kitűzött célok
#Lélek

Hogyan érd el céljaidat?

2015.08.07.
4 perces olvasási idő

Mindenkinek vannak céljai. Mik a tieid? Le szeretnél adni 6 kilót? Visszanyerni az alakodat? Helytállni a suliban? Keresni egy kis zsebpénzt? Íme, szakértők által ajánlott stratégiák a céljaid felállításához, és ahhoz, hogy el is tudd érni őket.

A könnyebbik rész a cél megléte. Elérni azt? Nos, ez már egy egészen más dolog. Ha frusztrált vagy, mert úgy érzed lassan haladsz előre, az elég demotiváló érzés. Pláne, amikor az álmaid megvalósításáról van szó. Talán itt az idő, hogy másként próbáld elérni azt.

Amikor kitűzöl egy célt ...

Először kérdezd meg önmagadtól, hogy reális-e a célod és igazán felkészültél-e rá, hogy véghez vidd a szükséges változtatásokat az életedben a cél elérése érdekében. A legtöbb ember nem veszi számításba hogy kész van-e megtenni amit kell ahhoz, hogy megvalósítsa céljait. Ha például, egy stresszes időszakot élsz át, lehet, hogy nem ez a legjobb idő arra, hogy elkezdd a fogyókúrát, talán jobb lenne várni néhány hónapot.

Légy reális!

Nem adhatsz le 10 kilót 2 hét alatt, de 1 hónap alatt sem. Állíts fel egy elérhető célt, mint például 0,5-1 kiló hetente (maximum 1,5) és az év végére biztosan leadod azt a 10-15 felesleget.

Legyél elkötelezett!

Azok a célok valósulnak meg, ami szilárdak, jól meghatározottak, és amik irányába az egyén tényleg teljesen elkötelezett.

Kérdezd meg magadtól, miért akarod elérni az adott célt. Mire lesz az jó neked? Miért fontos számodra? Milyen lesz az életed, ha megvalósítottad? Miben fog megváltozni az életed ezek után? Ha bajban vagy a szilárd elhatározással, akkor bizonyosodj meg róla, hogy ez a legmegfelelőbb cél és idő számodra.

Hogyan mondj nemet?

Egy másik ok, ami miatt sok ember nem éri el a céljait az, hogy egyszerűen nem képesek nemet mondani mindenki másnak. Sokunk, különösen a nők, más dolgokat és személyeket előrébb helyeznek maguknál. Képtelenek vagyunk az elutasításra, amikor az időnket, tehetségünket, szakértelmünket, vagy ritkábban a jelenlétünket kérik.

Az igent mondás egy szokás, amelynek nem is vagyunk igazán tudatában. Gondolj a nemre, mielőtt igent mondasz (és ne fordítva). Azzal, hogy hozzáadod a szótáradhoz a nemet, úgy lehetőségeket nyitsz fel nem csak arra, hogy tovább dolgozz céljaid eléréséhez, de ahhoz is, hogy végiggondold hogyan valósítod majd meg őket. Röviden, alkoss határokat, ahol szükséges, határozd meg a fontossági sorrendet, ami a legmegfelelőbb számodra.

Ha nem vagy a visszautasítás mestere és úgy érzed ez zsákutcába tereled a próbálkozásaidat a céljaid eléréséhez, akkor fontold meg ezeket a lépéseket:

• Készíts listát arról, hányszor mondasz naponta igent. Meg fogsz lepődni.
• Figyelj oda, hogyan osztod be az idődet.
• Alkoss prioritásokat. Mi az igazán fontos?
• Figyelj a határokra. Mikor kezded elveszteni a kitartásodat? Ne erőltesd addig, amig kifutsz a normális kerékvágásból, és atomjaidra hullasz.
• Működj kontroll alatt. Nem kell mindent egyedül csinálnod.

Legyél specifikus

Két trükk van a helyes célkitűzésre. Először is, alakítsd céljaidat különleges viselkedési formává. Azzal, hogy azt mondod, edzeni fogsz, nem tudod pontosan mit csinálj, mennyi ideig, és milyen gyakran. Ha nem tudod, mit csinálj, kevésbé valószínű hogy úgy is viselkedsz.

Specializálódj! Tegyük fel, hogy minden nap 5 percet sétálsz, és minden héten egy perccel növeled az időt addig, amíg napi 30 percet nem sétálsz: jobb, mintha csak mondanád, hogy tervezed, hogy edzeni fogsz.

