lelki egészség
#Lélek

Hogy áll a lelki üzemagyagtartályod?

2016.01.26.
3 perces olvasási idő

Szeretném, ha elképzelnéd önmagadat, mintha egy autó lennél. Látnád magad előtt azt az autót, amelyik legjobban hasonlít a személyiségedre. Nézzük meg ezen a különleges példán keresztül, hogy miként is tekintesz önmagadra!

Lehet, hogy egy sportautó lennél, amelynél fontos a lóerő, a teljesítmény és a mások csodálata. Esetleg egy elegáns autó lennél, amelynek nagyon szép a karosszériája és gyönyörűen kidolgozott a belső tere. Vagy egy hatalmas limuzin, amelyet általában csak különleges alkalmakon használnak. Az is lehet, hogy egy Monster Truck-hoz hasonlítanád önmagad, amelyik mindenen és mindenkin átgázol, mert számára mindennél fontosabb a saját céljának elérése és a látvány, hogy mások csodálják. Ám megeshet, hogy egy lerobbant autóként látod magadat, amelyik valamikor szép volt és fontos, de mára már csak egy kiöregedett öreg járgány, amelyik a múltban még hasznos volt, de mostanra már csak a rozsda és repedések láthatóak a karosszérián, és már a motorja sem a régi.

Bármelyik autó is lennél, mindegyikben van egy közös: csak akkor tud működni, ha üzemagyaggal és olajjal feltöltjük.

Miért jó ez a hasonlat?

Mert ezt a képet, hogy szükség van egy autónak üzemanyagra és olajra a megfelelő működéshez, átvetíthetjük saját magunkra. Vizsgáljuk meg, hogyan áll az üzemanyagtartályunk, van-e bennünk elég olaj. Ha azt szeretnénk, hogy megfelelően működjünk, akkor szükséges, hogy megvizsgáljuk a saját személyiségünk szintjelzőit: hogyan állnak a mutatók és mit mutatnak.

Dr. Ross Cambell, amerikai pszichiáter azt mondja:„csak akkor várhatjuk azt, hogy kamasz gyermekeink megfelelően működjenek, ha érzelmi tartályukat folyamatosan feltöltjük feltétel nélküli szeretettel.”

Vizsgáljuk meg érzelmi tartályainkat!

Olyan sok tizenévessel találkozom, akik állandóan azt hallják nem vagy jó semmire, nem is akartuk, hogy megszüless, te csak olyan becsúszott gyerek vagy. Egy életre megnyomorítjuk ilyen szavakkal a gyermekeink életét. A másik, ami szintén rombolóan hat a személyiségre, az az úgynevezett „bezzeg lemez”, amely ugyanazt a slágert játssza mindig. Bezzeg, a testvéred mennyivel jobb és ügyesebb, okosabb, mint te, vagy még az is hallható: bezzeg, amikor én ennyi idős voltam, soha nem beszéltem vissza a szüleimnek. Aztán kiderülhet, hogy nem is minden úgy történt, ahogy elmesélték a családban lévő történeteket.

Melyik az a különleges üzemagyag, ami a működésünkhöz kell? Hogyan lehet utántölteni, ha fogytán van?

Ez az üzemagyag a szeretet. A tervező úgy tervezte meg az életünk autóját, hogy e fontos önbizalomüzemagyag nélkül nem tud működni. Szükséges, hogy érezzük, hogy szeretve vagyunk és szeretetet adunk mi is másoknak. Egy ókori bölcs a kettős tankolásról így szólt: Aki mást felüdít, maga is felüdül.

A szeretet is olyan, mint a különböző oktánszámú benzin. Van az átlagos és van a csúcsszuper kategória is. Az alap szeretet arról szól, hogy ha te szeretsz, akkor én is szeretlek téged, ameddig jól viselkedsz velem. Ha szeretsz, akkor megfelelsz az elvárásaimnak és azt teszed, amit elvárok tőled. Én úgy hívom, hogy ez az úgynevezett „pedálos szeretet”, amelyért újra és újra teljesíteni kell. Ez bizonytalanságban tart, mert nem tudom, mikor pedálozok eleget érte, hogy végre azt mondja a másik, szeretlek téged.

