stressz
#Lélek

A stressz befolyásolja a párválasztást

2010.07.27.
2 perces olvasási idő

Pszichikai nyomás hatására változik ítélőképességünk: a stressz nagyban befolyásolja a párválasztást – legalábbis a férfiak esetében – állítják kutatók a Proceedings B című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Milyen körülmények között találtad meg jelenlegi partneredet? Nyugodt, kiegyensúlyozott állapotodban, vagy életed stresszesebbnek számító szakaszában? Ha utóbbi a válasz, könnyen előfordulhat, hogy kizárólag a nagy nyomás miatt választottad éppen őt, és nyugodtabb körülmények között valaki egészen másra esett volna választásod – mondja Johanna Lass-Hennemann, Trier-i kutató. A kijelentés különösen a férfiak esetében állja meg a helyét.

Azok a férfiak, akikre erős stressz hat, hajlamosak arra, hogy olyan párt válasszanak maguknak, akik a lehető legkevésbé hasonlítanak hozzájuk – annak ellenére, hogy mind a férfiak, mind a nők normál helyzetben a hozzájuk minél több tulajdonságban hasonlítót választanák.

Az ember alapvetően ösztöneire bízza magát a párválasztás során, s ez stresszhelyzetben különösen működik. „Nyomás alatt sokkal inkább érzékeinkre vagyunk utalva: ösztöneink segítségével ilyenkor nagyobb valószínűséggel választunk olyan partnert, akivel az utódok a lehető legjobb genetikai állománnyal rendelkeznek” – mondja Lass-Hennemann. Ez pedig nem a hozzánk minél több tulajdonságban hasonlító társsal jön létre, hanem a miénktől leginkább eltérő génállománnyal rendelkezővel.

A stressz alatti ítélőképesség tesztelése érdekében 50 heteroszexuális férfit kértek fel arra, hogy meztelen nők fotóit vegyék alaposan szemügyre. A képeken szereplő nők bizonyos tulajdonságok szerint vagy nagyban hasonlítottak a szemlélődő férfire, vagy nagyon is eltértek tőle. A megfigyelés résztvevőinek felét stressznek tették ki azáltal, hogy a képnézegetés közben egyik kezüket három percig jéghideg vízbe dugták. A nyomást a szívritmus megváltozása, a vérnyomás emelkedése és a szervezet kortizolszintjének változása egyaránt megerősítette.

A stresszes csoportban található férfiak jóval több esetben választottak maguknak virtuális társul olyan nőt, aki a lehető legkevesebb hasonló tulajdonsággal rendelkezett. A nyugodt körülmények között szemlélődő társaság tagjai pedig magukhoz több szempontban is passzoló partnert szemeltek ki.

A kutatók abból indultak ki, hogy a nők hasonló körülmények között minden valószínűség szerint hasonló eredményt produkálnának, s azt a konzekvenciát vonták le, hogy a párválasztás során nem biztos, hogy ajánlatos a zavaró tényezőket kikapcsolni, hogy ösztöneink a lehető leginkább érvényre juthassanak.

Forrás: Fókuszban a Nő