allergia
#Betegségek

Allergia: a legfurcsább kiváltó okok

2023.04.24.
2 perces olvasási idő

Az allergia kiváltó okai között olyan mindennapi tényezők is szerepelnek, mint a napsütés, a víz és a hideg levegő.

Allergia a hidegre

A bőrben hideg levegővel, vízzel vagy hideg tárgyakkal érintkezve allergiás reakció kezdődhet. A hidegre való allergiát általában a 4°C alatti hőmérséklet váltja ki.

Az érintett bőrfelület kipirosodik, megduzzad és viszketni kezd. Hideg étel fogyasztásakor a duzzanat az ajkakon, hideg tárgyak érintésével a kézen jelenik meg. Hideg vízben való úszás az egész szervezetet érintő allergiás reakcióhoz - ájuláshoz, hidegrázáshoz és végtagduzzadáshoz vezethet.

Az allergia leggyakrabban gyermek és fiatal felnőtt korban jelentkezik, és néhány év alatt magától elmúlik. A hidegallergián a hirtelen hőmérsékletváltozás kerülése és a tüneteken antihisztamin tartalmú szerek segíthetnek.

Vízallergia

A vízallergia nagyon ritka betegség. Ilyenkor a vízzel való érintkezés után a bőrön vörös, égető és viszkető kiütések jelennek meg, amik csak 1-2 óra elteltével múlnak el. A vízallergiát általában a csapvízhez hozzáadott anyagok, például klór, fluor okozzák, de egyeseknél a desztillált víz is allergiás reakciót okoz.

Az allergiás személynek kerülnie kell az úszást, a hosszú zuhanyzást, és védenie kell magát az esőtől. A sportolás vagy intim együttlét alatti izzadás is súlyos bőrkiütésekhez vezethet.

Napallergia

Napsugárzás is lehet az allergia kiváltó oka. A napsütést követően a bőrön viszkető vagy fájdalmas csalánkiütések, piros foltok, pattanásos elváltozások jelenhetnek meg.

Valódi napallergiáról akkor beszélünk, ha a kiütések a ruhával fedett helyeken is jelentkeznek. A bőrtüneteket nem kíséri hámlás.

A napallergia megelőzésére érdemes fényvédő krémeket használni arra ügyelve, hogy maga a krém is tartalmazhat allergizáló összetevőket. Egyes parfümök, fűszernövények, antibiotikumok és fogamzásgátló szerek is fényérzékennyé tehetik a bőrt.

Alkoholallergia

Az alkohol nem csak másnaposságot, hanem allergiát is okozhat. Az allergiát az italok etilalkoholon kívüli összetevői váltják ki. Az allergia alkoholfogyasztás után bőrpír és bőrkiütések formájában jelentkezik, de előfordulhat légzési nehézség és hányás is.

Az alkoholallergiát legegyszerűbben az alkoholfogyasztás kiiktatásával lehet elkerülni.

Illatanyagok okozta allergia

A légfrissítők, füstölők és illatgyertyák orrdugulást, tüsszögést, de akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Az illat, ami egyesek számára kellemes és ellazító hangulatot teremt, másoknak a poklot jelentheti.

Az említett illatosítók illékony szerves anyagokat bocsátanak ki, amelyek közül több allergizáló sőt, nagy mennyiségben mérgező hatású is lehet.

Allergia az edzésre

Allergiás tünetek a futópadon is utolérhetnek. Ennek leggyakoribb oka az edzés előtti allergizáló ételek fogyasztása, amik sportolás közben gyorsabban szívódnak fel a gyomorból. Az allergiás reakció ájuláshoz, légzési nehézséghez, hányáshoz vezethet.

Ezen kívül az edzés közbeni testhőmérséklet-növekedésre a bőr csalánkiütésekkel reagálhat. Ilyenkor érdemes lassú bemelegítéssel kezdeni az edzést, vagy hűvösebb helyen sportolni.

Ondóallergia

Van olyan, hogy a párkapcsolatban lévők egyike szó szerint allergiás a másikra. Az ondó által kiváltott allergia leggyakrabban a hüvelyben okoz égető érzést, duzzanatot és kivörösödést. A tünetek órákig, vagy akár napokig is eltarthatnak.

Az allergiát az ondóban lévő fehérjék okozzák. Az allergiás reakció kialakulását legegyszerűbben óvszer használatával lehet elkerülni.

(Kamaszpanasz - M.N.)