izmos férfiak
#Lélek

A túl izmos férfiak hátrányba kerültek?

2010.09.28.
1 perces olvasási idő

Az ausztráliai Adalaide-i Flinders University kutatóinak aktuális tanulmányának megállapítása szerint az erőteljesen izmos férfiak semmivel sem tetszenek jobban a nőknek, mint normál, arányos testfelépítésű társaik; sőt, éppen ellenkezőleg: azoknak a férfiak, akik túlságosan sokat foglalkoznak testükkel, és sok időt töltenek fitness-termekben, a nők általában csekélyebb értelmi képességet tulajdonítanak. A túl sok izom – minden jel szerint – kiüti őket potenciális partneri pozíciójukból.

A nők többsége úgy van az izomkolosszus jellegű férfiakkal, hogy amire az első látásra még azt mondanák, hogy „jöhet”, az a második ránézésre már sokkal inkább riasztónak tűnik. Úgy tűnik, hogy a nők hosszú távra inkább okos, mintsem izomagyú férfit szeretnének.

Kétségtelen, hogy a kidolgozott férfitest beindítja a nők (szexuális) fantáziáját, ám az izomhegyek a madárvilágból ismert kitűnési jelenséghez hasonlít. A nők esetében hosszú távon nem a látszat, hanem a tényleges „tartalom” a mérvadó. Utóbbi esetében pedig a személyiségvonások és végzettség számít – legalábbis az ausztrál tanulmányban részt vevő nők szerint.

Ennek megfelelően a képzettség is jelenthet szexuális vonzerőt a nők számára – így a kutatók –, hiszen a magasabb végzettséghez nagyobb valószínűséggel társul tekintélyes jövedelem és magasabb társadalmi státusz is.

A tanulmány szerint a nők körében nem csekély azoknak az aránya, akikre a Dr. titulus hat vonzóan. (Ez esetben a Maslow-hoz köthető emberi szükségletek piramisa esetében már inkább a társadalmi elismertségről szól, semmint elsődleges igények kielégítéséről…)

A vizsgálat megállapítása szerint a párválasztás során a nők a fentiek mellett még egy dolgot vesznek figyelembe – s ez a jelenség napjainkban egyre jellemzőbb: a munkavállalási ranglétrán elfoglalt pozíciót.

Manapság, amikor egyre több nő tudhat magának vezetői pozíciót (ők nyilvánvalóan nem is vágynak háziasszony-szerepre, s egyre csökken azon nők aránya is, akik az anyaságra, mint fő foglalkozásra tekintenek), a „gyengébb nem” egyre nagyobb figyelmet fordít a lehetséges partner intellektuális és financiális képességeire, s így egyre kevesebb érdeklődés kíséri a muszklikat.

(forrás: Fókuszban a Nő)