megfázás
#Betegségek

Kisebb a megfázás kockázata, ha fitten tartod magad

2012.12.26.
1 perces olvasási idő

Tanulmányok szerint a test fitten tartása kevesebb megfázást eredményez ősz és tél idején.

Azok az emberek, akik fizikailag egészségesek és aktívak kevesebb eséllyel fáznak meg, vagy ha meg is fáznak, akkor is csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ezt állapította meg egy kutatókból álló csapat, akik 1002 – 18 és 85 év közötti – felnőtt adatait elemezték ki állóképességeik, életvitelük és étrendjük tekintetében. A kutatók 2008 őszi és téli időszakát tanulmányozták.

A vizsgálatban résztvevők beszámoltak a kutatóknak milyen gyakran végeztek testedzést és értékelték állóképességüket egy 10-es skálán. Továbbá feljegyeztek minden olyan dolgot, ami hathat egy ember immunrendszerére, beleértve a diétákat, stresszes eseményeket és egyéb életviteli problémákat.

Küzdj a megfázás ellen testedzéssel!

A tanulmány azt mutatta, hogy a megfázás tüneteivel telt napok eléggé különböznek az őszi és téli hónapokban. Míg az őszi hónapok alatt átlagosan 8, addig a leghidegebb hónapokban 13 nap a tünetek időtartama.

A kutatók több változót is figyelembe vettek, ide értve a nemet, családi állapotot, idősebb kort, ami úgy tűnt csökkenti a megfázások gyakoriságát. Mégis az eredmény azt mutatta, hogy egy olyan ember, aki hetente legalább 5 napon edz, fele annyiszor szenved a megfázás tünetei miatt, mint azok, akik kevesebb testedzést végeztek.

Mi több, a kutatók azt állítják a megfázás tünetei 41%-al csökkentek azok között, akik a legfittebbnek érezték magukat és 31%-al a fizikailag legaktívabb emberek között.
Háttér információk szerint a kutatók azt állítják, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt évente 2-4 alkalommal számíthat arra, hogy erőt vesz rajta a megfázás, míg a gyerekek átlagosan 6-10 alkalommal betegednek meg. Számítások szerint ezek a megfázások évente mintegy 40 milliárd dollárjába kerülnek az Egyesült Államoknak.

A testedzés ideiglenesen megemeli az immunrendszer sejtszámát, habár ez egy órán belül vissza is esik. A kutatók azt állítják, hogy minden egyes testedzés alkalmával növekszik a szervezet megfigyelőrendszere az ártalmas vírusok és baktériumok ellen, csökkentve ezáltal a megfázást is okozó fertőzések súlyosságát. Írások szólnak arról is, hogy az alváshiány és az energiaszegény, nem túl tápláló ételek is kapcsolatba hozhatók az immunrendszer gyengülésével, növelve ezzel a felső légúti fertőzések kockázatát.

(Forrás: webmd)