barátság
#Lélek

Ha a barátod az exeddel randizik

2015.02.16.
2 perces olvasási idő

Nem mindig könnyű megküzdeni azzal a helyzettel, hogy a barátod az exeddel randizik. Még nehezebb, ha te és az exed nem túl békésen váltatok el. Ezt sokan egyenesen árulásnak tarják. Ha nem akarod elveszíteni a barátodat, meg kell tanulnod kezelni ezt a helyzetet. Egy kevés munkával elérhető, hogy barátok maradjatok annak ellenére is, hogy az exed is jelen van.

1. Kérj tiszteletet!

A barátod valószínűleg már úgyis tudja, mi minden történt közted és az exed között. Mond meg neki, mit érzel, és kérd meg, hogy tiszteljen annyira, hogy nem hozza őt a közeledbe. Bár továbbra is beszélni fog az exedről, mindkettőtöknek sokkal könnyebb lesz, ha ő nincs mindig ott.

2. Gondold végig, mit érzel!

Mielőtt még üvöltözni kezdenél a barátoddal, mert olyat tett, amire még gondolnia sem lett volna szabad, szánj egy percet arra, hogy átgondold, mit érzel. Mért nem szeretnéd, hogy a barátod és az exed együtt legyen? Még mindig érzel valamit az exed iránt? Vagy félsz, hogy meg fogja bántani a barátodat? Akármi is legyen a probléma, próbálj meg nyugodtan beszélni róla a barátoddal. Mindkettőtöknek segíteni fog megérteni, hogy mi valójában a probléma.

3. Nem biztos, hogy örökké tart

Noha ezt nem szabad a barátodnak ilyesmit mondanod, meglehet, hogy a párkapcsolata nem tart örökké. Lehet, hogy az exed csak téged akar bosszantani azzal, hogy a barátoddal randizik. Vagy az is lehet, hogy míg te a rossz oldalát láttad meg, a barátod a jó oldalát látta meg. Ha az exed tényleg annyira gyötrelmes, akkor azt a barátod is hamar meg fogja látni, és véget vet majd a kapcsolatnak. Gondolj rá időszakos dologként, és akkor könnyebb lesz.

4. Támogasd a barátodat!

Ugye nem szeretnéd elveszíteni a barátodat egy ex miatt? Tiszteletteljesen mondd meg a barátodnak, hogy érzel, utána legyél támogató. Ő boldog, hogy egy új párkapcsolatban van. Bár eleinte lehet, hogy kicsit kínos lesz, minél támogatóbb vagy, annál jobb lesz a helyzet. Ha másért nem is, tedd meg azért, hogy megtartsd a barátodat.

5. Próbálj meg beszélni az exeddel!

ex

Ha olyan helyzetben vagy, amikor képtelen vagy elkerülni az exedet, szánj egy kis időt arra, hogy beszélj vele. Próbáld meg megoldani az esetleges problémáitokat. Egy ilyen helyzetben a legfontosabb a kettőtök közé szorult barátod. Törekedj egy udvarias kapcsolat létrehozására közted és az exed között. Ez némi erőfeszítéssel járhat, de így sokkal kevésbé lesznek kellemetlenek a hármasban töltött percek.

6. Tölts időt más barátaiddal!

Itt a remek alkalom, hogy más barátaidra támaszkodj. Ők meg fogják érteni, hogy miért nem vagy oda ezért az új párkapcsolatért. Beszélj a barátoddal, és magyarázd meg neki, hogy miért nem leszel annyit vele. Ez egyszerre fog segíteni fenntartani a barátságot és megtartani távolságot. Ha más barátaiddal töltesz több időt, nem fogod magad egyedül érezni, és lesz kikre támaszkodnod.

7. Hagyd magad mögött a múltat!

Ismered a mondást, miszerint ha nem tudsz semmi kedveset mondani, inkább ne mondj semmit? Ez erre a helyzetre is igaz. Ha az exed közelében kell lenned, hagyd ki a múltatokat a beszélgetésből. Ha fájó témákat hozol fel, nem teszed kellemesebbé a helyzetet. Még a barátságodnak is árthatsz vele. Ha nem tudsz kedvesen beszélni az exeddel, próbálj egyáltalán ne beszélni vele, vagy szorítkozz rövid, udvarias válaszokra.

8. Értsd meg: ez nem árulás!

Sokak szerint ez a helyzet a barátjuk részéről felér egy árulással, úgyhogy nagyon fontos megértened, hogy ez nem igaz. A barátod nem szándékosan próbált megbántani téged. Csak valahogy véletlenül kapcsolatba került az exeddel. Lehet, hogy nagyon jól érezték magukat együtt. Nem lenne fair, ha nem randizhatna valakivel, akit kedvel, csak azért, mert az exed. Hidd el, hogy ez nem árulás, és lépj tovább!

9. Maradj távol!

Ha tényleg ki nem állhatod az exedet, és ő állandóan a barátod mellett van, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy távol maradsz tőlük. Nem lesz könnyű távolságot tartani a barátoddal, de még így is jobb, mint az állandó viták és kínos helyzetek. Ha túljutnak a turbékolós korszakukon, rá fog jönni a barátod, mennyire hiányzol neki, és bocsánatot fog kérni, amiért őt tett az első helyre. Csak adj nekik egy kis időt.

Akármilyen kellemetlen is, ha a barátod randizik az exeddel, és akármilyen nehéz is egy ilyen helyzetet kezelni - megéri a barátaidért. Bármit is teszel, gondolkozz hűvös fejjel, és ne feledd: az exed nem ér annyit, hogy elveszíts miatta egy barátot.

B.Zs.