betegség
#Lélek

Ha valamelyik szülőd rákos: mit kell tudni a rákról?

2014.01.24.
2 perces olvasási idő

Ha többet megtudsz a betegségről, segíteni fog, hogy jobban megértsd, min megy keresztül a beteg szülőd. Emellett ha többet tudsz a rákról és a kezelési módszerekről, az abban is segíthet, hogy kevésbé félj.

„Amikor apu elmondta nekem, hogy rákja van, nagyon megijedtem. Minden, amit addig hallottam a rákról, szörnyű volt. De akkor az jutott az eszembe, hogy mit is tudok valójában a rákról. A válasz az volt, hogy nem sokat. Ezért elkezdtem könyveket olvasni a rákról és böngészni a neten. Az apukám elmondta azt is, hogy néhány netes információ nem igaz az ő állapotára. Ez az egész sokat segített, és még ha így is elég ijesztő a rák, jó tudni, hogy rengeteg ember túléli. Tehát már nem félek többé.”

Ádám, 14 éves

Fontos, hogy tudd

  • Semmi, amit valaha tettél, mondtál vagy gondoltál nem okozhatta a rákot.
  • Nem „kaphatod el” a rákot mástól.
  • A kutatók minden nap újabb és jobb módszereket találnak arra, hogy megfelelően kezeljék és gyógyítsák a rákot.
  • Nagyon sokan túlélik a rákot.

Mi az a rák?

Az orvosok a rák több mint 100 típusát ismerik. A rák olyan egymáshoz hasonló betegségek csoportja, melyek a sejtekben kezdődnek. Normális esetben a sejtek folyamatosan nőnek és szétválnak, hogy több sejtté alakuljanak, amikor a testnek arra szüksége van. Ez a szabályos folyamat segít a testet egészségesen tartani. Ám egyes esetekben a sejtek akkor is osztódnak, amikor éppen nincsen szükség új sejtekre. Ezek a sejtek alkotják a tumort vagy daganatot. A tumorok lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak. Ám a rák nem minden esetben tumor formájában jelentkezik.

  • A jóindulatú daganatok nem minősülnek ráknak. Gyakran eltávolíthatóak, és nem terjednek a test egyéb részeire.
  • A rosszindulatú daganatok ráknak minősülnek. Ebben az esetben a sejtek abnormálisak és mindenféle kontroll vagy rendszer nélkül osztódnak. A közelükben lévő szöveteket is roncsolhatják, illetve egyéb szervekre is átterjedhetnek. Amikor a rák a test egyik részéről a másikra terjed, azt metasztázisnak vagy áttéteknek nevezzük.

A legtöbb ráktípust arról a szervről nevezik el, amelyik szervben vagy sejttípusban kezdődik. Így például azt a rákot, ami a tüdőben kezdődik, tüdőráknak nevezzük.

Miért alakul ki a rák?

A legtöbb rák kialakulásának oka egyelőre nem ismert. A kutatók még mindig újabb és újabb eredményeket és információkat tudnak meg arról, hogy mi az, ami növeli bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A rizikófaktorok közé tartozik a kor, a genetika, az, ha fordult már elő a családban rákos megbetegedés, a dohányzás, az, amikor bizonyos vegyszereknek vagy sugárzásnak van kitéve az ember, illetve bizonyos vírusok és baktériumok.

Jó dolog fejben tartani, hogy a legtöbb ráktípus nem öröklődik szülőről gyerekre, nnem örökletes, annak ellenére, hogy a család kórtörténetében felbukkanó rákos megbetegedések kockázatot jelenthetnek egyes esetekben.

Rák
A rák diagnózisa nem csak neked, de barátaidnak és családtagjaidnak is lesújtó lehet. Az emberek gyakran nem is tudják, hogy mit mondjanak. Rettenetesen félnek attól, hogy elveszíthetnek. Beszélgetés a rákról

Gyógyítható a rák?

Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, és a kutatók egyre jobb módszereket fedeznek fel a rák kezelésére. Ez azt jelenti, hogy rengetegen gyógyulnak meg sikeresen a rákos betegségből. Persze a „gyógyult” szót egészen addig nem használják az orvosok, amíg a páciens nem marad éveken keresztül tünetmentes, mivel előfordulhat, hogy a rák visszatér.

Az, hogy a szülőd meggyógyul-e, rengeteg mindenről függ, és senki sem tudhatja, hogy pontosan mire kell számítanotok. A legjobb megoldás, ha beszélgettek erről időnként.

(Gy.A., cancer.gov)

Kapcsolódó cikkek