A másik szeretetfajta a „mert szeretet”, amely azt mondja: szeretlek, mert menő vagy, mert jól nézel ki, mert sok pénzed van, mert jók a haverjaid, mert van valamid, amire most szükségem van. Ezzel a szeretettel is az a probléma, hogy önző és nem a másik van a középpontban, hanem az ember egója, önzése. Ez az úgynevezett „érdek szeretet”. Ameddig tudsz valamit adni, addig szeretni foglak. De mi történik, ha megváltozik a helyzet: már nincs pénze, munkája, sikere, szép autója? Ez a szeretet ilyenkor azt mondja, most már nem kellesz nekem, keresek helyetted mást.

Ezek az üzemagyagok súlyosan károsíthatják az életünket, a személyiségünket és a kapcsolatainkat is. Ahogyan a nem megfelelő oktánszámú benzin károsítja az autó motorját, ugyanúgy a „ha” típusú szeretet-keverék és a „mert típusú” szeretet-keverék károsítja a személyiségünket.

Milyen az ideális üzemanyag, milyen a jó típusú szeretet?

A „csak pont szeretet”, amely arról szól, hogy szeretlek úgy, ahogy vagy. Nem feltételeket szab és nem érdekhelyzetet eredményez, hanem elfogad feltétel nélkül. Nem azt várja, hogy megváltozz. Ez a szeretet igazi változást tud hozni az ember személyiségébe. A legtöbb tizenéves és szülő erre az üzemagyagra vágyik, csak nem tudja, hogyan kellene ezt újra feltölteni.

Miközben telnek az évek, rá kell jönnünk, nem várhatunk akármeddig, mert meghatározott ideig tudjuk csak egymást feltankolni. Mi lenne, ha ma végiggondolnánk, hogyan áll az üzemagyag szintjelzőnk? Vajon van-e rendszeres feltöltődési helyünk, és mi is adunk-e másoknak ebből a legjobb üzemagyagból? A családunknak, barátainknak és embertársainknak.

Ne feledd, ha villog a piros lámpa, ideje benzinkútra menni, mert üzemképtelen leszel hosszútávon. Kívánom, idejében tankolj, nehogy jobban károsítsd a saját és a körülötted lévők motorjait.

Ezt a cikket ajánlom mindenkinek, tizenéveseknek és szüleiknek is, mivel a család egy olyan hely, ahol ezt a legjobb oktánszámú benzint kellene tankolnunk egymásba. Figyeljünk oda, mit tankolunk és tankoljuk minél többet, minél többször a feltétel nélküli szeretetből, mert hosszútávon is ez a legjobb.

Jánosi FerencJánosi Ferenc vagyok,

lelkész és addiktológiai konzultáns így sok iskolai prevenciós programban részt vettem, sok ezer tizenévessel találkoztam és azt láttam, hogy sokan szeretnétek kérdéseitekre megfelelő és hiteles válaszokat kapni.

Azt megígérhetem, hogy minden kérdésre válaszolok és szakmailag korrekt válaszokat igyekszem adni, az is elképzelhető, hogy válaszaim nem mindig egyeznek majd meg kortársaitok véleményével. Örömmel fogadom kérdéseiteket!

Elérhetőségeim:
[email protected], www.facebook.com/ifjusagepito.feri


Várjuk iskolák megkeresését, akiknek segíthetünk előadások tartásával - diákoknak és tanároknak, valamint szülőknek - a tizenéves kor kihívásairól, veszélyeiről és a szenvedélybetegségekről.

MPE IFjuság-és Család Építő Szolgálat
Honlap: www.ifjusagepitok.hu