sportolás
#Testi problémák

A női sportolók hármas szindrómája - Mi segíthet?

2010.04.20.
3 perces olvasási idő

Anna az első iskolai évében csatlakozott az atlétikacsapathoz, és keményen dolgozott azért, hogy karcsú és erős sprinter válhasson belőle. Amikor az edzője azt tanácsolta neki, hogy egy kis súly leadásával sokat javíthatna a teljesítményén, azonnal elkezdte számolni a kalóriákat, és megnövelte az edzései időtartamát. Túlságosan elfoglalt volt a gyakorlással és a diétával ahhoz, hogy észrevegye menstruációja kimaradozását. Jobban foglalkoztatta a bokájában lévő repedés ami lelassította őt.

A szindróma a következő étkezésbeli rendellenességeket okozhatja

• folyamatos fogyókúrák a súlycsökkentés érdekében
• helytelen képzetek a súlyról és ételekről
• gyakori kiruccanások a fürdőszobába étkezések után és közben
• hashajtók használata
• elgyengült, töredező hajszálak és körmök
• a fogak romlása, amit a bulémiával járó gyakori hányás okoz, mivel roncsolja a fogzománcot
• a hidegre való érzékenység
• alacsony szívverésszám és vérnyomás
• szívproblémák és mellkasi fájdalom

Hogyan segíthetnek az orvosok?

Egy átfogó orvosi vizsgálat a legfontosabb pontja a hármas szindróma diagnosztizálásában. Akiknél felmerül a betegség gyanúja, azoknak valószínűleg a menstruációs ciklusukkal az étkezési és testedzési szokásaikkal, valamint esetleges gyógyszeres kezelésükkel kapcsolatos kérdéseket fog feltenni a kezelőorvos. Ezt a kórisme kiállításának nevezzük.

Az alultápláltság sokféleképpen hathat a testre, ezért a doktor elrendelhet vérvizsgálatot az esetleges vérszegénység, vagy egyéb problémák megállapítása érdekében. A menstruációs zavar és a súlyveszteség okait is vizsgálat alá vetik. Mivel a csontritkulás következtében fokozottabban jelen van a csonttörés veszélye, ezért a csontszövet sűrűségét is feltérképezik.

Természetesen az orvosi kezelés magában nem elég a betegségegyüttes legyűréséhez. Az edzők, szülők, fizikoterapeuta, gyermekorvos, étkezési szakértő, dietetikus és mentálhigiénés szakember bevonása segíthet a fellépő testi és lelki problémák kezelésében.

Egy-két kimaradt menstruáció félvállról vétele gyakran előfordul az érintett lányoknál, de a mielőbbi segítség kérése nagyon fontos lenne. Rövid távon izomgyengeséggel, csontrepedésekkel, és lecsökkent teljesítőképességgel kell számolni. A hosszabb távon jelentkező betegségek a csontgyengeség, nemzőképességi folyamatok rendellenessége és szívproblémák lehetnek.

A hármas szindrómából felépülő lányoknál fontos, hogy egy dietetikus segítségével kialakítsák a megfelelő étrendet, ami kellő mennyiségű tápanyagot tartalmaz a test fokozott igénybevételéhez. Az edzések időtartamától függően lehetséges, hogy csökkenteni kell a terhelést.

Egy pszichológus segíthet a depresszió, az edzők és szülők felől érkező lelki nyomás, az alacsony önbecsülés leküzdésében és egyéb elfoglaltságokat ajánlat a fogyókúra és a teljes kimerültségig edzés helyett.

Bizonyos esetekben hormontabletták szedésére is szükség lehet a megfelelő ösztrogénszint visszaállítása érdekében, hogy a menstruáció ismét megindulhasson. Ilyenkor általában fogamzásgátlót írnak fel a ciklus visszaállítására. Kalcium és D-vitamin ajánlása is gyakori a csontproblémás esetekben.

Mit tehetek ha valaki a környezetemben küszködik ezzel a rendellenességgel?

A hármas szindrómában szenvedő sportolók feltehetőleg rejtegetni próbálják a tüneteket, de nem remélhetik hogy változás nélkül az egész egyszer csak magától megszűnik. Szükségük van a segítségre az orvosoktól és más egészségügyi szakértőktől.

Ha egy barát, testvér, csapattársnál jelentkeznek a tünetek, mondd meg neki a véleményed és bátorítsd őt, hogy mielőbb kezeltesse magát. Ha ezt visszautasítja, valószínűleg egy szülőhöz, edzőhöz, tanárhoz vagy az iskolaorvoshoz kell fordulnod.

Elképzelhető, hogy úgy fogod érezni túlságosan kotnyeleskedő vagy azzal, hogy a barátnőd egészségével kapcsolatban teszel fel neki kérdéseket, de nem így van. Csak azt mutatja, hogy egy törődő komoly barát vagy. Néha lehet csak arra van szükségük, hogy valaki meghallgassa őket.

Tippek női sportolóknak

Itt van néhány tipp fiataloknak, hogyan tudnak a kondíciójuk csúcsán maradni.

• Kövesd nyomon a menstruációs ciklusodat. Könnyű elfelejteni mikor jött meg utoljára, ezért célszerű egy naptárt tartani a táskádban. Ebben tudod vezetni, hogy mikor kezdődött és maradt abba, és hogy a vérzés erős vagy gyengébb volt. Ezzel a módszerrel pontos információt tudsz szolgáltatni az orvosnak, hogyha kimaradna.

• Ne hagyj ki étkezéseket! Az olyan lányok akik folyamatosan az iskola, edzések és versenyek között ingáznak gyakorta hajlamosak kihagyni egy-egy étkezést időhiány miatt. Ez hiba, mert a rendszeres étkezéssel lehet később a teljesítményt növelni, ezért töltsd meg az iskolai szekrényed vagy táskádat mindenféle gyorsan elfogyasztható kedvenceddel, mint például a különféle péksütemények, sajtok, sózatlan magvak, nyers zöldségek, müzliszeletek és gyümölcsök.

• Keress fel egy dietetikust vagy táplálkozási szakértőt, aki fiatal sportolókkal foglalkozik.
Ők segíthetnek kialakítani egy egészséges étrendet, ami megfelelő mennyiségben tartalmazza az olyan fontos tápanyagokat, mint a vas, kalcium és a különféle fehérjék. Ha élelmiszerről van szó, ők a legjobb választásokat tudják javasolni.

• Magadért csináld! A csapattársaktól, edzőktől vagy szülőktől érkező nyomás könnyen rémálommá változtathatja a boldog testmozgást. Ha nem élvezed a sportágat amit művelsz, változtass!

Emlékezz: Ez a te tested, és a te életed! Neked kell az életed leélni egy esetleges maradandó sérüléssel, amit a túlzott igénybevételtől szerzel és nem az edződnek vagy csapattársaknak!

(Ő.B.; Forrás. kidshealth)