alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Allergia az alkoholtól?

2023.04.21.
1 perces olvasási idő

Az alkohol nem csak másnaposságot, hanem allergiás tüneteket is okozhat az arra érzékenyeknél. Az allergia okáról, és tüneteiről itt olvashatsz.

Ma már tudjuk, hogy vannak olyan kiütések, melyek alkoholfogyasztás után, az alkohol miatt jelennek meg a bőrön. Ezt alkohol allergiának is nevezhetjük, mivel hasonló más allergiás reakciókhoz, amikor a szervezet túlérzékenységet mutat bizonyos anyagokkal szemben. Az alkohol allergia nem túl gyakori jelenség, mégis érdemes vele foglalkozni.

Mi történik, ha allergiát vált ki a szesz?

Alkohol allergia esetén az immunrendszer túlzottan reagál az alkoholos ital egyes komponenseire, amelyek az alkohol előállítása során kerültek az italba (az etilalkoholon kívül, amely nem szokott allergiás tüneteket kiváltani). Ez okozza a bőrön megjelenő kiütéseket, pörsenéseket. Az alkohol ezen kívül fejfájást, orrdugulást és hányást is okozhat azoknál, akik túlságosan érzékenyek rá.alkohol

A legfőbb allergiát kiváltó anyagok lehetnek: a bor tartósításához használt szulfitok, a vörösborban lévő hisztamin, szőlőszemek, az élesztő, a komló, búzaszármazékok, hozzáadott enzimek és a tartósításhoz használt szalicil.

Sokszor előfordul, hogy a szervezet nem képes lebontani az alkohol alkotórészeit. Ez a jelenség normális, és teljes mértékben az egyén immunrendszerétől függ. Ha tehát az immunrendszer azt mondja egy adott anyagra, hogy az egész szervezet számára ártalmas, akcióba lép – és már meg is jelent a kiütés.

Mit tehetsz?

A legjobb módszer, hogy megszüntesd az allergiás panaszokat az, ha nem fogyasztasz alkoholt.

Vedd komolyan, ha légzési nehézséget, hányást, bőrpírt vagy kiütéseket tapasztalsz. A tea, a gyümölcslevek, a kávé helyettesítse az alkoholos italokat.

(KamaszPanasz - M. N.)