allergia
#Betegségek

Allergia a légfrissítőktől és az illatgyertyáktól

2013.02.07.
2 perces olvasási idő

A fűszeres gyertyák, füstölők és az illatos légfrissítők sokak számára a hangulatteremtés eszközei. Mások viszont allergiás tüneteket produkálnak ezektől a levegőben terjengő illatanyagoktól. Az orruk eldugul, viszket, és folyton tüsszögnek, esetleg asztmás rohamuk is lehet.

Az allergológusok tapasztalata szerint egyre nő ezeknek az illatosított termékeknek a népszerűsége, és így az allergiás betegeik száma is.

„Egyre több beteg fordul hozzánk hasonló problémákkal” - mondja Dr. Stanley Fineman, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia elnöke. „Jártak nálam olyan betegek, akik azt mondták, hogy ha meglátogatják egy ismerősüket, aki ilyen illatos gyertyákat és légfrissítőket használ, nem tudnak megmaradni a lakásban. Egyre durvább tüsszögés és köhögés rohamok törnek rájuk. Nincs allergiás bőrteszt a légfrissítőkre, de az emberekből erőteljes fiziológiai reakciót váltanak ki."illatgyertya

Dr. J. Allen Meadows, egy Montgomeryben élő allergológus betegei közül is sokaknak meg kell küzdenie az illóolajos párologtatókkal és a konnektorba dugható időzítős illatosítókkal a munkahelyükön. Ami egy dolgozónak kellemes környezetet és finom illatot jelent, az egyes kollégáinak pokoli tüsszögést és orrfolyást.

Akik kedvelik ezeket az illatosítókat az irodában, az allergiától szenvedő munkatársaikat csak „nehéz esetnek” tartják, nem értik, miért panaszkodnak.

„Nekik nagyon tetszik ez az illat, nem hiszik el, hogy valakit ez zavarhat” - mondja Meadows. „Nekem is vannak hasonló problémáim. Ha valami étel vagy fűszer illatát érzem (például alma vagy fahéj), nincs vele semmi problémám, de ha virágillatú illatosító van a helyiségben, akkor menekülnöm kell.”

Meadow asszisztense mindig figyelmezteti őt, ha az egyik paciensnek erős parfümje van, így még mielőtt a vizsgálóba belépne, gyorsan az orrába fújhat egy kis antihisztamin sprayt, ami csökkenti a tüneteit.

Fineman, a Georgiában élő allergológus szerint az amerikaiak jelentős hányada túlérzékeny a mindennapi életben használatos termékek valamilyen alapanyagára.Tanulmányában 2000 fő vett részt, és 11%-uk érzékenyen reagált a mosószerekre, 31%-uknál lépett fel valamilyen allergiás reakció az illatosított termékekkel szemben, és 19%-uknál jelentkezett nehézlégzés, fejfájás, és egyéb egészségügyi probléma a légfrissítők hatására. Ezek az arányok az asztmások között még magasabbak voltak.

Az illatosított gyertyák és légfrissítők illékony szerves anyagokat bocsátanak ki, amelyek gáz halmazállapotúak szobahőmérsékleten. A levegőbe jutó anyagok gyakran tartalmaznak formaldehidet, kőolaj desztillátumokat, limonént, alkoholt és észtereket.

Magas koncentrációban ezek képesek szem és légúti irritációt, fejfájást, szédülést és még memóriazavarokat is kiváltani. Egy vizsgált elektromos időzítős légfrissítő több mint 20 különböző olyan vegyületet bocsátott ki, amelyek toxikusnak és veszélyesnek számítanak a törvények és jogszabályok szerint.

(P. K.)