endometriózis
#Testi problémák

Endometriózis: útmutató a barátoknak, ismerősöknek

2014.09.25.
6 perces olvasási idő

Endometriózisról akkor beszélhetünk, amikor a méh belső nyálkahártyájának sejtjei a méh üregén kívül is megjelennek. A tünetek általában: görcsös menstruációs fájdalmak és kismedencei fájdalom. Súlyossága nem mindig áll arányban a fájdalom erősségével. Hogyan segíthetsz, ha rokonod, ismerősöd ilyenben szenved?

A következő információk segítségedre lehetnek abban, hogy minél többet megtudhass erről a betegségről. Ha ismered a tüneteket és a kezelésüket, az segít, hogy megértőbb légy és még inkább támogasd az ismerősödet, aki endometriózisban szenved.

Mi is az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélhetünk, amikor a méh belső nyálkahártyájának sejtjei a méh üregén kívül is megjelennek. Az endometriális szövetbeágyazódások leggyakrabban a petefészekben, és a petevezetékben történnek meg, illetve azokban a szalagokban, amelyek a méhet rögzítik és azokban a szövetekben, amelyek a húgyhólyagot és a végbelet borítják. Az endometriális beágyazódások helye és a kismedencei szervek lézióinak iránya szerint jelentkeznek a tünetek, mind a serdülő lányoknál és a felnőtt nőknél egyaránt.

Mik az endometriózis tünetei?

Az endometriózis különféle tüneteket okozhat. A tiniknél ezek közül egy vagy több tünet is előfordulhat:

  • görcsös menstruációs fájdalmak
  • krónikus kismedencei fájdalom, ami jön és megy (a menstruációs ciklus szerint)
  • fájdalmas vizeletürítés
  • hasmenés vagy székrekedés
  • kismedencei fájdalom testmozgás közben
  • fájdalmas közösülés

Az endometriózis súlyossága nem mindig áll arányban a fájdalom erősségével. Például sok tinédzsernek sok endometriális beágyazódása van, és mégis alig érez fájdalmat, míg másoknak, akiknél enyhébb fokú az endometriózis, súlyos fájdalmai vannak.

Hogyan diagnosztizálják az endometriózist?

Az egyetlen módszer, amivel diagnosztizálják a betegséget, a laparoszkópia. Az eljárás során az orvos betekintést nyer a kismedence üregébe speciális lencsék segítségével. Egyéb, a laparoszkópiát megelőző vizsgálatok közé tartozik még a laborvizsgálat, a hüvelykenet (azt ellenőrzik, hogy van-e valamilyen fertőzés a hüvelyben), ultrahang és/vagy MRI vizsgálat. Ezeket azért végzik, hogy kizárjuk a többi lehetséges tényezőt, amely kismedencei fájdalmat okozhat.

Mi okozza az endometriózist?

Bár azt tudjuk, hogy néhány nőnél nagyobb az esélye a betegségnek, mivel az ő nőrokonaik is érintettek, vagy érintettek voltak, de azt az esetek többségében nem tudjuk, hogy mi az, ami kiváltja az endometriózist.

A három legelfogadottabb elmélet:

  • Sampson teóriája: Eszerint az elmélet szerint a menstruációs vérzés folyama „megfordul” és a vér egy része visszafolyik a hasüregbe. Ez a vér tartalmaz endometriális sejteket, amelyek megtapadnak a méhen kívül.
  • Meyer teóriája: Eszerint az elmélet szerint specifikus sejtek, amelyek a születésünkkor is jelen vannak és metaplasztikus sejteknek hívják őket, átalakulnak endometriális sejtekké.
  • Vaszkuláris teória: Eszerint az elmélet szerint pedig az endometriális sejtek bekerülnek a véráramba és ezután beágyazódnak a hasüregbe és elkezdenek növekedni, fájdalmat okozva ezzel a betegnek.

Hogyan kezelik az endometriózist?

Ha egy fiatal lánynak súlyos menstruációs görcsei és/vagy kismedencei fájdalmai vannak, és így kénytelen hiányozni az iskolából, akkor az orvos valószínű laparoszkópiás vizsgálatot javasol neki. Ha bebizonyosodik az endometriózis megléte, akkor az alábbi kezelések következhetnek:

