/ BETEGSÉGEK / A Wilms tumor, avagy a ve...
  2010-04-22

A Wilms tumor, avagy a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

A Wilms-tumor többnyire 6 év alatti gyermekekben fordul elő, leányokban és fiúkban egyforma gyakorisággal. Felnőttek körében kivételesen ritka betegségnek számít. A daganatra jellemző a gyors növekedés. Általában olyan nagyra megnő, hogy a vékony hasfalon át jól tapinthatóvá válik.

- hirdetések -

Leggyakrabban a vérvizelés az első tünet. Gyakran már tünetmentes állapotban diagnosztizálják más okból végzett hasi ultrahangvizsgálat során. A diagnosztikában a hasi ultrahangvizsgálat végzése az első lépés. Ezt követően a pontos kiterjedés megítélésére hasi és a mellkas-CT vizsgálatot kell végezni.

A Wilms-tumor stádiumai

A kiterjedés mértéke alapján négy stádiumot különítenek el. Az I-II. stádiumban a megfelelő kezelés eredményeképpen a túlélés 95 százalékos, míg a III-IV. stádiumban 15-50 százalék. A Wilms-tumor kezelésében elsődleges szerepe a kemoterápiának és a sebészi kezelésnek van. A kezelés során elsőként egy olyan kemoterápiás kezelést adnak, melynek célja a daganatos szövet kisebbítése. Az esetek többségében ezzel olyan jelentős fokú daganatméret-csökkenés érhető el, hogy a daganatos vese sebészileg eltávolíthatóvá válik.

A műtétet követő kezelés attól függ, hogy a daganat eltávolítása milyen mértékben volt sikeres. Ha a daganat kedvező szövettani altípusú és a kemoterápiás kezelésre jelentős mértékű volt a daganatsejt-pusztulás, valamint a daganat a műtét során teljesen eltávolítható volt, akkor további kezelés nem is szükséges.

Amennyiben ezek a feltételek csak részlegesen teljesülnek, a továbbiakban a betegség súlyosságának megfelelően a néhány hetestől a közel egyéves időtartamig tartó további kemoterápiás kezelés válik szükségessé. Egyes nehezen gyógyítható esetekben néhány (általában 3-4) hetes sugárkezelés alkalmazása is szóba jöhet.

(WEBBeteg)

  Kapcsolódó cikkek

 

ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 3 hozzászólás érkezett
Trixe írta:
Dátum 2010-12-14 15:45:15
Vénásan kaptuk meg az első kezelést.VCR 0.35mg ebből még 3 van hátra.Egyenlőre semmi mellékhatás így haza is jöttünk
Trixe írta:
Dátum 2010-12-09 12:51:40
Meg kaptuk a szövettant sajnos kemoterápiára kell hordani a kisfiunkat.Az elsőt dec.13-án kapja a Madarász kórházban.Ha jól viseli haza is jöhetünk utánna...
Trixe írta:
Dátum 2010-12-07 12:23:45
Üdv.
2010 júliusában születtek meg második házaságomból az ikreink.November 19-ig minden rendben volt amikor kontrol ultrahangra mentünk vissza az egyik Fővárosi kórházba.Ott derült ki hogy kisfiamnak tumorja van a bal veséjén.Hétfő reggel már vártak minket a Heim Pál gyermek kórházban újabb ultrahangra akkor mára 4 cm-ről 5 cm-re nőtt 2 nap alatt.Azonnali CT csináltak neki.Akkor azt mondták,hogy rossz indulatú daganat és kemóterápiára lesz szüksége a 4 hónapos kisfiunknak.Kedden reggel már a Madarász kórházban voltunk hogy meg kezdjék a kezelést.Szerdán reggel közölték,hogy a gyermeket azzonnal meg kell műteni nem lehet várni tovább szóval vissza a Heim Pálba.Másnap meg műtötték.Kevesebb mint 1 hét alatt a daganat összesen 3 cm-t nött.Ma dec.7. van kisfiunk túl van a műtéten.Várjuk a szövettani eredményt.Az dönti el mi lesz a következő lépés.
Történetünket csak azért meséltem el,hogy senki ne legyen lusta megcsináltatni egy egyszerű fájdalommentes ultrahang szűrést mert lehet amikor észre veszik a bajt már késő lesz....