#Betegségek #szenvedélybetegség

45 db cikk a témában

#fejfájás
2013.02.13.

Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

A lányoknak egészségügyi szempontból vannak előnyeik a fiúkkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. De szerencsére van segítség.

#szorongás
2012.12.04.

A szorongásos zavarok típusai

A kutatások szerint az emberek 15 %-a szenved valamilyen szorongásos zavarban, melyek közül a tinédzserkori szorongás mértéke növekszik a leggyorsabban. A szorongásos zavaroknak több típusa van, melyek különböző tünetekkel járnak.

#vámpír
2012.11.27.

Vámpírok - Mese vagy valóság?

A vámpírtörténetek hátterében egy valós betegség áll, mely fényérzékenységgel és hosszú szemfogakkal jár, valamint friss vér itatásával próbáltak gyógyítani.

#számítógép
2012.02.09.

Internetes játékba halt bele, 9 óra múlva vették észre

Megdöbbentő eset: egy fiatal tajvani internetező több mint kilenc órája halott volt, mire bárki is észrevette volna. A 23 éves ChenRong-yu szívroham miatt hunyt el, mivel már egyhuzamban 23 órája játszott egy internetes játékkal, a League of legends-szel.

#alvás
2011.12.04.

Új betegség: SMS-ezés alvás közben

Az orvosok szerint egyre több ember fizeti meg az árát az állandó kommunikációs készenlétnek, azaz az örökös telefonhasználatnak és -figyelésnek egy újfajta rendellenességgel, melyet „alvó SMS-ezés” néven emlegetnek.

#Rapunzel-szindróma
2011.10.23.

Rapunzel-szindróma: a hajevés veszélyei

Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1 kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle. A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye.

#videójáték
2011.05.31.

Fájdalmas videójáték

Egy tanulmány szerint a gyerekeknél gyakori a csukló- és ujjfájdalom a sok videojátékozás és mobiltelefon-használat miatt.

#ajakbalzsam
2011.02.26.

Az ajakbalzsam függőséget okozhat?

A kérdés benned is felmerülhetett, ha már a téli szezon ötödik ajakbalzsamját „fogyasztod” ezen a hideg, barátságtalan napon. „Lehet, hogy függővé váltam?” A válasz valószínűleg igen.

#copd
2010.11.17.

COPD: Magyarországon százezrek szenvednek a betegségtől

A COPD ma a 4. leggyakoribb halálok világszerte. Évente több mint 3 millióan halnak meg ebben a senyvesztő tüdőbetegségben, annyian mint HIV / AIDS következtében.2030-ra már dobogós helyezett lesz. Egy újabb ok, amiért nem érdemes rászoknod a dohányzásra.

#trombózis
2010.10.01.

Trombózis-hajlam esetén óvatosan a fogamzásgátlókkal!

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha leginkább az alsó végtag úgynevezett mélyvénás rendszerének valamely ágában vérrög (trombus) képződik. Előfordulhat, hogy a vérrög egy része leszakad, a vérárammal továbbsodródik egészen a tüdő ereibe, ahol egy nála kisebb érszakaszhoz érve megakad és elzárja azt – ez a tüdőembólia. A vénás trombózis megelőzésének lehetőségeiről dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa beszélt.

#számítógép
2010.08.21.

Internet - Káros hatások az agyra

A számítógép amellett, hogy megkönnyíti életünket könnyen rabságba is ejt. A monitor előtt töltött aránytalanul nagy idő miatt egyre nő a számítógép- és internet-függők, valamint a magatartási zavarokkal küzdők száma. Ráadásul az agyadban is változásokat okoz.

#Asperger-szindróma
2010.08.14.

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?

Tudtad, hogy a fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek valójában Asperger-szindrómások? A betegség főleg a fiúkat érinti, jellemzője, hogy a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek, merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak.

#függőség
2010.07.15.

Ha számítógépfüggő a gyerek

"Tisztelt Doktornő! Van egy ismerősöm, 12 éves, és egy számítógépes játék rabja lett. Biztosan függő (beteg), nagyon megváltozott a személyisége. Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel tudnék segíteni és változtatni a helyzeten? Agresszív ha a számítógépéhez közeledem, nekiesik a szüleinek, ha kikapcsolják a gépét." A KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.