endometriózis
#Betegségek

Az endometriózis gyakoribb a tinédzsereknél, mint azt korábban gondolták

2022.08.24.
2 perces olvasási idő

Egy kutatás kimutatta, hogy az endometriózis gyakrabban fordul elő tinédzsereknél, mint azt korábban hitték.

A tanulmány, amely a Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology folyóiratban jelent meg, 19 korábbi tanulmányt elemzett, amelyekben 1243 kismedencei fájdalomtól szenvedő tinédzser vett részt. A kutatók azt találták, hogy a laparoszkópián átesett 1011 beteg közül 648-nál (64%) diagnosztizáltak endometriózist.

Mi az endometriózis?

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma és Humánszolgáltatási Hivatala (OWS) szerint az endometriózis akkor fordul elő, amikor a méh nyálkahártyájához hasonló szövetek nőnek a test más részein.

Az endometriózissal kapcsolatos kutatások többsége olyan embereket vizsgált, akik nőnek vallják magukat. Becslések szerint a reproduktív korú (15 és 44 év közötti) nők körülbelül 11%-a szenved ebben a betegségben. Valószínűleg azonban sokkal több nőt érint.

Az endometriózis tünetei egyénenként változhatnak, és nem feltétlenül függnek össze a betegség stádiumával. Az I. stádiumú betegeknél súlyos tünetek jelentkezhetnek, míg a későbbi stádiumban szenvedőknél kevés tünet jelentkezhet.

Az endometriózis tünetei:

  • Fájdalmas menstruációs görcsök (amelyek legyengíthetnek és idővel súlyosbodhatnak)
  • Fájdalom szex közben vagy után
  • Fájdalom a belekben vagy az alhasban
  • Fájdalmas székletürítés vagy fájdalmas vizelés (különösen a menstruációs időszak alatt)
  • Erős vérzés a menstruációs időszak alatt
  • Menstruáció előtti pecsételő vérzés vagy vérzés a menstruációk között
  • Problémák a teherbeeséssel
  • Fáradtság

A tanulmány meglepő eredményei

A vizsgálatban szereplő tanulmányok közül 13 kategorizálta a nők betegségének súlyosságát. Az adatok elemzése után a kutatók felfedezték, hogy:

  • A betegek 53%-ának volt I. stádiumú betegsége
  • A betegek 28%-ának volt II. stádiumú betegsége
  • A betegek 20%-ának volt III. stádiumú betegsége
  • A betegek 13%-a IV. stádium (a legsúlyosabb forma)

"Az endometriózis gyakorisága magas a kismedencei fájdalom tüneteit mutató serdülők körében" - állapították meg a kutatók.

Az eredmények azt sugallják, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak ki kell szűrniük a kismedencei fájdalmakkal küzdő serdülőket endometriózisra – mondja Martin Hirsch, a tanulmány vezető szerzője, a University College London nőgyógyásza.

A nagyon kevés szűréstől a megfelelő szűrés felé kell haladnunk” – mondja Hirsch. „Mi, orvosok sokáig úgy gondoltuk, hogy a fiatal betegek menstruációs fájdalma az életkorral elmúlik, és ezeket a tüneteket gyakran lekicsinyelték. Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy a rossz fájdalomtünetekkel küzdő fiatal betegek 64%-ának valóban van olyan betegsége, amely kezelhető.

Hogyan segíthet a korai felismerés?

"A korai felismerés és kezelés korlátozhatja a betegek fájdalmát és szenvedését" - mondja Wider, a tanulmány társszerzője. "Túl gyakran a betegek csendben szenvednek megfelelő diagnózis nélkül."

Az endometriózis krónikus betegség, mondja Wider, hozzátéve, hogy „a cél az kell, legyen, hogy elkerüljük a diagnózis késedelmét, és a lehető legkorábban a hatékony kezeléseket irányítsák.”

Általában hagyományos fájdalomcsillapítókat vagy fogamzásgátlókat írnak fel kismedencei fájdalomban szenvedő betegeknek. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, további képalkotást kell végezni.

"Remélem, ez a tanulmány arra ösztönzi majd a háziorvosokat és a nőgyógyászokat, hogy több fiatal nőnél vizsgálják meg az endometriózis lehetőségét, javítva ezzel a kezeléshez való hozzáférésüket, a támogató hálózatokat, és csökkentve azt az időt, amelyet a betegek csendben töltenek" - mondja Hirsh. "Ez a diagnózis felgyorsításáról szól, hogy a beteg és a család képes legyen a számukra megfelelő döntés meghozatalára."

(verywellhealth.com)