vérszegénység
#Betegségek

A tartós fáradtság vérszegénységre utalhat

2014.05.11.
2 perces olvasási idő

Az emberek a rohanó életmód miatt sokszor érezhetik magukat fáradtnak. De amikor ez tartósan fennáll, akkor el kell gondolkodni azon, hogy más is állhat a hátterében, mint a rengeteg munka.

Mi az a vashiányos vérszegénység?

A vérszegénység azt jelenti, hogy a sejtjeink, szöveteink oxigén-szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni. A vashiány leggyakoribb oka a vérzés vagy a vas-bevitel alacsony volta. Egy másik eset, amikor lenne vas a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi felhasználni - ez okozza a fertőzésekhez, daganatokhoz társuló vérszegénységet – mondja Dr Szélessy Zsuzsanna belgyógyász. A WHO adatai szerint, a Földön mintegy 2 milliárd ember él vashiányos vérszegénységgel: a szülőkorban lévő nők 8,5-13,4 %, terhesség végén lévő nők 13-22 %, a férfiak 1-2 %.

Fáradtság

Veszélyeztetettebb csoportok

A nőknél a rendszeres menstruáció, a szülés, valamint a szoptatás miatt gyakoribb a vashiányos vérszegénység. A fiataloknál a növekedés, időseknél az egyhangúbb, szegényesebb táplálkozás, valamint a bélrendszeri megbetegedések miatti vasfelszívódási zavar okozza.

Normál körülmények között napi 20-25 mg vasra van szüksége a szervezetnek a vérképzéshez, mivel másodpercenként 2 millió vörösvérsejt pusztul el és ugyanannyi képződik.

A patkóbélben 1-2 mg vas szívódik fel, a többi 95 % az elöregedett vörösvérsejtek pusztulásából kerül az immunsejtek bizonyos típusába raktározásra, majd újra felhasználja a szervezet.

A vashiányos vérszegénység okai

A vashiányos vérszegénység okaként első helyen kell megemlíteni a vérvesztést, mely leggyakoribb oka a vashiányos vérszegénységnek. Amennyiben hirtelen nagyobb vérzés alakul ki, akkor súlyos életveszélyes helyzetbe kerülhet a beteg (vérhányás, vér felköhögés, véres széklet, esetleg baleset okozta vérzés). Ebben az esetben a tünetek is erősek: sápadtság, szédülés, ájulás, hidegverejtékezés, fulladás, szapora szívverés, alacsony vérnyomás. Ilyenkor sürgős orvosi ellátásra van szükség.

Amennyiben a vérvesztés nem intenzív, de tartósan fönnáll, vagy rendszeresen ismétlődik, a súlyos vérszegénység is csak enyhébb tüneteket okoz (szédülés, fáradékonyság, koncentráció képesség csökkenése, szapora szívverés, sápadtság), mert a szervezetnek van ideje hozzászokni, és kompenzálni.

További okai:

  • Elégtelen vastartalmú ételek fogyasztása, pl. vegetáriánus étrend, éhezés, stb.
  • Csökkent vasfelszívódás, pl. endokrin-, bélbetegségek, /daganat, gyulladás/, stb.
  • Krónikus vérvesztés, pl. erős menstruáció /vérzékenység/, bélrendszeri daganatok vérezgetése stb.
  • Fokozott szükséglet, pl. növekedés, terhesség, szoptatás, akut betegségek utáni lábadozás, stb.

Fontos tudni, hogy a nem helyesen megválasztott gyógyteák is okozhatnak felszívódási zavart és vérszegénységet. Az egyoldalú táplálkozás szintén gyakori oka a vérszegénység kialakulásának. A növényi táplálék - bármilyen sokat is fogyasztunk belőle - nem elegendő a vasszükségletünk kielégítésére bizonyos élettani helyzetekben, fokozott vasszükséglet esetén.

Egyszóval a vegyes, változatos étrend nem csak a vérszegénység megelőzéséhez, de egészségünk megőrzéséhez is fontos.

A fáradtság további lehetséges okairól ebben a cikkben írtunk.

(Forrás: Trombózisközpont)