facebook
#Lélek

A Facebook-hatás: jó vagy rossz az egészségednek?

2011.07.15.
4 perces olvasási idő

A Facebookot összefüggésbe lehet hozni a depresszióval egyes kutatások szerint, míg mások arról számolnak be, hogy a közösségi oldalnak akár jótékony hatása is lehet az egészségre. Így mielőtt ismét lájkolnál, bökdösnél vagy jelölgetnél, olvasd el ezt a cikket!

Már nálunk is jelentek meg a Facebook egészségre káros hatásait taglaló cikkek. Nem is kell ennyire előreszaladni ahhoz, hogy megállapítsuk azt, hogy a Facebook az életünkre igenis hatással van. Vegyük csak azt számításba, hogy a 12 év feletti amerikaiak 51 százalékának van jelenleg a közösségi oldalon felhasználója – ez a szám 3 évvel ezelőtt még csak 8 százalék volt. Éppen emiatt a drasztikus növekedés miatt nem csoda, hogy rengetegen vizsgálták a Facebook hatását a kedvre, testképre, barátságra és kapcsolatokra nézve.

Olyan negatív kifejezések, mint a „Facebook-depresszió” leginkább a média szüleményei, melyek figyelemfelkeltés miatt születtek. Ám mennyire igazak akkor a pozitív állítások? Ebben a cikkben mélyebben utánanézünk, hogy a „lájkok” és bökések, állapot-frissítések mekkora hatással vannak rád, a családi életedre, és hogy hogyan tudod kivédeni a rossz oldalakat.

A Facebook egészségügyi hatásai

Kutatások bizonyítják, hogy:

1. A Facebook táplálja az önértékelést!A Facebook-hatás: jó vagy rossz az egészségednek?

Egy Cornell Egyetem általi kutatás során a tanulók sokkal jobbnak érezték magukat, miután frissítették az állapotukat – ám azok a diákok, akik nem jelentkeztek be az oldalra, nem tapasztaltak kedvingadozást. Az, amikor közzéteszel magadról valamit, az esélyt ad arra, hogy növeld az önértékelésed, hiszen így kontrollálhatod azt, hogy hogyan jelensz meg a neten, milyen arcodat mutatod az ismerőseidnek.

Egy hasonló kutatás során arra is rájöttek, hogy az alacsonyabb önértékeléssel rendelkező diákok, illetve szomorú társaik sokkal inkább és folyamatosan érezték magukat szoros kapcsolatban a barátaikkal és az egyetemi élettel, mikor gyakran bejelentkeztek Facebookon – sokkal gyakrabban, mint azon társaik, akik jóval ritkábban jelentkeztek be Facebook oldalukra.

2. A Facebook erősíti a barátságokat

Egy kisebb kutatás során 21-29 éves, gyakori Facebook-használó brit felnőtteket vizsgáltak. A Lancaster Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy az oldal segített a pozitív kölcsönös viszonyok megerősítésében. Mind a privát levelek, mind az üzenőfali bejegyzések segítettek a Facebook felhasználóknak megbízni a barátaikban, felfrissíteni közös emlékeiket, illetve nevetni, boldog érzéseket elősegíteni.

3. A Facebook legyőzi a félénkséget és magányosságot

Egy hamarosan közölt kutatás során a kutatók több mint 1100 lelkes Facebook felhasználót vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a barátoktól kapott levelek és a barátokról szóló információk a kezdőlapon mélyítik azt az érzésünket, hogy kapcsolódunk valaki(k)hez, különösen azon emberek körében, akik önmagukat „alacsony szociális képességűekként” definiálták. A kutatás vezetői azt is hozzátették, hogy a szégyenlős embereknek segíthet a beszélgetés kezdeményezésében, ha látják a kezdőlapon a történteket – más esetben túl kellemetlen lenne nekik a kezdeményezés. „Azok az emberek, akik nehezen tudnak szemtől-szembe csevegni sok bátorságot gyűjtenek ezen az oldalon.”

Hasonló előnyök mutatkoztak ausztráliai tinik körében is – helyi kutatók több mint hatszáz 10 és 16 év közötti fiatalt figyeltek, és arra a következtetésre jutottak, hogy az online kommunikáció segített a magányosabb kamaszok kommunikációs képességeik fejlesztésében, és egy helyet biztosított nekik, ahol személyes témáikat oszthattak meg kényelmesebben.

