bicepsz
#Testi problémák

Duzzadó bicepsz - Milyen áron?

2021.06.28.
2 perces olvasási idő

Egyre több kamasz fiú foglalkozik a testépítés gondolatával. Erősebbek, vonzóbbak szeretnének lenni a többieknél. A tükörbe nézve feszülő mellizmot, széles vállakat szeretnének látni. Vannak, akik mindent megtesznek külsejük tökéletesítése érdekében. Kérdés: megéri-e?

A testet tökéletessé formálni nem könnyű, sok áldozattal jár. Sajnos nagyon sok fiatal fiú túlzásba viszi testének tökéletesítését: koplalnak, megállás nélkül izmaikon dolgoznak, szteroidokat szednek. A statisztikák szerint evészavarok egyre gyakrabban fordulnak elő a fiúk között is.

A problémáért nem kis részben a média is felelőssé tehető. Megnőtt az olyan magazinok száma, amelyeket a címlapjukon szereplő feszülő izomzatú, mutatós férfitestek által szeretnének eladhatóbbá tenni. Egy átlagos testalkatú fiú a képek láttán még nyomorultabbnak kezdi érezni magát. Ráadásul a lányok is előnyben részesítik az izmos testű szépfiúkat.

Súlyos egészségkárosító hatások

A sztárokat példaképnek tekintő, csinos lányok után epekedő fiúk között egyre több az anorexiás és a bulimiás. Vagy a végletekig éheztetik magukat, vagy hashajtókat szednek, hánytatják magukat, nehogy fölös kilók rakódjanak izmosodó testükre. Dagadtnak látják magukat, miközben súlyosan alultápláltak, szervezetük komoly veszélyben van. Legfőbb céljuk, hogy keménynek, izmosnak és férfiasnak tűnjenek mások szemében. A mielőbbi látható eredmény érdekében szteroidokat és növekedési hormonokat szednek. Sajnos nincsenek tisztában e szerek nagyon súlyos egészségkárosító hatásaival.

A májrák, a magas vérnyomás, a sebhelyes, aknés arcbőr csak néhány a szintetikus izomnövelő készítmények által okozott problémák közül. A szteroidokat szedő férfiak várható élettartama jelentősen lerövidül. Lehet, hogy külsőleg minden rendjén valónak látszik, a szervezetük viszont igen súlyos károsodáson megy keresztül.

Honnan tudhatod, hogy te is veszélyeztetett vagy-e?

Ha különféle készítményeket szedsz azért, hogy férfiasabbnak tűnj, az önmagában is problémát jelent. Figyelmeztető jel lehet számodra még az is, ha csak azért érzed magad lúzernek, mert genetikai adottságaid lévén nem vagy egy kifejezett testépítő alkat. Ha a testalkatod, a testképed miatt szorongsz, sokat gondolkodsz azon, hogy mit ehetsz és mit nem, feltétlenül segítségre van szükséged. Önértékelésünk szoros összefüggésben áll az önmagunkról alkotott képpel, ezért elsősorban az önbizalom kérdéskörét kell rendbe tenni.

Gondold meg

Teljesen rendjén való, hogy szeretnél vonzó lenni a lányok számára, de ostobaság lenne e cél érdekében az egészségedet veszélyeztetni. Fontos, hogy kibékülj önmagaddal, a testalkatoddal, s felejtsd el, hogy létezik tökéletes test. Az emberek különböző adottságokkal rendelkeznek, nem mindenki számára elérhető a duzzadó bicepsz vagy a kockás has. Sokkal jobban teszed, ha az erősségeidre koncentrálod az energiádat. Természetesen fejleszd azt, amiben gyengének érzed magad, de a legfontosabb tényt mindig tartsd szem előtt: egyikünk sem tökéletes!

(KamaszPanasz - O.K.T.)