füstmentes dohány
#Drog, cigi, alkohol

A füstmentes dohány

2022.12.02.
2 perces olvasási idő

A dohányzás minden típusa veszélyes az emberi szervezetre, különösképpen a fejlődésben lévőre. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy eleget tudj a dohányzás veszélyeiről akkor is, ha már rászoktál, sőt akkor is, ha csak érdeklődsz. Íme, néhány kérdés és válasz a füstmentes dohányról.

Mi az a füstmentes dohány?

A füstmentes dohánynak két fő fajtája a rágható dohány (bagó) és a szippantani való dohány (tubák). A bagó, vagy a dohánynövény levele vagy abból összepréselt tömb, ami tasakban van és a fogyasztó a szájába tesz, majd rág. A tubák finomra őrölt dohány, amit a fogyasztó az ínye és a szája közé rak.

Sok ember azt hiszi, hogy a füstmentes dohány nem veszélyes, de tévednek. A füstmentes dohánynak sok mellékhatása van és komoly egészségügyi kockázattal járhat, mint például a rákkal.

Függőséget okozhat a füstmentes dohány?

Igen. Mint a cigaretta, úgy a bagó és a tubák is tartalmaz nikotint. A nikotin a szájon keresztül ugyanúgy bekerül a véráramba, annyi különbséggel, hogy hosszabb idő alatt jut el az agyba. A füstmentes dohányzók nem érzik a nikotin hatását olyan gyorsan, mint a cigarettázók, de körülbelül azonos mennyiségű nikotin kerül mindkét esetben a véráramba.

A nikotin az agyban előidézi a norepinefrin nevű vegyület termelődését, ami hasonló, mint az adrenalin. Ezek a „serkentő” neurotranszmitterek dobják fel a testet. Bizonyára hallottad már ezt a kifejezést: adrenalin löketet kap. Nos, ez ebből ered.

Sokan élvezik ezt az érzést, de nem ennyire élvezetes az, ami ezután jön. Miután a nikotin kiürült a szervezetből, a füstmentes dohányos fáradtnak, depressziósnak és levertnek érzi magát.

A nikotin az agyat a dopamin nevű vegyület termelésére is készteti. Más, függőséget okozó drog, mint például a kokain is, dopamin felszabadulást idéz elő az agyban. Annak ellenére, hogy a dopamin jó érzést vált ki az emberből, egy kábítószer marad, ami súlyos függőséghez vezethet.

Manapság nagyon sok dohányos próbál leszokni, de csupán csak minden tizenötödik embernek sikerül.

Milyen egészségkárosító hatásai lehetnek a füstmentes dohánynak?

A leglátványosabb mellékhatása a foltos fogak és a fogak rossz egészségi állapota. Habár ezek a tünetek nem veszélyesek az életre nézve, a fogászati kezelés fájdalmas és drága. Nem is beszélve arról, hogy a nem szép fogsor hátrányt jelenthet a társadalmi életben.

A bagótól és a tubáktól a fogak sárgás-barnás árnyalatúra színeződhetnek el, illetve rossz leheletet okozhatnak. Továbbá, a fogíny vérezhet és fekély alakulhat ki rajta, illetve a száj belsejében, mely nem gyógyul egykönnyen.

A legsúlyosabb egészségkárosító hatása a füstmentes dohánynak a rák. A füstmentes dohány termékek legalább 28 féle rákkeltő vegyi anyagot tartalmaznak. Idővel ezek a vegyi anyagok növelik a szájban és a torokban a rák kialakulásának kockázatát.

Magyarországon évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében fellépő betegségben. Ha azon gondolkozol, hogy kipróbálj valamilyen dohányterméket, gondold át még egyszer. Bármely módját is választod a dohányzásnak, veszélyes, egészségtelen, különösen a tinédzserekre nézve.

Hogyan lehet leszokni a füstmentes dohányról?

Ugyanúgy, mint bármely más dohány termékről, ám ez nem könnyű. A dohányosok csupán 6 százaléka tudja letenni a dohányt egy hónapnál tovább. Sok ember próbál leszokni újra és újra. Ne ess kétségbe! Több módja is van annak, hogy leszokj. Nikotinhelyettesítő termékek (nikotintapasz, inhalátor, nikotinrágó), vagy a viselkedésterápia bizonyítottan segítenek a leszokásban.

Bár a nikotinhelyettesítő termékek is tartalmaznak nikotint, nem tartalmaz annyi rákkeltő vegyi anyagot, mint a tubák vagy a bagó. Segít a nikotin utáni sóvárgás csökkentésében, különösen a nikotin tapasz.

Ha 18 év alatti vagy, akkor a szüleid vagy az orvosod engedélye szükséges a nikotinhelyettesítő termék használatához. A viselkedésterápia során a terapeuta segít megtalálni a leszokáshoz vezető lehető legjobb megoldást.

(KamaszPanasz - M. T.)