nevetés
#Lélek

A nevetés elképesztő hatásai a testre

2024.01.31.
1 perces olvasási idő

Csillapítja a fájdalmat. Csökkenti a gyulladást. Erősíti az immunrendszert. Kalóriákat éget el. És mindezt egyszerre. Mielőtt a legközelebbi patikába szaladnánk beszerezni ezt a páratlan csodaszert, jobb, ha tudatosítjuk: ez nem kapható semmilyen gyógyintézményben. Az egyetlen hely, ahonnan elővarázsolhatjuk, mi magunk vagyunk.

A nevetés nemcsak kellemes, hanem hasznos dolog is. A görögök és a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt hittek jótékony erejében. Ezért fogadtak fel komédiásokat gyógyítás céljából. A középkor udvari bolondjai közismert figurák. Nemigen képzelhető el nélkülük egy valamire való királyi rezidencia.

A modern korban, a pszichológia előtörésével megsokasodtak az emberi viselkedéssel kapcsolatos kutatások is. Ennek keretén belül elkerülni sem lehetett a nevetés tanulmányozását, annyira hozzátartozik az ember alapvető természetéhez.

Gyógyítja a testet

„A hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy azok az emberek, akiknek megadatott, hogy könnyű szívvel, nevetve járják az élet útját, általában egészségesebbek és életrevalóbbak, mint pesszimistább embertársaik” - tartja egy nevetéskutató. Se szeri, se száma azoknak a kedvező hatásoknak, amit a nevetés idéz elő. Összességében immunerősítő, emésztést és vérkeringést szabályozó szerepe van.

A belső szervek és sejtek oxigénellátása ugrásszerűen megnő a nevetés során. Jobb, mint egy aerobik gyakorlat. A számítások szerint a szervezet oxigénfelvétele négyszeresére növekszik. A tüdő kitágul, a légzés intenzitása nő. Állítólag 17-18 izom lendül működésbe, csak az arcon. Az egyéb izmok nemcsak ellazulnak általa, de meg is erősödnek. Egy kiadós nevetéssel úgy megtornáztatjuk a hasizmainkat, mint egy sor felüléssel. Kiszámolták, hogy napi 10-15 percnyi kacagással 50 kilokalóriát égetünk el.

A rossz nevetés

Bármilyen furcsa, a nevetés összehozható különféle betegséggel is. A nevetés központja az agyban a homloklebeny közelében, a látóközpont mögött található. Ha ezek a területek sérülnek, baj keletkezhet a nevetés körül is. A hatvanas években, a mai Tanzánia területén egy elképesztő betegség ütötte fel a fejét. Az agyhártyagyulladásnak egy olyan fajtája keletkezett, ami nem hagyta békén alanyait. Aki elkapta ezt a fertőzést, annak állandóan nevetnie kellett. Súlyos kór volt ez, a betegek szervezetét teljesen lebombázta, magas láz kíséretében sokan meg is bénultak.

A nevetés nemcsak az élet napos oldalához kötődik. Gyakori fegyvere azoknak az embereknek is, akik embertársaik megtévesztésére specializálódtak. A szélhámosok, csalók, sőt, mi több, a sorozatgyilkosok is mosolyukkal álcázzák magukat. A kétszínű, magát barátnak vagy barátnőnek hazudó szörnyeteg is ezzel az eszközzel él.

Az őszinte nevetés azonban semmivel össze nem keverhető, és jótékony hatása egyértelműen bizonyított.

(KamaszPanasz)