rák
#Betegségek

Rákellenes Világnap: minden, amit nem mertél megkérdezni a rákról

2016.02.04.
4 perces olvasási idő

Ma, február 4-én van a Rákellenes Világnap. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a rákos megbetegedések esetén az, hogy időben felismerjük a tüneteket, így növelve a sikeres kezelés esélyeit. Cikkünkben összefoglaljuk, mit kell tudnod a rákról.

Mi is az a rák?

A rák szó valójában nem csak egyféle betegséget takar, hanem többet. Valójában több 100 féle betegség van, melyeket együttesen ráknak hívunk. Ami mindegyikben közös, az a sejtek kóros és rosszindulatú túlburjánzása. A rák (más néven rosszindulatú daganat) akkor jelentkezik, ha a sejtek kontrollálatlan módon növekedni és osztódni kezdenek.

A normális, egészséges sejtek egy adott időtartamig növekednek és osztódnak, majd végül elhalnak. De a rákos sejtek továbbra is csak nőnek és osztódnak és nőnek és osztódnak... Végeredményben addig növekednek, amíg tumorrá válnak. A tumor olyan csomó, amely megzavarja a test normális működését. Néha a tumor sejtjei leszakadnak és más szövetekre, vagy szervekre terjednek át. Ezt hívják áttétnek.

Sajnos egyes ráktípusok a kamaszoknál is jelentkeznek. Akármilyen ijesztően is hangzik, számos esetben a rák kezelhető, kontrollálható és sok rákos ember gyógyul meg a kezelések hatására, és él normális életet. Annál jobbak az esélyek, minél korábban felismerik a betegséget.

Hogyan lesz valaki rákos?

Igazából senki sem tudja, miért nő némely emberben rosszindulatú daganat. Tudósok és kutatók dolgoznak azon, hogy rájöjjenek, miért lesz némely ember rákos, míg mások nem. Így idővel rájöhetnek, hogyan előzzék meg a rákot.

A fő ok a genetika és néhány környezetbeli tényező, vagy egyes káros szokások.

Az általános vélemény az, hogy a rákra való hajlam jórészt örökölt - ez annyit tesz, hogy a veled született gének magukban hordozhatják a rák kialakulására való hajlamot. Például ha egy közeli rokonodnak mell vagy vastagbélrákja volt, akkor hajlamos lehetsz Te is arra, hogy kialakuljanak benned a rák ezen fajtái.

Néhány káros szokás vagy környezetbeli tényező is változást idézhet elő a test sejtjeiben és kialakulhat a rák. Például köztudott, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Ha túl sokat tartózkodunk a tűző napon, növeljük a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezek a testre gyakorolt hatások csak hosszú idő alatt fejtik ki hatásukat, így az általuk okozott rákos elváltozás rendszerint csak felnőtt korban jelentkezik. Ez az egyik oka, hogy a tinikben általában más típusú rosszindulatú daganatok alakulnak ki, mint felnőttkorban.

Az orvosok biztosan állítják, hogy maga a rák nem fertőző, tehát nem kell attól félned, hogy elkapod, vagy esetleg továbbadod másoknak (habár emberek bizonyos fertőzésekkel, mint például AIDS-szel, vagy hepatitisszel, sokkal sebezhetőbbek a rákkal szemben). Néhány vírusról azonban már bebizonyosodott, hogy rákot okozhat (például a HPV-vírus méhnyakrákot okozhat). A rák sosem egy ember hibája. Az egyszerűen nem igaz, hogy valaki valamilyen rosszat tett, és ennek következtében lett beteg!

Honnan tudhatja valaki, hogy rákos?

A rák első jele egy tünet, jel, hogy valami nincs rendben. Rengetegféle jele lehet annak, ha valaki rákos, csakúgy mint a ráknak is rengeteg féle típusa van. Néhány, a rákra jellemző leggyakoribb tünetekből:

  • extrém kimerültség
  • duzzanatok, vagy csomók a test egyes részein, mint a mellben, vagy a nyakon
  • fejfájás
  • homályos látás
  • hányinger
  • problémák a járással, vagy egyensúllyal
  • sok fertőzés
  • szokatlan vérzések

Csakis te tudod, hogyan működik a tested, és mit érzel, amikor egészséges vagy. Ha rosszul érzed magad, a legjobb, ha elmondod azt a szüleidnek, és orvoshoz fordultok. A rákot, mint minden más betegséget, egyszerűbb kezelni, ha időben észreveszik, tehát, ha bármilyen tüneted van, mielőbb fordulj orvoshoz. Mikor a rákot észreveszik, az orvos különböző vizsgálatokat fog elvégezni. Ez tartalmazhat vérvizsgálatot melynek során a vérsejteket vizsgálják mikroszkóp alatt, röntgenvizsgálatot, vagy MRI- t, melynek célja a tumor felismerése.