A Facebook egészségügyi rizikói

Kutatások azt is bizonyítják, hogy…:

1. A Facebook depressziót okozhat

Egy nemrég publikált tanulmány nagy vihart kavart, amikor körülírta az úgynevezett Facebook-depressziót – egy állapotot, amelyet olyan tinik körében véltek felfedezni, akik túl sok időt töltöttek közösségi médiás oldalakon. Ez az állapot vezette őket ahhoz, hogy erőszakosak legyenek, veszélyes szexuális életet éljenek vagy agresszív, esetleg ön-bántalmazó viselkedést tanúsítsanak.

Persze a tanulmány nem nyugszik annyira biztos alapokon, hogy ne lehessen azt feltételezni, hogy az eredmény megfordítható – azaz a depressziós emberek használják gyakrabban a Facebookot. „Azok, akik már alapvetően szomorúak, depressziósak inkább felmennek Facebookra csevegni a barátaikkal, és így próbálnak meg felvidulni. Így nem gondolhatjuk, hogy a gyakori Faebook-használat okoz depressziót.”

Egy másik kutatás azt igazolja, hogy minél több időt töltenek első alkalommal online a kezdő felhasználók, annál gyakrabban tapasztalnak magányt, depressziót – de egy következő tanulmány arra világított rá, hogy ezek a hatások egy évvel később eltűntek. „Lehet, hogy ez csak valami, ami ahhoz kapcsolható, hogy egyre ismerősebb számunkra az internet.” Más tanulmány szerint a Facebook-depressziót csak a felületes barátságok okozzák – azok az emberek, akiknek jó barátaik vannak, nem tapasztalnak depressziót a gyakori Facebook használat mellett sem.

2. A Facebook hajlamosíthat étkezési zavarokra

Minél több időt töltenek a kamasz lányok közösségi oldalakon, annál gyakrabban tesznek tanúbizonyságot étkezési rendellenességekről, mint például anorexiáról, bulimiáról, vagy extrém diétázásról – állítják izraeli kutatók. Az online divat és zene, valamint az olyan sorozatok, mint például a Gossip Girl (itthon Pletykafészek) hatására megnőtt az étkezési zavarok száma.

Ám a kutatók nem állítják, hogy a közösségi oldalak feltétlenül étkezési zavarokat okoznak, inkább az emberek csak hajlamosabbak lesznek az étkezési zavarokra az online töltött idő függvényében. Sőt, a kutatások azt is megerősítették, hogy azok a szülők, akik odafigyeltek arra, hogy gyermekük mit néz online, illetve elbeszélgettek vele erről, sokkal kevésbé lette étkezési zavarosok.

3. A Facebook párkapcsolatokat rúg fel

Például 2009-ben a válások 20 százalékért volt felelős a Facebook – hiszen a figyelmetlenebbek szennyese kiszivárog, és mindenki számára látható lesz.

„Sokszor követik el azt a hibát, hogy valaki ismerősnek igazolja az exét, vagy üzeneteket vált vele és nem közli ezt az aktuális partnerével. Így pedig amikor kiderül az információ, máris sokkal kínosabb lesz.”

Emellett ilyenkor gyakran túl romantikus fényben látjuk a múltat, és az aktuális párkapcsolatunk már nem is tűnik olyan fényesnek. És bár könnyű és izgalmas a számítógép mögül flörtölni egy másik partnerrel, akkor fent áll a veszélye annak, hogy a kapcsolatod stabilitása meginog. Természetesen minden attól függ, hogy mennyire erős az aktuális kapcsolatod. A legjobb, ha lefektetitek a szabályokat és elbeszélgettek a témáról. A kulcs az átláthatóság.

Ám a legtöbb ember számára, nem számít, hogy a Facebook hogyan befolyásolja a kedvedet, egészségedet, párkapcsolatodat – mégis inkább azon múlik minden, hogy hogyan kezeled a helyzeteket, az életedet, amikor be vagy jelentkezve.

(Gy. A., everydayhealth.com)

Kapcsolódó címkék

internet