asztma
#Betegségek

5 tény az influenzáról

2016.02.15.
2 perces olvasási idő

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány gyakori tévhitet.

Vírus okozza

Az influenzát A-, B- és C-típusú influenza-vírusok okozzák, amelyek közül az A-vírus áll a világjárványok (úgynevezett pandémiák) mögött, a B csak kisebb csoportok megbetegedését okozza, míg a C csak ritka, egyedi esetekért felelős.

Mivel a náthához hasonlóan az influenzát is vírusok okozzák, általában nem segítenek kezelésükben az antibiotikumok. Amennyiben azonban például a nátha szövődményeként melléküreg-gyulladás vagy középfülgyulladás jelentkezik, ezekre javasolható az antibiotikumos kezelés.

Influenza

Komolyabb szövődményekkel járhat, mint a nátha

Míg a nátha néhány nap alatt elmúlik és többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei főleg kisgyermekeknél, időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél okozhat súlyosabb betegségeket. Ezek között leggyakoribb a különböző baktériumok okozta tüdőgyulladás.

Tipikus tünetekkel jár

Az influenza néhány óra alatt ledönti az embert, és a klasszikus náthás tünetek mellé komolyabb panaszok is csatlakoznak, mint a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalom és a fejfájás. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, főként ha súlyos tünetek jelentkeznek, mint a véres vagy elszíneződött köpet, a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, elkékülés, a megváltozott tudatállapot, a csökkenő vérnyomás.

Az influenzás beteg lassabban gyógyul, maga a betegség nagyjából 10 napig tart, de a kimerültség még 2-3 hétig érezhető.

Télen alakul ki a járvány

A nátha és az influenza leginkább télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője szárítja az orrüreg nyálkahártyáját, ezáltal megkönnyíti a vírusok bejutását a szervezetbe. Ráadásul ilyenkor az emberek többet vannak együtt egy légtérben, ami szintén növeli a fertőzés veszélyét.

Körültekintéssel megelőzhető

Kritikus időszakokban érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait.

  • Zsebkendőbe tüsszentsünk, így távol tarthatjuk a vírusokat a kezünktől.
  • Minél gyakrabban mossunk kezet, és lehetőleg ne nyúljunk az arcunkhoz.
  • Gyakran szellőztessünk, így kevesebb vírus marad a légtérben.
  • Kerüljük a szoros kapcsolatot a betegekkel, ha kell, viseljünk maszkot.

Ha megbetegszünk, fontos az ágynyugalom, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, de segíthetnek a különböző C-vitamin tartalmú készítmények is.

Az influenza természetes kezelése
Kétféle megoldás létezik, ha már érzed a kínzó torokfájást: vagy vásárolsz a különféle megfázás elleni és influenzaszerű tünetek mérséklését célzó, vény nélkül, esetleg receptre kapható készítmények közül, vagy pedig megpróbálod hagyományos, természetesebb módon kezelni a problémát. Természetes módszerek az influenza kezelésére

(Forrás: Oxygen Medical)