Lélek, szorongás

#Lélek #szorongás

382 db cikk a témában

Mikor beszélünk érzelmi zsarolásról?
#vonzalom
2024.04.25.

Mikor beszélünk érzelmi zsarolásról?

Miért nyúl valaki az érzelmi zsarolás módszeréhez? Mit akarnak elérni az érzelmi zsarolók? Milyen technikákat használnak? Hogyan lehet kivédeni a zsarolást? Légy szemfüles, könnyen lehet, hogy téged is az érzelmeiden keresztül próbálnak befolyásolni.

A színek csodálatos világa
#színek
2024.04.20.

A színek csodálatos világa

Milyen hatással vannak ránk a körülöttünk lévő színek? Miképp érheted el általuk a kívánt hangulatot? És képes vagy másokat is befolyásolni a segítségükkel? Vajon mit mond el rólad a kedvenc színed?

Fejfájás vagy hasfájás? Lelki oka is lehet
#fej
2024.04.18.

Fejfájás vagy hasfájás? Lelki oka is lehet

Gyakran fáj a fejed vagy a hasad? Az orvosok tehetetlenül állnak az előtt, hogy miért fáj a szíved, mellkasod? Rendszeresen vannak váll- és hátfájdalmaid? Lehet, hogy nem csak az orvos rendelőjében kell kopogtatni, hanem egy pszichológusnál is.

Szorongás: mi is ez?
#szorongás
2024.04.15.

Szorongás: mi is ez?

A szorongás egy normális pszichológiai válasz az emberben, ha stresszhelyzettel találkozik. Azt jelenti, hogy szomorúságot, aggodalmat, félelmet, gondterheltséget és idegességet érzünk.

A baleset lelki hatásai
#baleset
2024.04.10.

A baleset lelki hatásai

Egy karambol nemcsak testi fájdalommal és törött csontokkal, de sok esetben lelki sérülésekkel is jár. A baleset, annak körülményei, a fájdalom, a kiszolgáltatottság sokszor olyan lelki folyamatokat indítanak el, melyek nehezítik az események feldolgozását és a felejtést.

Mi az a mediáció?
#mediáció
2024.03.26.

Mi az a mediáció?

Vitás helyzetekben segítséget jelenthet egy harmadik, független fél jelenléte, aki segít megtalálni a megfelelő megoldást. Vitás helyzetben fordulhatunk mediátorhoz segítségért. Mi az a mediáció?

Furcsa fóbiák - Mi mindentől lehet félni?
#fóbia
2024.03.12.

Furcsa fóbiák - Mi mindentől lehet félni?

Valószínűleg mindannyiunk szenved egy-két fóbiától, de néhány ember életét gyakorlatilag félelmei gyengítik meg. Ez a lista az emberek életét leginkább befolyásoló szokatlan szorongást vizsgálja. Ha ezen fóbiák valamelyikétől szenvedsz, feltétlenül oszd meg velünk a történetedet!

A skizofrénia jellegzetes tünetei, kezelése
#skizofrénia
2024.03.06.

A skizofrénia jellegzetes tünetei, kezelése

A skizofrénia egy olyan lelki eredetű betegség, ami a fiatal felnőttkor végén, a felnőttkor elején alakulhat ki. Olyan mentális betegségről van szó, ami befolyásolja a beteg mindennapjait, kapcsolatait és érinti a cselekedeteit is. A skizofréniával együtt élni nem egyszerű, és sokszor a család is nehezen tudja kezelni a betegséget.

Hogyan őrizd meg hidegvéred?
#hidegvér
2024.03.03.

Hogyan őrizd meg hidegvéred?

Majd’ mindenki izgul, amikor szerepelnie kell, legyen szó akár nyilvánosság előtt tartandó beszédről, felelésről vagy előadásról. Senki sem kivétel. Mégis vannak, akik képesek mások elől ügyesen elrejteni idegességüket. Miért? Mert egyszerűen csak megértik, hogy az idegeskedés önmagát gerjesztő folyamat.

A sírás jelentősége
#sírás
2024.02.29.

A sírás jelentősége

Szoktál sírni? Minden bizonnyal, hiszen ki előbb, ki később, de idővel mindenki eljut arra a pontra, hogy sírni kezd. Miért sírunk? Mert az érzelmeink erre kényszerítenek. Sírunk, ha fáj, ha meghatódunk, ha csalódás ér, ha haragszunk, ha siker ér. A sírás egyszerre fizikai és lelki folyamat, de egyénenként eltér, hogy ki mennyire hajlamos rá.

A szülő halála
#halál
2024.02.17.

A szülő halála

A szülő halálánál rosszabb nem is igazán történhet veled. Nem sok különbséget jelent, hogy a szülő hirtelen, vagy hosszú szenvedések után távozott el, hiszen mindkettő rengeteg bánattal, szomorúsággal, megrendüléssel jár.

Mi a művészetterápia?
#művészetterápia
2024.01.26.

Mi a művészetterápia?

Oldja a szorongást és a stresszt, segít a megelőzésben - a történelemben számos példa vall arra, hogy a művészet terápiás hatásának kiaknázása nem újkeletű. Arisztotelész a katarzis kifejezést használta a színjátszás általi megtisztulás jellemzésére, a középkorban a hit erősítésére alkalmaztak vallási témájú műalkotásokat, a felvilágosodás korában pedig az elmegyógyintézetek pácienseit kezelték drámapedagógiai eszközökkel is.

20 kérdés, amivel jobban megismerheted önmagad
#önmagad
2024.01.15.

20 kérdés, amivel jobban megismerheted önmagad

Jól ismered önmagad? A legtöbb ember erre azt mondaná „igen”, mert mindenki ismeri a saját gondolatait. Azonban nem fogod tudni, hogy ki is vagy valójában, hacsak nem teszed fel magadnak ezeket az önmegismerő kérdéseket.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?
#perfekcionizmus
2024.01.09.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?

Perfekcionista - sokszor hallottad már a szót, de nem igazán vagy tisztában azzal, hogy mit jelent? Kár, mert így azt sem tudhatod, hogy te hajlamos vagy-e a perfekcionizmusra, ami lehet pozitív motiváló erő, de lehetnek nemkívánatos következményei is.