/ BETEGSÉGEK / daganat

BETEGSÉGEK daganat kategória (91)

A leukémia a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. A betegség két fő típusra osztható: az akut leukémia kialakulása és lefolyása szerint gyorsabb, míg a krónikus leukémia általában lassabb.
2014-04-14 3 hozzászólás
Melyek a leggyakrabban használt orvosi diagnosztikai módszerek? Mit jelentenek a különböző orvosi rövidítések? A műszerek felhasználásáról és működéséről alábbi cikkünkben olvashatsz.
2014-04-08 Nincs hozzászólás
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!
2014-04-01 Nincs hozzászólás
A csonttumorok inkább gyermek-, és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való felismerése.
2014-02-26 Nincs hozzászólás
A vese cisztái lehetnek többfélék, van, amikor csak egy veseciszta van, olyan is, amikor több, és olyan kórkép is létezik, amikor a vese egész állománya cisztákkal van tele, ilyen például a policisztás vagy multicisztás vesebetegség, e két utóbbi örökletes betegség.
2014-02-24 Nincs hozzászólás
A rák olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, és a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan rákfajta, ahol már a legkisebb tumor is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (pl. hasnyálmirigy rák). Február 4-e a Rákellenes Világnap.
2014-02-04 Nincs hozzászólás
A rák általános tünetei mellett létezik számos olyan egyéb tünet és jel, amely csak bizonyos ráktípusokra jellemző. Valamennyi itt felsorolt tünetnek lehet a rákon kívül más oka is, de, ha felfedezed őket magadon, fordulj mihamarabb orvoshoz!
2014-01-21 Nincs hozzászólás
A legtöbb ember, ha hallja azt a szót, hogy rák, alapvetően nem a kamaszokra gondol, mivel rák sokkal gyakoribb a felnőttek körében. De a rák bizonyos fajtái fiatalkorban is jelentkezhetnek.
2014-01-10 Nincs hozzászólás
Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.
2014-01-07 Nincs hozzászólás
A méhnyak sejtjeinek kóros változása ritkán okoz tüneteket. Ha a változás rákos irányt vesz, akkor a következők lehetnek a tünetek.
2013-12-12 Nincs hozzászólás
Méhnyakrákról akkor beszélünk, amikor a méhnyakon beteg, kórosan osztódó sejtek találhatók. A méhnyak a méh alsó részén található, ez köti össze a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák korai stádiumban sikeresen kezelhető. Rendszerint már nagyon korai szakaszban is kimutatja az úgynevezett Pap-teszt.
2013-12-11 Nincs hozzászólás
A hidegrázás pontosan az, aminek hangzik: szó szerinti rázkódás, amit azért érzel, mert nagyon fázol.
2013-12-10 Nincs hozzászólás
A száraz bőr és a töredező köröm igen gyakori rákkezelés esetén. A jó hír az, hogy nem tart örökké, és kezelésük is egyszerű.
2013-12-09 Nincs hozzászólás
Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából.
2013-11-18 Nincs hozzászólás
A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert.
2013-11-15 Nincs hozzászólás
<<  1 2 3 4 ... 7  >  >>