást. A rég együtt lévő párok féltékeny pillantásokkal kísérhetik őket, hiszen úgy tűnik nagy az összhang, semmi jele a veszekedésnek. De miért is lenne? Mindketten ideálisnak látják a másikat.szerelem

Én ilyen vagyok és te? – Differenciálódás időszaka

Ebben a szakaszban a rózsaszín szemüveg már néha lekerül és elkezdjük meglátni a másik valós énjét. Nem minden az, aminek hittük, különbségek egyre többször és egyre gyakrabban tűnnek fel. „Jé, nem is szereted ezt az együttest, pedig olyan jók”, „Miért a tubus közepén nyomod a fogkrémet?” Már nem csak az a fontos az egyén számára, hogy mindig együtt legyenek, hanem az is, hogy saját érdekei, vágyai is teljesüljenek. „Én el szeretnék menni moziba, neked mihez lenne kedved?” Egyszerre van meg az a vágyunk, hogy együtt legyünk a másikkal, ugyanakkor szeretnénk egy kissé független is lenni. Nem azt jelenti, hogy eltávolodunk teljes egészében a másiktól, hanem a szimbiózis együttolvadásából egy kicsit kilépünk.

Én ezt akarom, nem érdekel, hogy te mit – Gyakorlás időszaka

Ekkor a pár már nagyon jól ismeri egymást, de valahogy a körülöttük lévő világ egy kicsit megváltozott, és elérkezik az az idő, amikor ezt a megváltozott világot szeretnék felfedezni. Az önmegvalósítás egy kicsit fontosabbá válik, de a háttérben még mindig ott van a biztos párkapcsolat, ami energiával tölti fel a párokat, amikor hazaérnek.

Én és Te, Mi - Újraközeledés

Az újraközeledés időszakában, ha a pár szerencsésen megoldotta az előző szakaszok nehézségeit, ismét előtérbe kerül a „Mi”, a párkapcsolat. Ekkor a pár már megtapasztalta, hogy milyen az, amikor távolabb vannak egymástól, megtapasztalhatták, hogy a kapcsolat biztonságot nyújt, akár közel, akár távol vannak egymástól. Számíthatnak egymásra a nehézségekben is.

Ez egy tankönyvi példa arra, hogy hogyan alakulhat egy párkapcsolat, azonban az életben ez sokkal bonyolultabb. A szakaszok ismétlődhetnek újra és újra. Az is elképzelhető, hogy egy párkapcsolat megreked valamelyik szakaszban. Például a szimbiózisban megrekedt pár, nem meri felvállalni a különbségeket és tartósan összeolvadnak. A gyakorlás időszakában a pár nagyon könnyen eltávolodhat egymástól, különösen ha mindketten egyszerre nagy erővel kezdenek az önmegvalósításba. Legnagyobb veszélyt azt jelentheti a párkapcsolatra, ha egyikük még szimbiózis szakaszában az együtt létre vágyik, de a másik már a külvilág felé fordul. Ilyenkor gyakoriakká válhatnak a veszekedések. „Hol voltál, miért nem hívtál fel?”. Ilyenkor azt élheti meg a szimbiózisban lévő, hogy másik már nem is szereti és érhet véget egy kapcsolat.

A kapcsolat és a párok is változnak idővel, tőlünk függ, hogy hogyan alkalmazkodunk ezekhez a változásokhoz.

(Börcsök Gyöngyi)