  • Megfigyelés: Enyhe fájdalomcsillapítókat javasolnak, és nyomon követik a tünetek alakulását.
  • Orvosi szuppresszió (gátlás): A hormonális kezelés úgy működik, hogy a petefészek hormontermelését gátolják, ez időlegesen a menstruáció kimaradását és az ösztrogénszint csökkenését okozza.
  • Műtét: Egy speciális eszközt juttatnak a hasüregbe (a köldök környékére) egy kis vágáson keresztül. Ez a látható endometriális szöveteket elpusztítja.
  • Életmódváltás: Testmozgással, egészséges diétával, és megfelelő mennyiségű pihenéssel csökkenthetők a fájdalmak. A relaxációs technikák, mint a jóga vagy a meditáció is hasznos lehet.
  • Fájdalomcsillapító kezelések: Aki endometriózisban szenved, nem csak gyógyszeres, hanem fizikai fájdalomcsillapító terápiát is kaphatnak. Ilyen a biofeedback vagy egyéb technikák, amik segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
  • Kiegészítő kezelések: Akupunktúra, gyógynövények stb. is lehetnek hasznosak, és néha ezeket is alkalmazzák a tradicionális orvosi kezelések mellé.

A kezelések célja a fájdalomcsillapítás, az endometriózis folyamatának kordában tartása, megakadályozása, és a termékenység megőrzése a későbbi gyermekvállalás érdekében.

Endometriózis: amit tudni érdemes róla
A legtöbb lány görcsöl vagy kismedencei fájdalmat érez a menstruációs vérzése alatt. De ha a görcs már annyira elviselhetetlen, hogy nem tudsz elmenni az iskolába, az erre a betegségre utalhat. A cikkben olvashatsz az endometriózisról, annak diagnosztizálásáról, illetve a kezeléséről is. Tovább a cikkhez >>

Hogyan segíthetek?

Fontos, hogy megértsd az endometriózis mibenlétét, a tüneteket, a kezelést, a gyógyszerek mellékhatásait, és hogy, hogyan hat a betegség a barátod/testvéred/kedvesed életére. Éreztesd vele, hogy segíteni akarsz, a támogatásod sokat jelenthet neki a betegségével való harcban. Legfőképp úgy támogathatod, hogy tájékozódsz a betegségéről, meghallgatod, és kimutatod a törődésedet.

Íme, néhány példa, hogyan segíts:

  • Ne szakadjon meg a kapcsolat! Hívd fel, vagy írj neki SMS-t, főleg azokon a napokon, amikor hiányzik az iskolából.
  • Jegyzetelj! Vidd el neki a házi feladatot, és fénymásold le neki a napi tananyagot, amit az iskolában vesztek.
  • Szervezzétek az összejöveteleket az ő otthonába! Ha szórakozni akartok menni a közös barátaitokkal, viszont az endometriózisban szenvedő társad nem tud kimozdulni a fájdalmai miatt, akkor inkább találkozzatok nála.
  • Ha a barátodnak fájdalmai vannak, a kommunikáció is nehezére esik. Ha van mellette valaki, aki megérti a fájdalmát, akkor az önbizalmat ad neki, és könnyebben szocializálódik.

Mit kell még tudnom az endometriózisról?

  • A fiatal lányoknak is lehet endometriózisa! Az orvosi tanulmányokban tinédzserek sőt, bár ez nagyon ritka, de kisebb gyerekek is szerepelnek, mint endometriózisos betegek.
  • Az endometrizóis nem egy nemi úton terjedő betegség!
  • A krónikus kismedencei fájdalom nem normális. A legtöbb fiatal nőnél csak enyhe formában vagy egyáltalán nem jelentkezik görcsös fájdalom menstruáció alatt, és akkor is csak egy-két napig tart. Ha az ismerősöd sokat hiányzik a suliból kismedencei fájdalom vagy menstruációs görcsök miatt, akkor mindenképp menjen el orvoshoz!
  • Az endometriózis kortól és rassztól függetlenül bármelyik nőnél előfordulhat.
  • A teherbeesés nem gyógyszer a betegségre, bár enyhítheti a tüneteket. A fájdalom a szülés után általában visszatér az endometriózsiban szenvedő nőknél.

Miben változtatja meg az endometriózis a beteg mindennapjait?

Az endometriózis plusz stresszt jelent a beteg mindennapjaiban.

  • Az endometriózisban szenvedő lányoknak komoly fájdalmakkal kell megküzdeniük.
  • Gyakran nem értik meg, nem veszik komolyan a nők fájdalmait, hiszen kívülről egyáltalán nem látszanak betegnek.
  • Az endometriózisos lányok gyakran hiányoznak az iskolából, és gyakran mondanak le programokat a fájdalom miatt. Ennek következtében egyedül érezhetik magukat, depresszióssá válhatnak.

Milyen gyakori az endometriózis a fiatal lányok körében?