A másik tipp, hogy biztos legyél abban, hogy sikeresen eléred a céljaidat, hogy a legelején kezded a dolgokat. Ez fontos, mert nagyobb eséllyel ismétled meg azt a dolgot, amiben sikeres vagy. Állíts fel rövid és hosszú távú célkitűzéseket, és a rövid távúakat tedd könnyen elérhetővé.

Mivel a viselkedési formák újak, nem tanult szokások, ezért hajlamosak vagyunk visszaesni a korábbi viselkedésformába, még akkor is, ha az hibás volt. A legjobb módja, hogy az úton maradj, ha szerzel egy naptárat és leírsz minden egyes alkalmat, amikor teljesíted az új szokásodat.

Az intuíció előnyei

Az ösztönös megérzéseid szintén segítségedre lehetnek céljaid elérésében. 3 tipp egy speciális cél eléréséhez:

• Fókuszálj a pozitív dolgokra. Figyelj arra, ami éppen történik, és ne arra, ami nem. Talán épp egy barát hív, hogy felvidítson vagy az osztálytársaiddal ebédeltek együtt, lehet hogy valami jó számot hallgatsz. Találd meg azokat az értékes pillanatokat minden nap.
• Kis lépésekben haladj.
• Legyen az ösztönös megérzésed a szövetségesed. Az intuíció gyors és mindig ott van melletted. Az egyik legtöbbet segítő eszköz, ha valamilyen döntéssel kell szembenézned. Minél többet gyakorlod, annál inkább számíthatsz rá.

Hogyan hat rád az intuíciód? Az információt szavak, érzések, bepillantások, vagy fizikai érzékelés útján kapod? Az intuíció a titkos fegyvere egy csomó sikeres embernek, akik úgy írják le, hogy egyből tudnak valamit, anélkül, hogy végigjárnák a hosszú, elemző folyamatokat

Az közösség ereje

Ha a barátaidat és a családodat is bevonod, az is segíthet céljaid elérésében. Szükséged van valakire, aki elutasítja a szokásos kifogásaidat: „Nem engedhetem meg magamnak. Nem tudom hogyan csináljam”. Segíthetnek megmutatni azt az utat, ami mindig ott rejlik az akadály körül. Ötleteket gyűjthettek együtt. Ennek következtében más perspektívából láthatod az adott helyzetet.

Tulajdonképpen az is segíthet, ha leírva látod magad előtt a célodat, mert akkor a tudatod középpontjába kerül. Apró emlékeztető cetlik a házban szétszórva és a célod mindig előtted lesz - szó szerint.

Legyél pozitív

A láthatóvá tétel és a tudatosság szintén lehetnek a céljaid elérésének módjai. Az, hogy kitűzöd a célt, csupán egy momentuma a megszerzésnek. A törekvés, a szándék visz arra, amerre menni szeretnénk.

A célok sokszor túlzóak, és mennyiség-orientáltak. A szándékaid felnagyított állítások arról, amik sikerülhetnek. Igen, a célod, hogy lefogyj 6 kilót, 6 hónap alatt, de mi a szándékod?

Mi a helyzet azzal, hogy erősnek, egészségesnek, fittnek, magabiztosnak, vonzónak és szexinek szeretném érezni magam? Nem a mérleg mutatója számít a legjobban, hanem hogy hogyan érzed magad. A pozitív gondolkodás gyakran sokkal hatásosabb, mint a negatív, ha az egészségügyi szokásokról van szó. Például, az emberek egyszerűbben leszoknak a dohányzásról, ha az egészségre gyakorolt hatás pozitív oldalait hangsúlyozzák, mint ha a negatívakat.

A szándékaink segítségével elképzelhetjük magunkat, és hogy milyen érzés, ha sikeresek vagyunk. Nincs hely a kudarcnak a képben. A pozitív és erőteljes érzésre koncentráljunk, amit akkor éreznénk, ha teljesülne a vágyunk.

A siker elképzelése

A leghatékonyabb módja a nézeteink megváltoztatásának, ha agyban kreálunk egy sikertörténetet. El kell képzelnünk magunkat úgy, amilyenek szeretnénk lenni. Itt van egy alapvető formula.

Nézd meg. Mondd ki. Halld meg.

• Lásd magad olyan körülmények között, amikre vágysz. Képzeld el tökéletesen.
• Alkoss egy történetet, amit szeretnél, hogy igaz legyen, és mondd ki a jelenben úgy, mintha a mostani életedet írnád le.

Ha a céljaid megszerzésére kerül a sor, a pozitivitás nagyon fontos. Ha a lelki szemeid előtt látod azt, amit el szeretnél érni, akkor az egy önmegvalósító jóslattá válik.

(SZ. L.; Forrás: webmd)