önbizalom
#Lélek

Nincs önbizalmam! - A szakértő válaszol

2010.08.06.
1 perces olvasási idő

14 éves fiú vagyok, és elég sokszor meggyűlt a bajom amiatt, hogy alig van, vagy egyáltalán nincs önbizalmam... Eléggé félek az új emberektől, nem szívesen megyek ki a házból, és már kezd zavaró lenni ez a rettegés. Pszichológushoz nem szeretnék menni. A KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

Kedves Levélíró!

Nehéz így tanácsolni bármit is, hogy pszichológushoz nem szeretnél menni, hiszen problémádon leghatékonyabban úgy tudnál segíteni, ha pszichológushoz, pszichoterapeutához fordulnál, aki segíteni az önbizalomhiányod mélyére ásni, megtalálni annak gyökereit. Sajnos erre egymagában senki sem képes, hiszen ezek a gyökerek annyira mélyen a tudattalanban vannak elásva.

A bizalmatlanság és az önbizalomhiány egymással gyakran összefüggő problémák. Mindkettő gyökerezhet akár kisgyermekkorunkból származó félelmeinkben, tévhiteinkben, valamilyen oknál fogva kialakult működésmódjainkban. Valószínűleg nálad is ilyesmiről van szó. Azt javaslom, figyeld meg milyen érzéseid, gondolataid kavarognak a fejedben, mikor emberekkel találkozol. Melyek lehetnek ezek közül olyanok, melyeket nem az adott helyzet váltott ki, hanem elsősorban belőled származnak? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet, hogy reálisabban láss helyzeteket, esetleg kicsit magabiztosabban tudj jelen lenni a helyzetekben.

Néhány ötlet még, melyek segíthetnek. Próbálj olyan dolgokat gyűjteni magadról (magadnak) melyeket pozitívnak tartasz. Keress emlékeket arról, amikor erősnek, magabiztosnak érezted magad. Mi ad neked erőt? Csinálj ilyen dolgokat.

(KamaszPanasz - Pyreschitz Anna, pszichológus)