ghosting
#Lélek

Ghosting – eltűnés egy kapcsolatból

2023.05.22.
2 perces olvasási idő

Nagy volt a szerelem - legalábbis eddig ezt hitted, hogy az. De most minden megváltozott: az, akit teljes szívvel szerettél, most egyik pillanatról a másikra eltűnt az életedből. Nem ír, nem keres, nem válaszol az üzenetekre, nem veszi fel a telefont, na és nem ad érthető magyarázatot sem arra, hogy mindez miért történik.

Ghostingol - szokták mondani a jelenségre - azaz szellemmé válik, minden figyelmeztetés nélkül megszakítja veled a kapcsolatot. Ott állsz egyedül, magadat hibáztatva és kétségbeesetten… Ne tedd! Elmondjuk, hogy miért!

Amikor egy kapcsolat vagy egy barátság megszakad

Nem. Nem túl kellemes érzés, amikor egy szerelem kihűl, vagy egy barátság tönkremegy. De legalább ennek eddig voltak fokozatai, figyelmeztető jelei, amelyekből már tudni lehetett, valami véget fog érni, ha nem javítanak rajta (persze ehhez is mindkét fél együttes akarata kell). Egyre kevesebbet találkoztok, sokat vitatkoztok, titkaitok vannak egymás előtt - ráébredtek, hogy máshol-mással már sokkal jobb. Megbeszélitek és ha nem is mindig jó barátként, de elválnak az útjaitok - ez lenne a normális menete a szakításnak.

De a ghosting más - igaz, nem újkeletű a jelenség, de napjainkban - köszönhetően az online világ felszínességének - egyre gyakoribb. A ghosting során a másik fél úgy szakítja meg veled a kommunikációt, hogy nemes egyszerűséggel csak felszívódik.

Mire jó a ghosting a ghostingolónak?

A válasz egyszerű: nem kell magyarázkodnia, konfrontálódnia. Olyan stratégia, amelynek során a kapcsolat lezárása nem jár kellemetlenségekkel, érzelmekkel, vitákkal. Eltűnik és kész. Nem kell szembenéznie a negatív reakcióddal. A szakítás ezen módja egyszerű, nincs dráma, hisztéria, sírás, szemrehányás, mivel nincsenek feltett kérdések, nem kell válaszolni sem.

A ghostingoló emberek konfliktuskerülők, nem vagy nehezen vállalnak felelősséget, nem tisztelik a másik felet - semmibe veszik az érzéseidet, az idődet, a problémáidat. Gyakran nárcisztikus személyiségek, de sokszor csak a gyávaságuk az, ami ilyesmire sarkallja őket.

Miért rossz annak, akit ghostingoltak?

Kézenfekvő, hogy a ghostingolás összezavar, hiszen:

  • nem érted miért lett vége, nem kaptál nemhogy elfogadható, de semmilyen magyarázatot sem
  • olyan mint egy néma elutasítás: “nem kellesz”
  • mindez nagyon megnehezíti a lezárást, a veszteség lelki feldolgozását
  • úgy érzed, hogy te rontottál el valamit, annak ellenére is, hogy nincs tudomásod arról, hogy bármi rosszat tettél volna
  • rombolja az önbecsülésedet
  • szégyenérzet, aggodalom és harag kavarog benned
  • mély fájdalomként éled meg, mert az elutasítás “élménye” azokat az agyterületeket aktiválja, mint a fizikai fájdalom
  • becsapottnak, kihasználnak érzed magad
  • nem tudsz reagálni, megvédeni magad, nincs mibe kapaszkodj
  • úgy érzed, mintha érzelmileg bántalmaztak volna - némasággal büntetnek

Mit tehetsz, ha valaki minden magyarázat nélkül eltűnik az életedből?

Először is: ne hibáztasd magad - az, hogy valaki képes volt egyetlen szó nélkül távozni az életedből nem rólad vagy a szerethetőségedről árulkodik. A ghosting az elkövető személyiségét mutatja meg, azt, hogy vagy nem elég bátor, vagy nem fogja fel a viselkedésének a rád gyakorolt hatását, vagy ami talán a legrosszabb, nem törődik vele. Ősszességében képtelen egy érett, egészséges kapcsolatra, nem törődik azzal, hogy milyen fájdalmat és lelki sebeket hagy maga után.

Másodszor: ne őrlődj sokáig a történteken. Igen, valamennyi idő kell ahhoz, hogy feldolgozd a történteket, de nem szabad hónapokon át a miérteket kutatva újra és újra feltépni a sebeket. Engedd el, és lépj tovább, ne hagyd az önbecsülésed tovább sérüljön. Lényegében az önértékelés stabilitásán múlik, miként dolgozod fel a történteket. Ha reálisan látod azt, hogy miben van igazad, akkor nem lehet elbizonytalanítani - képes leszel megküzdeni ezzel a krízissel is.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: