Betegségek

#Betegségek

1308 db cikk a témában

Menstruációs zavarok: mikor lehet aggasztó a helyzet?
#menstruáció
2024.02.22.

Menstruációs zavarok: mikor lehet aggasztó a helyzet?

Néha a menstruációd fájdalommal járhat. A legtöbb lánynak görcsökkel, fejfájással, és egyéb kellemetlen tünetekkel kell megküzdenie a ciklusa alatt. Ezek a problémák általában normálisak és nincs miért aggódni, ha a menstruációd alatt nálad is jelentkeznek. A következőkben azonban leírjuk azokat a tüneteket, amelyek ha fellépnek, érdemes orvoshoz fordulnod.

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia
#szex
2024.02.21.

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia

A hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra. Az erotománia esetében ez azt jelenti, hogy a normális körülmények között élvezetes aktus extrémitásba torkollik

Edzés által kiváltott asztma
#asztma
2024.02.19.

Edzés által kiváltott asztma

Ha asztmás vagy, tüneteid edzés közben, előtt vagy után is felléphetnek, ezt edzés által kiváltott asztmának (EIA) nevezik. Az edzés szűkíti a légutakat, ami kiválthatja a tüneteket. Mit tehetsz?

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék
#here
2024.02.18.

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék

„Fájnak a heréim. Komoly betegség lehet az oka? Forduljak vele szakemberhez?” – ezt a kérdést számos fiú feltette már magának, bizonyára te is. De mi okozhatja és mit tehetsz?

Diszpraxia: ügyetlenkedés, sete-suta mozdulatok
#diszpraxia
2024.02.15.

Diszpraxia: ügyetlenkedés, sete-suta mozdulatok

Ügyetlenkedő, sete-suta mozdulatok? Jobb és bal irány rendszeres tévesztése? Tájékozódási zavar? Gyakori kisebb-nagyobb sérülések, balesetek? Az értelem zavarára semmi sem utal? A nem mindennapi furcsaságokat a diszpraxia okozhatja.

A vaginizmus
#szexuális zavar
2024.02.15.

A vaginizmus

A vaginizmus a szexuális élet zavarainak osztályozásakor a fájdalom tünetcsoportba tartozó kórkép. Tulajdonképpen a gát és a hüvely izmainak, görcsös állapota, a hüvelybemenet működésbeli rendellenessége, mely megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi, a hímvessző, és egyéb más, akár saját ujj, nőgyógyászati vizsgálóeszköz hüvelybe jutását, megakadályozva ezzel akár a beteg által is kívánt közösülést vagy a nőgyógyászati vizsgálatot, tamponhasználatot, irrigálást.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?
#fej
2024.02.12.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység. De miért épp azokon a bizonyos napokon fáj a fejünk is? És mit tehetünk ellene?

Műtétre várva
#műtét
2024.02.11.

Műtétre várva

Lehet, hogy a te is a kórházas sorozatok lelkes rajongója vagy, követed az epizódokat, s izgulsz, hogy mi történik a műtőbe kerülő betegekkel. Kíváncsi vagy, mi történik valójában a műtőkben? Megtudhatod, ha elolvasod cikkünket. Ha esetleg te is épp műtétre vagy előjegyezve, tudd, hogy rajtad kívül tinik milliói várnak még operációra.

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek
#nőgyógyászati problémák
2024.02.08.

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

Sorra vettük a leggyakoribb nőgyógyászati betegségeket, a legáltalánosabbtól a legösszetettebbig. Baktériumok, más betegségek és egyéb fertőzések: minden, ami egy női szervezetet fenyegethet. Tudj meg többet arról, mire kell odafigyelned!

Húgyúti fertőzések
#húgyúti fertőzés
2024.02.06.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések fiatal korban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Milyen tünetekkel jelentkezhet és mit tehetsz?

Bakteriális vaginózis – a tények
#bakteriális vaginózis
2024.02.03.

Bakteriális vaginózis – a tények

A bakteriális vaginózis a szokatlan hüvelyváladék egyik gyakori oka. Ez nem szexuális úton terjedő fertőzés (STD), de növelheti a nemi úton terjedő fertőzések, például a Chlamydia kialakulásának kockázatát.

Nemi betegség törölközőtől: trichomoniasis
#trichomoniasis
2024.02.01.

Nemi betegség törölközőtől: trichomoniasis

A trichomoniasis a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőkben a hüvely, férfiakban a prosztata.

Kamaszkori magas vérnyomás
#magas vérnyomás
2024.01.31.

Kamaszkori magas vérnyomás

A statisztikai adatok rémisztőek: a kamaszok 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás. Mire kell figyelni?

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?
#epipen
2024.01.29.

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?

A legtöbb allergiától szenvedőnek nem jut eszébe, hogy mindig tartson magánál EpiPen-t (epinefrin autoinjektor), ráadásul az, hogy nem is egyet, hanem kettőt, még inkább feledésbe merül. Sajnos sok súlyos allergiában szenvedő embernek egynél több adag epinefrinre lehet szüksége, ha véletlenül megeszik olyan ételt, amelyre allergiás vagy megcsípi egy rovar.

A WC ülőke által közvetített fertőzések
#wc használat
2024.01.27.

A WC ülőke által közvetített fertőzések

Gennyes bőrfertőzéseket, diftériát, májgyulladást, torokgyulladást, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést, vérmérgezést, tífuszt, szalmonellózist, shigellózist: ezeket a betegségeket nem csak akkor kaphatod el, ha a WC látványosan koszos. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható szennyeződés vagy folyadék.