egésségügy
#Betegségek

2012 legizgalmasabb egészségügyi-tudományos felfedezései

2012.12.30.
3 perces olvasási idő

3D nyomtatással készülhetnek a jövő gyógyszerei Egy új nanotechnológiai módszer számítógépes tervezőprogram és molekuláris szintű gyártástechnológia ötvözésével gyorsan és precízen képes összetett molekulák létrehozására.

A kutatók a hatóanyaggal megcélozni kívánt sejt-receptorokról és a befolyásolandó biokémiai folyamatokról szerzett tudásukat felhasználva, módszeresen fejlesztik a gyártott molekulákat. A készülékben minden, a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyag jelen lenne, s elegendő lehetne adott betegség függvényében, a betegre specializáltan bevitt adatok függvényében a megfelelő gyógyszert előállítani.

Őssejtek előállítása specializálódott sejtekből

Évtizedek kutatásának eredményeképp Sir John B. Gurdon és Shinya Yamanaka kapta meg az orvosi Nobel-díjat annak felfedezéséért, hogy a már specializálódott testi sejtek visszaalakíthatók pluripotens őssejtekké. Csupán négy speciális gén beültetésére van szükség a sejtek visszaalakításához.

Őssejtek segítenek a hallás visszaszerzésében

A súlyos halláskárosodással élők egy részének a jövőben megoldást jelenthet az őssejt-terápia: a belső fül szőrsejtjeitől az agy felé ingerületet továbbító idegsejtek újranövesztése. Remények szerint a kezelés után a forgalom zaját sem halló személy egy beszélgetést nyugodtan követni tud majd, bár hallása sosem lesz tökéletes.

Kezünk bokszolásra termett

Nem csak fogásra alkalmas a kezünk - kutatók szerint az ökölbe szorítható emberi kéz jelzi, hogy az evolúcióban fontos szerepet játszhatott az agresszió. Az egyedek így keményebb pofonokat adhattak egymásnak anélkül, hogy kézcsontjaik megsérültek volna. Aki erélyesebben harcolt az ellenkező nemért, élelemért, ivóvízért és lakóhelyért, annak nagyobb volt az esélye az életben maradásra és a szaporodásra.

Hűtést nem igénylő oltóanyagok

Bizonyos speciális (!) stabilizátor hozzáadásával egyes oltóanyagok és antibiotikumok az eddiginél magasabb hőmérsékleten is megőrzik szavatosságukat. Az újonnan kifejlesztett stabilizátor megakadályozza a hatóanyag kémiai szerkezetének átalakulását. A fejlesztés hozzájárulhat ahhoz, hogy a vakcinákhoz a harmadik világ országaiban is könnyebben hozzájussanak.

Jobban megismertük az emberi agyat Egy eddig ismeretlen sejttípust fedeztek fel az emberi agyban, amely a kardiovaszkuláris funkciók - szívritmus és vérnyomás - szabályozásáért felelős. A felfedezés új távlatot nyit a szív-és érrendszer betegségeinek gyógyításában, lehetőséget ad a kardiovaszkuláris funkciók agysejteken keresztül történő szabályozására.

A zene gyógyító hatású

A zenének évezredek óta gyógyító hatást tulajdonítanak. Ma széles körű kutatás bizonyítja, hogy a zenehallgatás csökkenti a szorongás és depresszió kialakításában szerepet játszó és az immunrendszert gyengítő kortizol szintjét a vérben, de a szívszélhűdésre, a koraszülött csecsemők állapotára, az emésztési funkciókra és a fájdalomérzékelésre is hatással van.

Többet tudunk a vegetatív agyról

Kiderült, hogy az agysérülés következtében vegetatívnak tűnő személyek képesek kommunikálni az őket kérdezőkkel: fMRI vizsgálattal az agytevékenység monitorozható, és a kutatók választ kaptak a betegeknek feltett, egyszerű kérdéseikre. A módszer segítségével a jövőben a betegek bevonásával lehetne javítani az életszínvonalukon.

Genetikai háttértudás segíthet a hasnyálmirigyrák gyógyításában

A hasnyálmirigyrák túlélési gyakorisága nagyon alacsony. Kutatások során kiderült, hogy a rákos sejtekben a DNS felszínéhez kötődő kémiai anyag egy specifikus gén kikapcsolódását okozza. A jövő gyógyszerei a gén visszakapcsolásával nyithatnak utat a hasnyálmirigyrák gyógyítása felé.

A boldogság a hosszú élet titka

A magukat boldognak valló emberek valóban hosszabb ideig élnek. A kutatók szerint ennek oka az lehet, hogy a boldog embereket kevésbé terheli a stressz, jobban vigyáznak az egészségükre, és valószínűleg kiterjedtebb és biztosabb szociális hálóval rendelkeznek.

A királyok betegsége

A köszvény a fejlett világ országaiban egyre gyakoribbá váló, fájdalmas ízületi betegség, amit a kristályos húgysav ízületekben történő felhalmozódása okoz. Egy kutatás 18 féle genetikai variációt azonosított, amelyek növelik a vér húgysav szintjét és így hozzájárulhatnak a köszvény kialakulásához. A kutatók remélik, hogy a felfedezés hozzájárul majd a köszvény új gyógymódjainak kifejlesztéséhez.

A szemünkkel is írhatunk

Az új technológia lehetővé teszi, hogy egy bénult személy csupán a szem mozgatásával kommunikálni tudjon a külvilággal. Egy szemüveg formájú kamera segítségével a szem mozgása lekövethető, és az alakzat egy számítógép által átalakítva, egy képernyőn jelenik meg. A szem a szavakat képzeletbeli tárgyként kell, hogy végigkövesse.

Forrás: http://www.news-medical.net Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Kapcsolódó cikkek