#Drog, cigi, alkohol

Okozhat függőséget a marihuána?

2009.12.16.
1 perces olvasási idő

Vitatott kérdés, hogy a marihuána fizikai függőséget okoz-e vagy sem. Választ adni nem könnyű, kutatók szerint azonban azoknál, akik rendszeresen használnak marihuánát, fizikai és társadalmi függőség alakulhat ki.

Függőség

A függőség jelei gyakran nem észrevehetőek. Azok, akik rendszeresen használják a marihuánát, egy idő után folyamatosan a drogra gondolnak, és arra, honnan szerezhetnék be azt.

Aztán folyamatosan több-több anyag kell, hogy a használók újra érezzék a szárnyalást.

Az utóbbi időben megnőtt azok száma, akik rehabilitációs központokat keresnek fel, hogy le tudjanak szokni a marihuánázásról.

Receptorok

Sajnos sokan, akik eleinte „még csak” füves cigit szívnak, a későbbiek során már az erősebb drogokat keresik, mint például a kokain, vagy a morfium. Ezt egy majmokon végzett kísérlet is igazolja. A laboratóriumi alanyok hamar megtanulták, hogyan kell magukat szúrni. Egy idő után már csak a kemény drogokat adagolták maguknak, s azokból is többet-többet.

Változások az agyban

Kutatók szerint a marihuána rendszeres, s hosszú időn át történő alkalmazása káros hatásokat eredményez. Ingerlékenység, álmatlanság, étvágycsökkenés, szorongás, és a drog utáni sóvárgás jelenik meg azon marihuánát használó egyéneknél, akik megpróbálnak leszokni róla. Az elvonásai tünetek csak hetek múlva csillapodnak.

A vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy a marihuána megnöveli a stressz idegsejtek aktivitását az agyban, s tanulási-, illetve memóriazavarok jelentkezhetnek.

(WEBBeteg - B.M.)

Kapcsolódó címkék

drogbuli