köhögés
#Betegségek

Nem mindegy, hogy mit szedsz köhögésre!

2016.01.17.
2 perces olvasási idő

A köhögés az egyik leggyakoribb tünet, amivel a téli időszakban orvoshoz, gyógyszerészhez szoktunk fordulni, vagy épp a házi patikából keresünk gyors megoldást a kezelésére. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt a köhögéscsillapítók és köptető hatású szerek szedésével kapcsolatban kérdeztük.

Meghűlések, vírusfertőzések időszakában természetesen jelentkezik a köhögés, és a betegség előrehaladtával a típusa is változhat. „Van, akinél csak száraz, ingerköhögés, vagy épp hurutos, váladék felköhögésével járó köhögés jelentkezik. A kórkép lefolyását követve a köhögés is változhat, így az első napokban még száraz köhögés néhány nap múlva produktívvá válhat, azaz megindul a köpetürítés.” Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a betegek gyakran csak így kérik a patikában a gyógyszert: „tessék valamit adni köhögésre!” Pedig nem mindegy, hogy mikor szedsz: köhögéscsillapítót vagy köptető hatású szert.

4 tanács a gyógyszerek szedéséhez

  • A légúti betegség lefolyását követve, a hurutos köhögés megjelenésekor nappal váladékoldó készítmények szedését javasoljuk. Ezeket addig célszerű alkalmaznod, ameddig sűrű a köpet, vagy ameddig nehezen szakad fel a váladék. Éjszakára viszont a köhögés csillapítása lehet a cél.
  • Fontos, hogy a két készítményt – a váladékoldót és a köhögéscsillapítót soha ne szedd egy időben, hiszen egymás hatását gátolják! Ha nappal hurutoldót szedsz, akkor az utolsó adagot késő délután vedd be, majd este a köhögéscsillapítót, hogy a köhögés az alvásodat lehetőleg ne zavarja.Kanalaos orvosság
  • Ha pár nap elteltével a köhögés már inkább hurutos, akkor hagyd el a köhögéscsillapító szedését, csak a váladékoldó készítményt szedd tovább, az előírásnak megfelelően. A produktív köhögést ugyanis nem szabad elfojtani, csak a rohamokban jelentkező, száraz, kínzó köhögést kell csillapítani!
  • A nyákoldók és a köptetők segítik a légutakban termelődött nyák felhígulását, kiürülését. Hatásosságukat azonban jelentősen befolyásolja a megfelelő folyadékbevitel, de például a levegő páratartalma, illóolajok használata is. Ha száraz a lakás levegője, az a légutakat is kiszáríthatja, érdemes ilyenkor párásítanod. Ehhez használhatsz illóolajakat is, köhögés esetén kakukkfű-, zsálya-, eukaliptusz- vagy mentaolajat érdemes párologtatnod.

Erős, vagy elhúzódó köhögéssel mindig fordulj orvoshoz!

A köhögés csak egy tünet, az eredményes kezeléséhez mindig a kiváltó okot kell megszüntetned. Ehhez olykor kevés az otthoni praktikákat bevetned, mert előfordulhat, hogy a köhögés súlyosabb, antibiotikus kezelést is igénylő betegségeket jelez. „Tüdőgyulladás, hörgőgyulladás tünete is lehet a szűnni nem akaró száraz köhögés, de gyakran ez az arcüreggyulladás első jele is az eldugult, gyulladt orrmelléküregek miatt a garat felé lecsorgó váladék következtében jelentkező ingerköhögés. Ilyen esetekben mindenképp orvosi kezelés szükséges.”

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a légúti fertőzéseket követően akár két-három hétig is tarthat a köhögés, azonban ha a tüneteid ennél tovább is fennállnak, vagy a köhögés minden egyéb kiváltó ok nélkül tartósan jelentkezik, akkor szintén orvoshoz kell fordulnod. „ A köhögés számos egyéb súlyos betegségre is utalhat, ezért soha nem szabad fél vállról venni. Gyakran jelentkezik refluxos betegeknél, jelezhet asztmát, de daganatos elváltozást is a tüdőben. Bizonyos gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentők – is hajlamosíthatnak köhögésre, ilyen esetben csak a gyógyszer cseréjével szüntethetők meg a panaszok.”