Azt az orvost, akinek szakterülete a rákos betegek kezelése, onkológusnak hívják. Gyakran biopsziát (szövettani vizsgálatot) használnak a rák diagnosztizálására. Ez alatt az orvos eltávolít egy kis szövetdarabot, hogy szövettanilag elemezzék.

Hogyan kezelik az orvosok a rákot?

A legtöbb rákos megbetegedés kezelhető, főleg azok a fajták, melyek általában a tinikben alakulnak ki. Az új kezelési módszereknek köszönhetően minden évben egyre növekszik azoknak a száma, akik legyőzték a rákot.

A három leggyakoribb módja a rák kezelésének:

  • műtét
  • kemoterápia
  • sugárkezelés

Mivel nincs két egyforma rákos megbetegedés, nincs egyforma kezelési módszer sem. Kaphat valaki egyféle kezelési módszert, de akár többfélét is.

A műtét során eltávolítják a rákos szöveteket egy kevés egészséges szövettel együtt, hogy biztosak legyenek abban, hogy a rák nem terjed tovább és, hogy véletlenül sem maradjon rákos szövet a beteg testében, ezt hívják biztonsági zónának.

A rák gyógyszeres kezelését kemoterápiának hívják. A rák néhány fajtája jól reagál a kemoterápiára, tehát végezhető járóbeteg-ellátásban is. A kemoterápiában résztvevő betegek tapasztalhatnak hányingert, fáradtságot, hajhullást és egyéb mellékhatásokat. Ezen mellékhatások közül néhány azért jelentkezik, mert a kemoterápia során használt gyógyszerek az egészséges sejteket is roncsolhatják, miközben megszabadítanak a rákos sejtektől. Idővel azonban ezek az egészséges sejtek regenerálódnak és a mellékhatások megszűnnek.

A sugárkezelés, vagy radioterápia egy másik módja a rák kezelésének. Ezzel a sugárterapeuták foglalkoznak. A radioterápiás gép röntgensugarakat, vagy nagyenergiájú elektronokat sugároz a test rákkal fertőzött területeire. Többször megismételt magas dózisú sugárkezelés után a daganat összezsugorodik, vagy teljesen eltűnik. A radioterápia alapjában véve fájdalmatlan, de jelentkezhetnek mellékhatások, mint a fáradtság, hányinger, hányás vagy hasmenés. Néhány páciens arra panaszkodik, hogy a sugárzás által érintett bőrterület irritálttá válik, mintha leégett volna a napon. De ezen mellékhatások legtöbbje csak átmeneti.

Harc és győzelem a rák felett

A rákkal való küzdelem egy időre szétzilálhatja az ember életét. A rákos embereknek több helyről támogatásra van szükségük ahhoz, hogy gondoskodjanak azon dolgokról, melyeket el kell végezniük. Például a rákos tiniknek magántanárra van szükségük, hogy ne maradjanak le a tanulmányaikban, a felnőtteknek pedig a házimunkában, vagy éppen a munkahelyükön van szükségük mások segítségére. Sokan pedig terapeutához, vagy profi tanácsadótól kérmek segítséget a rák lelki megrázkódtatásainak feldolgozása érdekében.

Biztosan hallottál már orvosokat rákos betegek prognózisáról beszélni. A prognózis egy becslés arról, hogy az adott beteg kezelése milyen jól működik és hogy mekkora valószínűséggel fog a daganat kiújulni a jövőben.

A műtét vagy kemoterápiás, sugárterápiás kezelés után az orvos további vizsgálatokat fog végezni, hogy ellenőrizze, a daganat nem újult-e ki. Ha már semmi jele nincs a ráknak, akkor a beteg a remisszió állapotába kerül. Néha további kezelés, például kemoterápia szükséges egy darabig ahhoz, hogy a beteg a remisszió állapotában maradjon.

(KamaszPanasz - M.Á., forrás: Teenshealth)

Kapcsolódó címkék

daganat