fóbia
#Lélek

Mi a szociális fóbia?

2023.03.15.
2 perces olvasási idő

Mindannyian ismerjük azt a bizonyos kényelmetlen érzést egy-egy helyzetben. Lehet, hogy izgulsz, amikor új emberrel találkozol, vagy izzad a tenyered, ha nyilvánosan kell beszélned. Az ilyen helyzetek rémisztőek lehetnek, de van, akinél már fóbiáról beszélhetünk.

Aki szociális fóbiában szenved, túlságosan is nehezen kezeli a stresszes helyzeteket. Kerülhet például minden társas érintkezést, mert a mások által „normálisnak” tartott dolgok – mint például a beszélgetés ismeretlenekkel és a szemkontaktus – nagyon kényelmetlenek számára.

Néhány szociális szorongásos zavarban szenvedő embernél a félelem egy vagy két konkrét helyzetre korlátozódik, például nyilvános beszédre vagy beszélgetés kezdeményezésére egy ismeretlennel. Mások azonban nagyon szoronganak és félnek minden társadalmi helyzettől.

Bárki, aki szociális szorongásos zavarban szenved, különböző módon tapasztalhatja meg. Íme, néhány gyakori helyzet, amelyek általában gondot okoznak:

  • Beszélgetés idegenekkel
  • Nyilvános beszéd
  • Ismerkedés
  • Szemkontaktus kialakítása
  • Belépés új helyekre (pl. mozi vagy szórakozóhely)
  • Nyilvános mellékhelyiségek használata
  • Buliba járni
  • Evés mások előtt

Mi okozza?

Nincs olyan egzakt dolog, ami szociális szorongásos zavart okozna. Valószínűleg a genetikának van köze hozzá: ha egy családtag szociális fóbiával küzd, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy nálad is kialakul. Ez összefüggésbe hozható a túlműködő amygdalával is – az agy azon részével, amely szabályozza a félelemreakciót.

A szociális szorongásos zavar általában 13 éves kor körül jelentkezik. Ez összefüggésbe hozható a bántalmazással, zaklatással is. A félénk gyerekek is nagyobb valószínűséggel válnak szociálisan szorongó felnőttekké, csakúgy, mint az elnyomó vagy irányító szülők gyermekei.

Hogyan befolyásolhatja az életedet?

A szociális szorongásos zavar megakadályozza, hogy teljes értékűen élhesd az életed. El fogod kerülni azokat a helyzeteket, amelyeket a legtöbb ember „normálisnak” tart.

Ha elkerülöd az összes vagy a legtöbb társadalmi helyzetet, az hatással lesz személyes kapcsolataidra. Ez a következőkhöz is vezethet:

  • Kevés önbizalom
  • Negatív gondolatok
  • Depresszió
  • Érzékenység a kritikára
  • Gyenge szociális készségek

Mit tehetsz a szociális szorongásos zavar ellen?

Először is, ha úgy érzed, hogy szociális fóbiád van, keress fel egy szakembert. Beszélj félelmeidről és aggodalmaidról olyan pszichológussal vagy terapeutával, aki tapasztalattal rendelkezik a szociális szorongásos zavar kezelésében.

A terápia segíthet, hogy feldolgozhasd az érzéseidet és újra visszazökkenj ebből. Ha a terapeuta szükségét látja, felírhat bizonyos gyógyszereket is, amelyek segíthetnek. De ezekkel nem árt óvatosan bánni, hiszen akár függőséghez is vezethetnek. Illetve gyakran csak tüneti kezelésként működnek, amint abbahagyod a szedését, a fóbia ismét visszatér.

Elsajátíthatsz relaxációs technikákat is, mint például a légzőgyakorlatok és a meditáció, amelyek segíthetnek azokban a helyzetekben, amikor nem érzed komfortosan magad.

A lényeg, hogy tudd, nem vagy beteg, hanem szociális szorongásaid vannak. Sok embernek van. Ha szokatlanul erős szorongásod és félelmed van bizonyos szociális helyzetekben, beszélj nyíltan róla szüleiddel, egy megbízható baráttal, felnőttel, esetleg szakemberrel. Ha nem kezelik, a szociális szorongásos zavar depresszióhoz, kábítószer- vagy alkoholproblémákhoz, iskolai vagy munkahelyi problémákhoz, valamint rossz életminőséghez vezethet.

(KamaszPanasz - webmd.com)