Nem ritka, hogy a fiatal nőknél is előfordul az endometriózis. Ha a család nőtagjai között előfordul ez a betegség, akkor nagyobb az esély arra, hogy a fiatal lány családtagnál is kialakul. Egy, a Bostoni Gyermek Kórházban végzett kutatások szerint az endometriózis volt a leggyakoribb diagnózis azoknál a tinédzser lányoknál, akik krónikus kismedencei fájdalommal küzdöttek, és laparoszkópiát végeztek náluk.

Milyen gyakran szükséges egy endometriózisos fiatal nőnek felkeresnie a nőgyógyászát?

Ez függ a kapott kezelés fajtájától és attól, hogy mennyire reagál jól a kezelésre, valamint attól is, hogy van-e valamilyen egyéb nőgyógyászati problémája. Ha például hormoninjekciókat kap, akkor minden egyes alkalommal el kell mennie a nőgyógyászhoz, hogy beadhassa neki Viszont ha csak fogamzásgátlóval kezelik, akkor elég 3 havonta kontrollra járnia. Ha valamilyen gyógyszer-mellékhatást tapasztal, vagy a fájdalma nem szűnik, akkor természetesen előbb is kénytelen ellátogatni a rendelőbe. A legszélsőségesebb esetben a betegnek legalább egy évben egyszer mindenképp meg kell nézetnie magát a nőgyógyászával.

Ha egy tinédzser lánynak fogamzásgátló tablettát írnak fel kezelésképpen, az azt jelenti, hogy már szexuálisan aktív?

A fogamzásgátló a leggyakrabban felírt gyógyszer az endometriózisos betegek számára. Az, hogy fogamzásgátlót szed valaki, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy szexuális életet él.

Hogyan segíthetek a beteg ismerősömnek, hogy eljusson az iskolába?

A kezelés egyik legfőbb célja a fájdalom csökkentése. Lehet, hogy a kezelések miatt is ki kell hagynia a sulit, az egyéb programokat, találkozókat a barátokkal. Állj a barátod mellé, segítsd abban, hogy iskolába járjon, még ha később is tud beérni, vagy hamarabb el kell mennie, és ha hiányzik a suliból, vidd el neki a leckét!

Sokat segíthetsz a beteg barátnődnek, ha megérted, hogy min megy keresztül, akár meg is beszélhetitek mindazt, ami benne zajlik, egy meghitt, bizalmas társalgás során.

Hogyan tudom segíteni a barátomat, hogy kimozduljon otthonról?

Ha megérted, hogy milyen fájdalmas időszakokkal jár az endometrziósis azt is sikerül megértened, hogy miért is maradna gyakran inkább otthon a barátod. Tudasd vele, hogy Te ott leszel vele, és ha fájdalmai lennének nyugodtan hazajöhettek. Gyakran a tervezett programokat le is kell mondania a fájdalom vagy a fáradtság miatt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem tudtok találkozni. Ha valami kevésbé megerőltető elfoglaltságot találtok, vagy az otthonában találkoztok, jobb megoldás, mint ha kihagynátok a közös programot.

Hogyan tudom eldönteni, hogy az ismerősöm depressziós?

Ha barátnődnek alvási nehézségei vannak, nem érdeklik a társas időtöltések, nincs étvágya, hirtelen lefogyott vagy meghízott, akkor lehet, hogy depressziós. Beszélj a barátnőd szüleivel, és tanácsold neki, hogy menjen el a nőgyógyászához. Szakszerű segítséget is kérhet, egy mentálhigiénés tanácsadótól vagy egy pszichológustól.

Van valamilyen kiegészítő vagy alternatív kezelési mód, ami segíthet?

Bár az erre vonatkozó információk száma limitált, de jelenleg is folynak vizsgálatok, hogy kiderítsék, hogy a gyógynövényes és akupunktúrás, valamint az egyéb alternatív kezelések is sikeresek lehetnek-e az endometriózis gyógyításában. Fájdalomkezelő centrumokban is gyakran alkalmaznak kiegészítő kezeléseket a tradicionális kezelések mellé az endometriózisos betegeknél. Ha az ismerősöd saját maga szeretné felkutatni ezeket a kezeléseket, akkor mindenképpen győződjön meg róla, hogy engedéllyel rendelkező szakemberrel van-e dolga!

Nézni, ahogy a barátod szenved, fájdalmai vannak, akár a betegségtől, akár a kezelések mellékhatásaitól, nagyon megterhelő lehet, főleg, ha emellé társul a tehetetlenség érzése is. Emlékezz, hogy a te szereped is fontos, abban, hogy megfelelő támogatást és ösztönzést kapjon a beteg barátnőd/testvéred/párod.

(KamaszPanasz - P. K.)

Kapcsolódó cikkek